1 Декември, 2021 12:17 1 743 9

Пътуване с „нулев въглерод“

  • електрически автомобил-
  • разход-
  • почивка

Докъде можем да стигнем с електрически автомобил?

Пътуване с „нулев въглерод“ - 1

Зимата е вече тук и планирането на ски ваканцията стават все по-належащо. Ски в някой от топ курортите в Швейцария, Италия или Австрия е вариант, който може да бъде заменен със семейна почивка в родните зимни дестинации. Възможностите за почивка са много и различни, но можем ли да предприемем пътуване с електрически автомобил не само в България, но и в Европа. И как да планираме маршрута си?

Предимствата и недостатъците на електрическите автомобили са широко обсъждани. Във всеки случай този тип движение очевидно ще бъде предпочитаният вариант от ЕС в неговия кръстоносен поход срещу изменението на климата и глобалното затопляне. Електрическите автомобили трябва да заменят традиционните двигатели с вътрешно горене през следващите години, както е предвидено например в пакета Fit for 55, който наскоро беше приет от Европейската комисия. Целта е да се намалят емисиите на парникови газове с 55% от нивото от 1990 г. до 2030 г. От 2035 г. новите автомобили няма да имат право да генерират никакви емисии на въглероден диоксид, което води до по-нататъшно бързо развитие на електронната мобилност.

Цели и реалност в България

Плановете и целите са едно, а реалността съвсем друго, вероятно ще си помислят много от нас. „Има малко станции за зареждане и инфраструктурата за електронна мобилност като цяло липсва!“. Това е общоприето схващане в нашата страна и за съжаление е съвсем обосновано.

Трябва обаче да отбележим, че на запад от нашата граница инфраструктурата, включително станциите за зареждане, е много по-напреднала. По последните данни от цяла Европа най-голям брой станции за зареждане или 70% от общия брой се намират в Холандия, Франция и Германия. Останалите 30% са разпръснати в останалите държави от континента. Края на миналата година, България разполага с около 190 станции и се нарежда на 24-то място по брой инсталирани съоръжения.

Пътуване с „нулев въглерод“

Пътуването с електрическа кола до местна дестинация или друга страна може да изглежда като смело и пионерско начинание. Всъщност дори най-малките пътници – децата ще оценят едно „еко приключение“. От друга страна това ще ги научи да приемат цифровото преживяване като неразделна част от ежедневието си. „Децата разбират, че електрическата кола трябва да се презареди, като смартфон, лаптоп или таблет, и го приемат като неизбежно действие, без да негативни емоции“, споделя Давид Нуркович от компанията Eurowag, който наскоро предприема няколкодневно пътуване с електрически Volkswagen ID. 3 със семейството си, включително неговите 10- и 13-годишни синове. Маршрутът следва границата на Чешката република, а 1300-километровото шофиране доказа, че подобно пътуване е осъществимо.

Ако решим да пътуваме

Когато планирате по-дълго пътуване с електрическа кола, трябва да вземете предвид необходимите спирки на зарядните станции по маршрута. Има приложения за навигация с информация за зарядните станции, налична онлайн като sygic.com, която обхваща предимно Европа. За България такава платформа е vsichkotok.bg, като в нея информацията се генерира от самите пътуващи, които верифицират дали локацията е вярна и дали посочената станция работи.

Също така има усъвършенствани решения за уеб и мобилни приложения, които помагат на шофьорите както при планирането, така и при други аспекти на пътуването, като например оптимизиране на зареждането на батерията. Мобилното приложение ще предоставя информация в реално време за състоянието на батерията и други подходящи данни и ще доставя известия, свързани със зареждането.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    20 1 Отговор
    Зареждаш ток от МАРИЦИТЕ и пътуваш с "нулев въглерод" ?!
    Нещо като "железна дъсчица".

    Коментиран от #5, #7

  • 2 zeus

    20 1 Отговор
    Нулев друг път, тока баш зимата хич не идва от слънчевите панели. Конкретно с това ФауВе зимата ще презарежда на 200 километра, пътуването ще е два дена и суха храна за три :)

    Коментиран от #3

  • 3 А друг

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    път на 200 км, дилемата е дали да се движиш или да се топлиш.
  • 4 1122

    17 1 Отговор
    Зима е,вали сняг,студено е,как ще се стоплим в електрическата кола?1 печка на дърва,пилети,газ или ток?2 въртиш едни педали и се топлиш,3 на слънце спираш и се топлиш, как бе хора,като ти свърши батерията от и без това студеното време я изтощава по бързо ...?А сетих се...студен ядрен синтез друго просто не виждам какво може да те стопли в една кола на ток?
  • 5 Мариците са СПУКВАТ ДА ПЛАЩАТ

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    ЕМИСИИ НА БРЮКСЕЛ А ЗЕЛЕНИТЕ НА ЛЪЖАТ И МАЖАТ С ЕЛЕКТРОКАРИТЕ СИ..
  • 6 БАЙ Х@Й‼

    11 1 Отговор
    Много просто решение ! Теглич, ремарке, кабел, дизел генератор, нафта ... ‼️
  • 7 наблюдател

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    нали не виждат източника на емисии - на пси.хо.зелените това им е достатъчно.
    д.е.били!
  • 8 😂😂😂

    1 1 Отговор
    Не е добре само Мариците да пушат! И Нефтохима трябва да пуши! 😂😂
  • 9 Zero

    0 0 Отговор
    Стига с този "нулев "въглерод?Как ще живеят растенията,дърветата без въглероден диоксид?От едната крайност в другата.Не че не трябва да се подобри въздуха в градовете,трафика е ужасен,но да има и разумни решения ,повече трайно зелени видове,а в някои държави озеленяват покриви.В Индия,Китай масирано садят дървета около възлищни централи на огромна площ за да се пречиства въздуха естествено.