Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 14:07 2 209 12

В Германия: много болници функционират само благодарение на лекарите от чужбина

  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Президентът на лекарската камара подчертава изключително важното значение на здравната просвета

В Германия: много болници функционират само благодарение на лекарите от чужбина - 1
Снимка: shutterstock

Недостигът на специалисти в Германия се усеща много остро и в здравеопазването. Липсата на медицински кадри е толкова остра, че системата заплашва да колабира, предупреждават от Лекарската камара.

Очертава се драматичен недостиг на специалисти в германското здравеопазване. „Ситуацията с кадрите в нашите клиники, в старческите домове и в службите за амбулантно обслужване на възрастни хора се влошава постоянно. Ако в скоро време не се вземат спешни мерки, системата ще колабира“, каза президентът на Германската лекарска камара Клаус Райнхард при откриването на Конгреса на лекарите в Берлин.

Според него недостигът на кадри се усеща твърде ясно и в здравните служби, а в бъдеще ситуацията ще се влошава. Райнхард твърди, че много от болничните заведения в Германия функционират само поради това, че огромен брой лекари междувременно са били внесени от чужбина, което от глобална гледна точка изостря несправедливостта в родните страни на тези кадри.

Повече студенти по медицина, по-добър кризисен мениджмънт

Президентът на лекарската камара настоя в този контекст за откриването на повече места за следване на медицина. Всяка година за наличните близо 11 000 места за следване кандидатстват над 60 000 души. Според Райнхард, увеличаването на местата за медицина с 3 000 до 5 000 бройки би помогнало да се облекчи ситуацията в средносрочен план.

Той настоява за по-добър кризисен мениджмънт в условията на пандемия, включително и за по-добра координация между отделните здравни служби и смята, че е необходимо институтът „Роберт Кох“ да се превърне в независима от здравното министерство институция за защита от инфекциозни заболявания, по аналогия с американската практика.

Президентът на лекарската камара подчертава и изключително важното значение на здравната просвета: „Никога предоставянето на здравна компетентност на широката общественост не е било по-важно отколкото сега, в условията на днешната пандемия“, казва той. Според него, това е особено важно, за да могат да се коригират и грешните информации за пандемията и ваксините в социалните медии. Лекарят пледира в тази връзка за създаването на национален портал по здрави теми.

Факторът климатични промени

Клаус Райнхард отправи предупреждение и по повод опасностите за здравето, които произтичат от промените в климата. Според него, вече не става дума за „някаква далечна заплаха, а за реалност, засягаща целия свят“. За пример той даде все по-често появяващите се периоди на екстремни горещини, които застрашават здравето на по-възрастните хора и могат да водят до повече смъртни случаи. В тази връзка той настоя за разработването на нови планове с конкретни мерки за клиниките и старческите домове, които да станат задължителни в случаи на екстремни климатични условия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    7 9 Отговор
    Ще оцелеят болниците само с неваксинирания наличен състав.
  • 2 Германия е ГОЛА ВОДА

    9 8 Отговор
    Ще клекне пред Путин както Хитлер клекна пред Йосиф.Палачинката се обръща.Яжте ми я..
  • 3 12345

    8 0 Отговор
    Учудващо?защо не се натискат за нашите болници.

    Коментиран от #9

  • 4 БОКОКРАД

    11 1 Отговор
    А БЪЛГАРИЯ , ,,ФУНКЦИОНИРА" БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОЛУПА И ШАЙКАТА МУ !
  • 5 тъй тъй

    7 0 Отговор
    Да, даааа така е. Малко ли доктори домъкна дъртата от Сирия, Ирак, Иран, Судан и от къде ли още не. Сега като се включат и афганските хекимини, ковидът направо ще изчезне. После идва ред на туземците-индженери, да възстановяват наред ойропата.
  • 6 Германия е ГОЛА ВОДА

    10 2 Отговор
    Крепи я единствено Русия.Както и останалите шматки от ЕС.Тя е кислородната им маска.Иначе се получава "летален изход"
  • 7 Механик

    6 0 Отговор
    Къде е това "чужбина"? Мигар е арабския свят, който Меркел покани на софрата? Ако не е, то тогава къде са "специалистите" които бягат от "режима" и идват да се влеят в "цивилизована и демократична" Европа които споменаваше сълзливите си речи на тая?
  • 8 Да да

    3 1 Отговор
    Като чета коментарите оставам с впечатлението,че в България все отбрано общество има. Ей, ганьовци, гледайте си собствено жалко съществуване, в което пътуването до Гърция е критерий за просперитет!

    Коментиран от #12

  • 9 Д-р Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Ами като им плащат добре какъв им е проблема!! Какво като са чужденци?? Защо тия чужденци не дойдат у нас?? За основна заплата 550 евро?? Ха ха ха ха!!
  • 10 Д-р Снагълс до#3

    2 0 Отговор
    " Учудващо"??? Ха ха ха!! Хи хи хи!!
  • 11 Гюро Михайлов до #3

    1 0 Отговор
    Само тиква може да се " учудва"!!!!
  • 12 чекмедже 2

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    проспиретет не би трябвало да е никакво пътуване..примерно в Германия или Италия..или Англия..лошото когато пътуване става еднопосочно..а за Германия ..работа е зле защото наводниха се с бурки и чалми..от тях инженери и лекари няма да изляват..поне в близките 50години..