10 Април, 2013 08:55 1 368 8

Асен Василев: Против съм различните ставки в цената на тока

  • асен василев-
  • ток-
  • веи-
  • ставки
Асен Василев: Против съм различните ставки в цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

"Противник съм на диференцираното разпределение на цената на тока, тъй като това отваря възможността да се краде”. Това обясни в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия енергийният министър Асен Василев.

По повод проверката на Еврокомисията, министърът посочи, че очаква тя да даде реалистичен поглед какво се случва в енергетиката като икономически взаимоотношения, както и „преглед на договорите, които имаме, за да се види доколко те съответстват на европейското законодателство. Имаме такива съмнения, наши юристи ги гледат, но трябва и Европейската комисия да се произнесе”. Той обаче отказа да уточни за кои договори става въпрос.

Василев подчерта, че е важно да се видят къде точно са изкривените взаимоотношения, защото „ако те се оправят, ще се открият доста големи резерви в системата, за да не се стигне до увеличение на тока”, посочи още той.

По думите му върви вътрешна проверка на част от фотоволтаиците в страната. Оказало се, че някои от централите „за февруари са работили със слънцегреене 32 часа в денонощието”. Асен Василев посочи още, че „ВЕИ не използват енергия при производството на ток. Само че енергията, която е вложена, за да се произведе сами я панел, в много случаи е повече от енергията, която този панел ще произведе по време на целия си живот. Инсталационната стойност на панелите е изключително висока. Затова Европа прие директива да се дават допълнителни стимули за ВЕИ”, допълни енергийният министър.

Василев даде пример с някои европейски страни, където тези стимули са намалени. „В Германия намалиха стимулите с 30 %, Испания дължи около 15 млрд. евро към техните ЕРП-та за неизплатени стимули, в Чехия въведоха висок данък върху ВЕИ”.

По повод идеята за специален фонд, който да компенсира цените на електроенергията от ВЕИ, Василев заяви, че това е един от вариантите, които не бива да бъде отхвърлян.

Относно диференцираното разпределение на цената на тока той обясни, че е противник на различните ставки, тъй като това отваря възможността да се краде.

По повод прогнозното намаление цената на тока, Асен Василев коментира с думите: „Това е излишна мярка, която ще доведе до изкривяване на пазара и отново ще влезем в хаос в системата”.

Василев изтъкна, че се работи изключително спокойно, тъй като няма натиск вътре в правителството.

Относно някои идеи за намаление на данъчната ставка – отпадане на плоския данък за физическите лица и нулева ставка за хората с минимална заплата, икономическия министър коментира, че ако се въведат тази данъци, трябва да се осигури много добър контрол на събираемостта на парите от данъкоплатците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comment

    0 0 Отговор
    Няма такава държава. При спадащо търсене да се вдигат цените.. Адска икономика. Луда работа.

    Коментиран от #2

  • 2 Венцислав Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "comment":

    Има, има, има :)
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Асенеее как го вадиш този поглед бе човек ? Плаша се като те видя !
  • 4 Трибал

    0 0 Отговор
    Аз винаги съм казвал,че до като има овце ще има и касапи,които да ги колят!Върти ме се във една рамка,във която ни вкара именно същата номенклатура,която ни обещава шарени бонбони,пък после вика да ама друг път!Винаги е било така и ще бъде,защото беше унищожена средата,на твореца,и наложена,средата на потребителя,или по просто казано,да пасеш(да потребяваш)Каквото ти предложи рамката във която си вкаран,но когато пашата е опасана до корен,идва другия слой калта,и овцете променят биологичната си външност,и започват да ровят с муцунки в калта да оцелеят!В същност е така и във природата,всяка биологична единица,се приспособява към средата,за да оцелее.Но има и такива,които не могат и умират!Но тази среда я изгради именно крадливата номенклатура,за да може да има повече идиоти които да живеят в тази среда,тази рамка,която да ги прави по богати!
    Въпроса е друг!Дали трябва да продължаваме да бъдем биологични единици без мозък,като прасето във фермата,чакащи все някой да дойде да ни нахрани,или трябва да счупим оградата или рамката във която са ни вкарали,и да започнем да хапем касапите,за да спрат да ни колят!?Или да продължаваме да сме идиоти ,биологични единици без мозък,да мигаме с оченца,и да се чудим защо другите ни плюят и се чувстват омерзени от нашите действия!?

    Коментиран от #5

  • 5 Трибал

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трибал":

    Много се извинявам за допуснатите правописни грешки: "Върти ме се във една рамка" -> "ВъртиМ се В една рамка"; "във която" -> "В която";
    " във природата" -> "В природата"; Много ми куца и пълен-непълен член. А формирането на цените на даден продукт - там съм супер-зле :(

    Моля ви, не ме съдете - толкова мога :(

    Приканвам всички да се вдигнем срещу високата цена на тока - над 40 'стинки на киловат! Това е прекалено висока цена!

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Трибал

    0 0 Отговор
    Благодъря на модиратора че премахна тези грозни писаня на някакви неграмотици!
  • 8 gnida

    0 0 Отговор
    Благодаря на министър Василев.Правилни ходове откакто е в правителството.И да се научи какво се прави с ВЕИ в Германия , Испания и Чехия.Време и собствениците на ВЕИ да принесат своят дан за България.Така въглищата няма да поскъпнат , тока също и всички ще сме доволни.