Last news in Fakti

8 Септември, 2021 09:26 3 303 24

Смъртоносен въздух! ТЕЦ на въглища в Западните Балкани убили 19 000 души в Европа за 3 години

  • тец-
  • западни балкани

Авторите на изследването призовават за поетапно спиране на мощностите, разчитащи на въглища, инвестиции в енергийна ефективност и източници на възобновяема енергия

Смъртоносен въздух! ТЕЦ на въглища в Западните Балкани убили 19 000 души в Европа за 3 години - 1
Снимка: БГНЕС

Замърсяването от въглищните централи в страните от Западните Балкани е причинило смъртта на почти 19 хиляди души в Европа за последните три години. Това показват данните в нов съвместен доклад на международната организация Bankwatch и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Половината от смъртните случаи са били в държави от Европейския съюз, включително Италия, Румъния и Унгария.

Замърсяването идва от централи в Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора, които надхвърлят законните ограничения за вредни емисии или ограниченията на експлоатационните часове.

Авторите обаче подчертават, че Европейският съюз също носи „частична отговорност“ за случващото се, защото е нетен вносител на електричество от този регион.

Според доклада производството на електричество в страните от Западните Балкани е с около 300 пъти по-високо ниво на серен диоксид, отколкото в Евросъюза.

Авторите на изследването призовават за поетапно спиране на мощностите, разчитащи на въглища, инвестиции в енергийна ефективност и източници на възобновяема енергия, както и разработката на планове за бъдещето на работниците от въгледобивната промишленост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 2 Отговор
    Интересно как доказаха, че ТЕЦ-ът на Белград е убил хора в Унгария, а че не е бил унгарски ТЕЦ на въглища, горящ пластмасови отпадъци.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 яко ни лъжат

    31 5 Отговор
    НАЩЕ ТЕЦОВЕ СА ОЩЕ ПО-ОПАСНИ ЩОТО СА НА ОТРОВЕН БОКЛУК ОТ ЗАПАДА ДОСТАВЕН С КОРАБИ ОТ МАФИЯТА РАЗБОЙКОВО. ДОСТА ПО-ОТРОВЕН Е ПУШАКА ОТ ОТРОВНИ БОКЛУЦИ ДЕКА СЕ ГОРЯТ В БОБОВ ДОЛ, ДЕВНЯ ,ПЛЕВЕН И ДРУГИ МЕСТА. ДА БЛАГОДАРИМ ЛИ НА РАЗБОКО БОРИСОВ ИЛИ ДА ЯДЕ ДЪРВОТО?????

    Коментиран от #14

  • 3 Моооля

    21 3 Отговор
    А колко убиха в Германия? Колко убиха в Китай или Индия? А колко в Англия до скоро?
    За мен повече жертви има от глада и студа, отколкото от "мръсния въздух".
    Винаги човек може в почивното си време, след като си хапне и стопли в вкъщи, след като има и пари, да си отиде на планина, на море и т.н.
    А ако ги няма централите и хората са без пари, гладни и мръзнат, колко по-вече тяхното "зраве" ще се скапва?
  • 4 математик

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Писали са ги от ковид !
  • 5 САЩ

    19 0 Отговор
    САЩ командва парада.Не си измивайте ръчичките като Пилат Понтиус Вечно с Русия.Жалка сган сте,русофобчета първосигнални,и Вечен Провал.Все на запад теглите и всичко О.ирате.ВИНАГИ.И по всяко време..
  • 6 Как как?

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Дронове пускат леки микрочипове над комините в Сърбия примерно,и после тоя чип го намират в белите дробове на некой в Италия.Ей тъй на!Чип до чип!Те чрез ваксините у кръвта ти пускат чипове,вий за некъв дим у въздуха се съмнявате?!?
  • 7 Турция искала да строи ТЕЦ на газ до

    10 1 Отговор
    Рупите?? Няма лошо, ще им даваме газ от Газовия Хъб БАЛКАН!!??? Борисов го построи отдавна, 1000пъти повтори как го строи!!! За това Турците ще правят газова централа!!! Който е писал, не знаели, че Рупите са близо до Гърция, не до Турция?? Мисирки и Пуеци!!
  • 8 Санитар

    5 0 Отговор
    Кой с каквото разполага това гори и каквото може- трови. Толкова сме се засилили на запад, че чак обърнахме въздушните течения и Балканите са вече еко дестинация.
  • 9 секуро

    6 1 Отговор
    Смъртоносен въздух! ТЕЦ на въглища в Западните Балкани убили 19 000 души в Европа за 3 години. ЕЙ,ТЕ ТОВА СЕ КАЗВА КОВИД,ТЕ ТОВА! ЗАДУХ.
  • 10 Госあ

    5 2 Отговор
    Според мен немските дизеляци в големите градове са убили не по малко. Верно е,че на немските кюмбета дето горят въглища им слагат поне некви филтри.
  • 11 Само питам

    7 2 Отговор
    А нашите тецове дето гориха Италиански боклуци - колко човека убиха в България ?
  • 12 БАЙ Х@Й ‼️

    8 0 Отговор
    "Хора, носете си маските. Това спасява животи.
    Вчера един приятел излязал със своето момиче и в мола се разминал с жена и тя не го познала. Маската наистина му е спасила живота."
  • 13 Реалист 2

    3 0 Отговор
    И трите Тец-а, (1,2и3 щатския, българския и английският) трябва да бъдат. Всички признават, че са отровни и никога няма да достигнат европейските стандарти въпреки допълнителните инсталации.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 зрител

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "яко ни лъжат":

    такива к.ретени като теб сриват нивото на сайта.
    ако си направиш труда да почетеш малко, ще видиш, че изгарянето на отпадъци не се различава твърде от изгарянето на какъвто и да било продукт, съдържащ въглерод. разликата е, че се отделят някои вещества, които са характерни за отпадъците, но те далеч не са толкова вредни, колкото праховите частици. последните се отделят яко при изгаряне на въглища, да речем.
    диоксини и фурани, които са характерни за изгарянето на отпадъци, не се отделят при изгарянето им в топлоцентрали - заради високата температура се разлагат. това (температурата) няма начин да се манипулира.
    проблемът на територията е в начина на транспортиране и съхранение на отпадъците. алчните чорбаджии на тецовете не искат да дават пари за това. откъдето идва и другия проблем - общественото недоволство.
    та, така.
    иначе такива "проучвания" се плащат от почитаемата европейска комисия и са част от по-голяма картина - борбата по-бедните държави да бъдат задържани в икономическото им развитие. проучващите д.ебили не споменават атомна енергия, например. не, за тях важни са перките и соларките. що ли?
    и т.н.

    Коментиран от #17

  • 15 пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист 2":

    "всички" в смисъл хайли лайкли, олмост съртънли и т.н.?
    и трите централи работят в съответствие с аврупейското законодателство. поне докато зелените талибани не им намерят цаката.
  • 16 Реалист 1

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист 2":

    И кой е тоя ,,английски ТЕЦ" в БГ,че нещо не се сещам...?!А и в Гугъл го няма...- поне това виж...?!Само пишете глупости,колкото да не заспите зад клавиатурата...
  • 17 ДОФТОРА

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "зрител":

    ГОЛОВОДНИК , ОТДЕЛЯТ СЕ ФОЗГЕН И ДИФОЗГЕН ПРИ ГОРЕНЕТО НА ПЛАСТМАСА- БОЙНИ ОТРОВНИ ВЕЩЕСТВА. КАЧИ СЕ НА КОМИНА И ДИШАЙ С ПЪЛНИ ГЪРДИ ПРЕДСТАВИТЕЛЮ НА МАФИЯТА ГЕРБ. ДАЖЕ КИТАЙ СПРЯ ГОРЕНЕТО НА ОТПАДЪЦИ КАТО ЯК ЗАМЪРСИТЕЛ. ТИЯ ГИ ГОВОРИ НА МЛАДИТЕ МАФИОТСКИ ДИХАТЕЛИ ОТ ГЕРБ. БОВ ДИРЕКТНО ТЕ УБИВАТ БАВНО.
  • 18 jorj

    5 0 Отговор
    А Брикел на Ковачки е уморил не по малко!!!! Гълъбово това е деветия кръг на ада в България!!!! Работи без сероочистка, има една гаражно производство за заблуда!!!!! Питам контролните органи, кога ще го спрете завинаги!!!!! Правосъдието, кога ще го обвините в геноцидните му деяния и кога ще получи справедливо възмездие!!!!!??????

    Коментиран от #22

  • 19 Раздумка

    2 0 Отговор
    19000. Значи ковид е нищо пред тец-а.
  • 20 mi6osp

    5 0 Отговор
    Спирането на Теца ще убие 10 пъти по толкова,но няма да е в Европа, а в Сърбия.
  • 21 5иция

    3 0 Отговор
    Интересна статия а някои може ли да ми обясни как европейските граждани избират да не умират от техния дим а от Балкански ДИМkИ.
  • 22 А бе Онзи...!

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "jorj":

    Ковачки си плаща - ,,такса спокойствие" и си свирка и трови наред,без да му пука кой е на власт...
  • 23 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЕВРО ИДЬОТУС ТАПАНАРИКУС --- ГОНЯ 70 ГОДИНИ ОЛД И ОТ РАЖДАНЕТО МИ ЖИВАХ ДО ТЕЦ С ТОЛКОВА "ЕМИСИИ" , ЧЕ СЕ СКРИВАШЕ НЕБЕТО !!!! ПРАВЯ СТОЙКА НА ЕДНА РЪКА И С 20 ЛИТРА ВОДА В РЪЦЕТЕ -ТИЧАМ ДО ТРЕТИЯ ЕТАЖ - АЙ МА Й НА ТА ВИ !!!!!!!
  • 24 Тецаджия

    0 0 Отговор
    Всъщност от 60 г насам тецовете убиват хорат! Само и единствено тецовете са причина за смътрността! Ако ги нямаше хората щяха да живеят по 1000 години и отгоре ..ама на свещи. Кухи журналисти, хора които драскат без да си впрегнат мозъка.