Last news in Fakti

6 Ноември, 2021 11:11 2 857 27

Защо Германия привлича твърде малко кадри?

  • германия-
  • работа-
  • чужденци

Германия изпитва остра нужда от работна ръка, но едва 16% от фирмите предприемат стъпки за привличането на чуждестранни специалисти

Защо Германия привлича твърде малко кадри? - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 34 милиона души в Германия са назначени официално на работа. Това е нов рекорд за страната. Същевременно обаче нараства и броят на незаетите работни места. Причината за това е демографското развитие. Днес в пенсия излизат хората, родени в десетилетията с особено висока раждаемост. А новите кадри в трудоспособна възраст са все по-малко. Така все повече германски фирми изпитват недостиг на специалисти, което се превръща в един от най-големите рискови фактори за германската икономика.

Колко сериозно в действителност е положението показва актуално изследване на социологическия институт Civey, проведено по поръчка на фондация "Бертелсман". 66% от участващите в него 7500 германски компании признават, че изпитват недостиг на специалисти. Преди една година само 55 процента от тях са очаквали, че ще имат такива проблеми.

Нужни са 400 000 работници от чужбина годишно

Картината е различна в отделните браншове, региони, професии или пък зависи от трудовата квалификация. Всяка втора от фирмите, изпитващи недостиг на специалисти, търси хора със завършено професионално обучение, а всяка четвърта от тях - висшисти. Най-силно засегнати от проблема с недостига на кадри са секторът на здравеопазването и грижите за болни и възрастни хора.

През август от Федералната агенция по труда съобщиха, че Германия се нуждае от около 400 хиляди чуждестранни работници на година, за да запълни липсите на трудовия пазар. В същото време на трудовата миграция не се гледа достатъчно сериозно: едва 16 на сто от анкетираните фирми са посочили, че работят за привличането на специалисти от чужбина. Повечето разчитат на местна работна ръка, на която се опитват да предлагат по-атрактивни условия.

Езикът - основна пречка

От 1 март 2020 в Германия е в сила закон, който улеснява достъпа до трудовия пазар на квалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. Въпреки това много компании се въздържат от привличането на чуждестранни специалисти, а причините за това са многостранни. Основният изтъкван аргумент е свързан с владеенето на немски език и трудността да се оцени правилно професионалната квалификация на кандидатите.

Опитът на фирми, които вече са наели чужда работна ръка, показва, че някои от съмненията и резервите са основателни. Например по отношение на езика. Затова пък бюрократичните препятствия в действителност се оказват не чак толкова високи, колкото изглеждат.

От фондация "Бертелсман" посочват, че усилията на политиката за улесняване на трудовата миграция на специалисти вече дават плодове. Примери за това са споразумението за облекчения достъп до германския трудов пазар, езиковите курсове и подобрената разяснителна дейност относно признаването на чуждите дипломи.

Резултатите от проучването показват още, че 67% от компаниите очакват през следващата година да не могат да запълнят вакантните си работни места за специалисти. "Проблемът с недостига на експерти се задълбочава, а краят му не се вижда. Ние като общество се нуждаем от устойчиви решения, за да можем да се справим с демографския проблем и да осъществим социално-екологичната трансформация", казва в тази връзка Матиас Майер, експерт по въпросите на миграцията към фондация "Бертелсман".


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ева Браун

    19 5 Отговор
    Те нали затова решиха проблема с възрастните затварят болниците под предлог пълни с ковидари по спешност и населението мре без мед. грижи!
  • 3 Комон Сенс

    6 11 Отговор
    Заради езика.
    Трудовите пазари трябва да последват опита на университетите. Да привличат кадри с английски език.
    Могат да стимулират тези кадри да учат Германски (нямам идея що му викаме тук Немски) език с някакви бонуси.
    Един интелигентен човек в германоезична среда и с мотивация ще научи езика за година-две. И те ви специалисти с Гемрнаски език и като бонус 2 други езика (Английски и роден).
    1 милиард души от които стотицимилиони специалисти говорят Английски език, но не знаят Германски.

    Коментиран от #9

  • 4 ХАНС

    21 5 Отговор
    НА РЕДАКЦИЯТА ПЛАЩАТ ЛИ Й ДА ПУБЛИКУВА НАЙ-ПАРЦАЛИВАТА МЕДИЯ В ЕВРОПА?

    Коментиран от #10

  • 5 БПФ

    15 4 Отговор
    Ами и там е същото като тука - където всеки седне зад бюрцето и да се почесва вършейки дявол знае какво - ама иначе ако решиш да правиш производство, най-обикновени работници не можеш да си намериш, камо ли читав машинен инженер например !!!

    Коментиран от #18

  • 6 Обесен Язовец

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Психиатър":

    Спокойно бе. Със съдействието на Козяк отново ще е под прожекторите. След, като кукловодите натикаха Радев в калта със сергификата друг няма, кой да им играе по сфирката! Така, че пак от същото. А и народа няма да излезе да гласува.

    Коментиран от #14

  • 7 400 000 специалисти годишно

    18 2 Отговор
    Като дойдат макетата в Европа, те са всички специалисти, ще ви научат че са създали всичко и трябва да ги носите на ръце! А албанците ще ви направят всеки ъгъл специален, там ще намирате от тревица до най-модерни технологии от които да летите в небесата!
  • 8 Обесен Язовец

    16 2 Отговор
    Само аз ли виждам, че сайта се превърна в трудова борса за кандидат роби в посока Англия и Германия. Чудя се кога, Холандия, Дания, Норвегия, Белгия и Франция ще обяват тук също, че търсят специалисти и експерти?
  • 9 Няма научаване другар!

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "Комон Сенс":

    Това са студена нация! Работят 5 дни, пият 2 и не говорят с чужденци! Затворени в себе си, и в домовете си, даже и с комшиите си не говорят! Жените им са пък болни за тъмнокожи, по-голяма вероятност има африканеца да научи езика отколкото ние! А турците им свалям шапка, не подбират, борят мечки по 150 кила без никакъв срам! Това дето никой не ще да го бара, турците го барат по 4-5 заедно!

    Коментиран от #23

  • 10 Аз да питам

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "ХАНС":

    А ти в 6ое помощно училище си учил г-н кретен
  • 11 Чочо

    13 1 Отговор
    Всички реват, няма кадри, кадрите не падат от небето, създават се и трябва да получават добри доходи за да ги задържат!
  • 12 Йосиф Сталин

    2 4 Отговор
    Кадрите решават всичко..
  • 13 Георги

    11 1 Отговор
    Хората не искат да плащат високи данъци, за да издържат бежанци, които си клатят краката по цял и се чудят кой да наръгат.
  • 14 бл.134 в Зап. парк

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Обесен Язовец":

    ЗАЩОТО , евтините източноевропейци попривършиха. Но авгани сирийци и нигерийци може да привлича с пълни шепи
  • 15 Меркелицата нали цункаше едни..

    6 1 Отговор
    Инжинери от изтока...Те майче ,освен да правят дюнер и деца,друго е са учили...Ама пак добре,поне деца правят и радват германките с големи армагани...
  • 16 Ю.кортес

    12 2 Отговор
    Привличат малко кадри,защото малко плащат.Техните лекари и медицински сестри избягаха по Швейцария Англия Скандинавия САЩ Канада.
    В САЩ средната годишна заплата на медицинска сестра е 74000 долара,в Германия е 23000 евро.При лекарите,разликата е още по голяма.
    Сега,гледат да прилъжат някои от източна Европа.

    Коментиран от #24

  • 17 pbdan

    9 1 Отговор
    Аман от тази Германия! За какво им е да си увеличават БВП, достатъчно им е голям. Всичко е свързано с ресурси, енергия и действа пряко на околната среда. Внасят почти всички суровини, еленергия, нефт, газ, човешки ресурс, а говорят за екология. Позапрете се малко! Спрете тия социални помощи и хората ще тръгнат да работят, а мигрантите ще спрат да идват та да хрантутите и тях.
  • 18 Нполисед

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "БПФ":

    Като 30 години плащате най-малко на инженера и чистач ката така ще е
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Потърпевш

    0 2 Отговор
    Що ми изтрихте коментара
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Потърпевш

    1 1 Отговор
    Казвам каква е истината. Не ви е срам. И при вас няма свобода на словото
  • 23 Комон Сенс

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Няма научаване другар!":

    Нямам този проблем. Натискат ми се всякакави, вкл германки и прочее северни фусти даже повече от южнячките.
    Но ако колегите и съседите са кофти компания, това вече е проблем.

    На турчулята им свалям шапка, ако успяват да зарадват моржовете по 150 кила. Аз чак на такъв голям тегях не можем.
    Казано е - "Големият майстор на голям тезгях работи. Но всеки си има лимит" :))))
  • 24 съгласен

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ю.кортес":

    Да, така е. Логично е кадрите им да бягат в САЩ ако са конкурентни на трудовия пазар. А и за тях няма визи.
  • 25 АВЕ НА КОЙ МУ ДРЕМЕ ЗА ТЕЗИ ИЗВЕРГИ

    7 3 Отговор
    ШВАБИТЕ..... ДА СИ РИНАТ ИЗПРАЖНЕНИЯТА САМИ....СТИГА С ТЕЗИ РОБСКИ АПЕТИТИ ЗА БЕЛИ РОБИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА... ОТВРАТИТЕЛНИ И РЯДКО ПРОТИВНИ СЪЩЕСТВА СА ТЕЗИ ИЗРОДИ....НАШ С
    КОЛКО МИ ДРЕМЕ ЗА НЕИЗРИНАТАТА ИМ КОЧИНА ДА ЗАПРЯТАТ ФАШИСКИТЕ СИ РЪКАВИ И ДА ЗАПОЧВАТ ДА СИ БЪРШАТ СЕДАЛИЩАТА САМИ....СКАПАНЯЦИ ИСКА ИМ СЕ ДА КОМАНДВАТ СВЕТА...ЗАМЪРСЯВАТ АТМОСФЕРАТА НЕПРЕКЪСНАТО НАЙ-МНОГО ОТ ВСИЧКИ В ЕВРОПА....АЙ ЧЕ МИ СЕ ДОДРАЙФА ОТ ТИЯ ГАДОВЕ....
  • 26 OMEGA

    3 2 Отговор
    ГЕРМАНИЯ Е НАЙ ДОЛНОТО И ОТВРАТИТЕЛНО МЯСТО НА ПЛАНЕТАТА !
  • 27 безпартиен

    2 1 Отговор
    Проблемът е от 9 май 1945 г.когато истинските германци свършиха!