12 Април, 2013 12:57 1 280 3

Мините искат по-високи цени на въглищата

  • ток-
  • мини-
  • въглища

 

Мините и енергийните дружества готвят поредно поскъпване на тока, а министърът на икономиката Асен Василев ще решава дали да го позволи. Това стана ясно на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От регулатора обявиха, че ще гледат под лупа разходите на енергоразпределителните дружества.

Преди началото на заседанието стана ясно, че ако се признае искането на мините за увеличение на цените на въглищата, това ще доведе до поскъпване на тока за крайните потребители. Тази хипотеза коментира председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова след обществено обсъждане в комисията. Решението за повишаване на изкупните цени на въглищата трябва да се вземе от икономическото министерство и в частност от ресорния министър Асен Василев. Харитонова обаче предупреди, че е рано да се говори за нов скок в цената на тока.

По-рано през седмицата стана ясно, че всички дружества в страната също искат увеличение на цените на електроенергията с около 20 на сто, припомня радио „Дарик“. ДКЕВР ще гледа под лупа всички разходи, които са представили енергийните дружества за исканото увеличение на тока, коментира още Евгения Харитонова.

Тя посочи, че окончателното решение на регулатора дали ще се отнеме лицензът на електроразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ ще стане ясно не по-рано от средата на юни. Предварителните информации бяха, че решението за лиценза ще се вземе на 16 април. Ние започваме процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ, но искаме да спазим всички законови изисквания, за да не плаща страната ни впоследствие глоби, каза Харитонова. Тя подчерта, че при процедурата трябва да се поиска становище по случая от Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Столична община, Комисията за защита на конкуренцията, както и областните управители в Западна България.

Във вторник следваща седмица ще има открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в което ще участват представители на ЕРП-тата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гнида

    1 0 Отговор
    А какво ще стане при спиране на много ВЕИ , чиято електроенергия се изкупува 9 пъти по-скъпо от произведената в ТЕЦ2 , който е държавен?Госпожа харитонова нека да обясни какво е енергиен микс и да разясни как цената се влияе скъпите енергии от ВЕИ от тецовете продадени от костов(В това число слагам и AES Гълъбово). Не ползвайте мините като изкупна жертва за геноцидната политика която прилагахте последните години срещу народа.

    Коментиран от #2

  • 2 Едикой си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гнида":

    Големи мошенги братко....големи....построиха 1000МВ фотоволтаици и сега се чидят къде си наврът.....скъпия ток от тия централи.
    Такава простотия и такова крадене в тая държава никога не е било.
    По скоро толкова некопетенция. А цената на тока ще продължава да расте точно поради тия зелени енергии, както и договорите за ТЕЦ-вете...не че са нещо лошо, НО хората които ги построиха искат да си върнат парите за 2-3 години и от там нататък крак връз крак...
    Имахме АЕЦ който произвеждаше евтин ток и м...умниците във властта са на път да съсипят и това нещо....ей колко бой трябва да изядат тия ..че незнам....незнам просто...
  • 3 Незнайко

    0 0 Отговор
    Истината е, че всичко е един балон. Не само в енергетиката.... Спомняте ли си бума на строителството?Балон... Спука се и кой пострада? Хората, купили на зелено, работници във строителните фирми... Т.е. тези които честно си изкарват хляба и едва скърпват двата края.
    В енергетиката - мините работят на себестойност, някои дори са в платен/неплатен отпуск; Тец-овете работят на минимални мощности, тоест няма как да работят и произвеждат по-малко технологично. А спрат ли, после стартирането е много скъпо, сложно, времеемко... АЕЦ-а - от който идва най-евтиния ток може или да работи или да не работи. Та като говорим за АЕЦ-а един блок покрива половината фотоволтаици - ето защо не щем Белене. Да не говорим, че фотоволтаиците работят от 11 до 16 часа и бъркат тотално енергийната система....Да не говорим че въпреки това объркване ние, данъкоплатците, плащаме за този ток 9-10 пъти по-висока цена.
    От друга страна в мините и в тецовете работят около 25-30 хиляди души, хранят 25 - 30 хиляди семейства, а фотоволтаиците хранят една шепа хора.... ама пък добре ги хранят:) И така, за да могат да продължат да работят мините цената трябва да се вдигне, тецовете трябва да работят на повече от минимума, а държавата да стисне наглите ръководители на бех, есо и нек, както и безскрупулните ЕРД-та, а не тази приятна на приказки жена да ми обяснява как няма начин да не се повиши цената на тока. Микса може да се прави и от енергийна борса вместо от дкер и есо - наливат ток всички участници в производствата и на борсата се купува най-добрата цена. Ха да видим тогава - американци, австрийци чехи, какво ще кажат. Аз лично ще си купувам от АЕЦа и от ТЕЦ2 че ми е най-економически изгодно:)