Last news in Fakti

28 Март, 2013 15:51 1 308 2

КЗК влезе в ЧЕЗ, ЕVN и „Енерго-Про“

  • кзк-
  • ток

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира по сигнали срещу трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕVN и „Енерго-Про“. Днес представители на комисията са влезли в офиси на компаниите и са извършили проверки на място, става ясно от съобщение на КЗК.

От комисията съобщават, че ще бъдат разследвани твърденията, че трите ЕРП-та прилагат сходни практики, посредством които възпрепятстват смяната на доставчика на електроенергия от потребителите.

Комисията има за цел да установи дали сходните практики се осъществяват на базата на предварително споразумение.

Това на практика означава, че КЗК започва проверка за картелно споразумение между монополистите ЧЕЗ, ЕVN и „Енерго-Про“.

Действията на комисията били предварително съгласувани с отговорната за конкуренцията дирекция в Европейската комисия.

Проверката е извършена в офисите на "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "ЕVN България" ЕАД, "ЕVN България Електроснабдяване" ЕАД, "ЕVN България Електроразпределение" ЕАД, "ЕVN Саут Истърн Юръп" ЕАД, "Енерго-Про продажби" АД, "Енерго-Про мрежи" АД, "Енерго-Про България трейдинг" ЕАД, "Енерго-Про енергийни услуги" ЕООД, както и Сдружение "Асоциация на търговците на електроенергия в България" и Сдружение "Институт за енергиен мениджмънт".

Във връзка с проверката от Комисия за защита на конкуренцията, която започна днес, 28.03.2013 г., ръководството на компаниите от Групата на ЧЕЗ в България декларира, че спазва законите, добрите европейски практики и регулации.

„Компаниите от групата на ЧЕЗ в България работят на регулиран  пазар. Тяхната дейност, цени, условия на доставка и Общи условия се одобряват от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ние спазваме законите и изискванията на лицензиите, работим, за да осигурим качествено обслужване на нашите клиенти  и оказваме пълно съдействие на всички проверяващи органи. Убедени сме, че тези проверки ще докажат, че компаниите от Групата на ЧЕЗ в България са прозрачни, коректни и стабилни инвеститори, които работят в пълно съответствие с българското и европейското законодателство.”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 емил иванов

    0 0 Отговор
    da vkarvat procent ot pechalbata vav pensioniqt fond na bg.....
  • 2 емил иванов

    0 0 Отговор
    da vkarvat procent ot pechalbata vav pensioniqt fond na bg.....