Last news in Fakti

26 Март, 2013 11:53 1 982 7

Спират 40% от ВЕИ

  • асен василев-
  • ток-
  • веи
Спират 40% от ВЕИ - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 7 спешни мерки за регулиране на цената на тока, предложи новият министър на енергетиката Асен Василев. Най-крутата от тях е спиране на 40% от мощностите на ВЕИ.

Ще бъдат прекратени договорите с производители на зелена енергия, които не изпълняват изискванията на Закона за енергетиката. Това се отнася производителите на енергия от възобновяеми източници-фотоволтаици и ветроцентрали, които девет месеца са били в неизпълнение на закона, да бъдат спрени временно, до изпълнение на законовите изисквания.

Предвижда се Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да промени начина на изчисляване на енергията, произведена от заводските централи с „кафява енергия“, за да се плащат само разликите между производството и консумацията.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да предложи редуциране на количеството „студен резерв” за периода до септември 2013 година от 1040 МВт и да предприеме необходимите действия за провеждане на тръжна процедура за изкупуване на „студен резерв” съгласно Закона за енергетиката. „Студен резерв означава, че имаме мощности, които са готови да започнат работа, за тях плащаме. Нормално е да се проведе търг за това кой може да предложи тези резерви”, аргументира се Асен Василев.

ДКЕВР ще трябва също да предложи технически и икономически обоснована възможност за износ на ток и да промени таксата за пренос.

От Комисията за защита на конкуренцията ще бъде поискан секторен анализ на енергетиката, което, според Асен Василев, е напълно в нейните правомощия.


 


 


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 калайката

    0 0 Отговор
    Защо да прекратяват договорите с ВЕИ ? Просто да се преразгледа и намали изкупната цена на произведената от тях енергия .

    Коментиран от #6

  • 2 гнида

    1 1 Отговор
    Едни адекватни мерки да видя.Прочетох много негативни мнения в този форум за Василев , но с тези действия човека доказа че иска да направи нещо.Браво.
  • 3 Трибал

    1 0 Отговор
    Само спираме последните 23 години!А кога ще пускаме!?
  • 4 Тео75

    0 0 Отговор
    Само да не се овърти до ушите в тия свински черва!
    След като не отговарят на закона да връщат парите и разследване до девето коляно!Съд!Затвор за който е дал и взел рушвета,ако не дру то поне контролиращия орган,който така удобно е проспоа всичко.Трябва да има възмездие,трябва да влезе някой в затвора иначе играта ще се повтаря до безкрай,а народа ще продължава да гори на жива клада!
  • 5 лимонад

    0 0 Отговор
    значи хем си плащаме цена на ВЕИ от слънцето хем си плащаме допълнително и за други мощности които не се ползват, но като няма слънце трявба да ги пуснем ?
    е тая енергия от слънцето колко пъти трябва да я плащаме ?
  • 6 лимонад

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "калайката":

    изкупната цена да се приравни на доставката и който иска да произвежда, който иска да кунсумира. да се даде право на всеки да произвежда и да може да си направи достъп до високоволтовата мрежа. само така големите предприятия могат да избегнат проблема с тока
  • 7 Васил Антонов

    0 0 Отговор
    Изпрахте си парите, защо да не ги спрете! Трябва нова визия! ДАНО я предлага! Дано повече да осъзнаят необходимостта от промяна!