1 Ноември, 2021 15:48 2 178 8

Живков: Има риск клиенти да останат без газ

  • газопровод-
  • андрей живков-
  • газ

Прогнозите са за успокоение на цените в началото на пролетта

Живков: Има риск клиенти да останат без газ - 1
Снимка: БГНЕС

В сравнение с европейските борси, по отношение на средномесечните цени на електроенергията, България е на последно място. В момента цените са високи, волатилни са и се променят всеки ден. Като основна причина за ръста на цените се очертава високата цена на природния газ, който в резултат на голямото търсене, започна да заобикаля европейския пазар за сметка на Азия. Това доведе и до дефицит на природен газ. Руските доставки не бяха увеличени. Газовите хранилища в Европа, включително и българското, не са толкова пълни като предишни години. Това са поредица от фактори, които доведоха до скок на цените не електрическата енергия и газта. Това заяви служебният енергиен министър Андрей Живков в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Прогнозите са за успокоение на цените в началото на пролетта.

Това показват фючърсите, както и очакванията на експертите. Европа се насочва основно към битовите потребители, като потърпевши от кризата. При нас това е на регулиран пазар, което ни предпазва от този шок, но за съжаление бизнесът е засегнат, затова и мерките са насочени към него", заяви Живков.

По думите му са взети поредица от мерки без промяна в законите. Основната мярка е помощ от 110 лева на мегаватчас.

"Мярката ще действа през месеци октомври и ноември. 450 милиона лева са предвидени, които се взимат от печалбата, която реализира в момента в АЕЦ "Козлодуй", обясни министърът.

"Считаме, че през декември ще има работещ парламент, на който да предложим друг вид мерки", заяви той.

На запад има компенсиране на енергоинтензивните производства. И у нас беше предвидено в едно изменение в Закона за климата, което е било твърде дискусионен текст и очевидно преди време не е постигнат консенсус и тези промени не са приети. Ето защо парламентът трябва да се активизира, коментира той.

Задълженията на "Топлофикация София"

"И сега се случва това, което се случвало и предишни години. Топлофикация София трупа задължения към "Булгаргаз", които са просрочени. В даден момент "Булгаргаз" е на ръба да изпадне в ликвидна криза и да не може да си плати доставката на газ, който е изконсумиран. Той е обществен доставчик и като имаме предвид това, рискът, много клиенти да останат без газ, е реален. Тук по-скоро стои въпросът в ефективното управление на Топлофикация. Цесията, която направихме е за 121 милиона лева, преди това бяха над 700 милиона", коментира Живков.

Алтернатива ли е атомната енергия?

Темата за ядрената енергия отново изплува в ЕС, смята Живков.

"Отново се заговори за това ядрената енергия да бъде призната като беземисионна и да бъде включена в таксономията на ЕК, така че за нея да могат да се дават повече средства. При всички случаи тя е базова, устойчива и безопасна. България толкова години експлоатира ядрена централа и знаем, че тя носи основната тежест в енергийния баланс на България. Много от страните в Европа са на мнение, че ядрената енергетика трябва да се признае", заяви Живков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яяяя1

    9 3 Отговор
    Тия моабети ги знаем! Кажете нещо за снощната бомбардировка над газопровода при Ветрино!
  • 2 Бамбука

    8 1 Отговор
    Правилно е когато се говори за пазар, борси и т.н. да се говори с цифри. Запитването ми е колко газ има в Чирен, какво е потреблението ба газ на годишна база и какво става с оня ХЪБ ???? Стига сме вървели като малоумни след събитията.

    Коментиран от #8

  • 3 sun

    1 5 Отговор
    Дано има парламент, че ми омръзна от избори!
    В тази, криза партиите трябваше да се договорят, за да се гласуват и променят закони, ама кой ти мисли за народа...
  • 4 долу ЕС

    13 2 Отговор
    това което ме итересува е до кога Провинцията, което е всичко отатък околовръсното на София ще плаща през БЕХ парното на софиянци да им е евтино и топло? има по голям риск за отделяне на области към съседни страни по чисто ик причини! този експерт това не го спомена като си говорим за рискове...
  • 5 Сандо

    11 1 Отговор
    Общи приказки в духа на европейската политкоректност.А мен ми трябва да чуя на каква цена купуваме газ от Русия,колко паразити са се наредили по веригата,кога ще започнат преговори за дългосрочен договор с Газпром,докога ще козируваме на брюкселските дегенерати?И още:какво стана във Велино?
  • 6 офицер

    3 0 Отговор
    Въпрос към службите отговорни за националната сигурност:
    Кой взриви тръбата до разпределителната станция, с каква цел и кой е поръчителя ?
    Данъкоплатците настояват за ИСТИНАТА.
  • 7 Олга

    5 0 Отговор
    “ Руските доставки не бяха увеличени.” Ало, чичо, защо така безсрамно със чисти очички лъжеш? Не ти ли е срам? Как хората да ти вярват после?Путин през ден говори,че “Газпром” увеличил поставки на 11 % и повече , а американци недопоставили в Европа 9 млр.газа,което беше преди, а сега значително повече.
  • 8 Един

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бамбука":

    Оня хъб гербаджии и бойко ни го навряха на онова място и има да ни "такова"50 години напред! А на всичко отгоре газът дето евентуално ще мине по него пак ЩЕ Е РУСКИ! Щото азерския нещо ... недостига ! И е толкова азерски колкото и на Газпром и на Шел! А честито!