Last news in Fakti

12 Април, 2013 15:57 1 122 1

ДКЕВР обявява решението си за лиценза на ЧЕЗ през юни

  • дкевр-
  • чез-
  • енергоразпределително дружество-
  • лицензия
ДКЕВР обявява решението си за лиценза на ЧЕЗ през юни - 1
Евгения Харитонова. Снимка: БГНЕС

Два месеца е срокът, в който Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще трабва да се произнесе относно лиценза на ЧЕЗ, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова след заседание на комисията. В средата на юни ще стане ясно дали да бъде отнето разрешително на електроразпределителното дружество.

Харитонова уточни, че все още не е запозната с доклада от проверката на АДФИ за дейността на електроразпределителното дружество. Във вторник ДКЕВР ще разглежда казуса с ЧЕЗ на открито заседание и ще обсъди лиценза на фона на установените системни нарушения от други институции.

„Нека да е ясно обаче, че комисията ще разгледа лицензите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”, тъй като „ЧЕЗ България” не е лицензиант у нас”, обясни Харитонова. Процедурата ще е дълга и прецизна, защото ако ДКЕВР отнеме лиценза без основание, България ще трябва да плати неустойки.

Според наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, когато има отнемане на лицензия, се изисква становище и на други държавни органи. Председателят на ДКЕВР заяви, че в конкретния случай ще поиска мнението на Министерство на отбраната, Министерство на вътрешните работи и Комисия за защита на потребителите.

Харитонова подчерта, че е важно да се допитат и до Столична община, както и до областните управи на общините в цяла Западна България, защото ЧЕЗ осигурява изцяло електрозахранването там.

Държавният регулатор не може да си позволи да не защити интересите на потребителите, независимо дали става дума за ЧЕЗ или друго електроразпределително дружество, изтъкна Харитонова.

Комисията не иска по-скъп ток, но е нужно да се признаят някои разходи като цените на въглеродните емисии, уточни още тя. По думите й миналата година са били признати разходите само за половин година и от 1 юли тази година вече трябва да влизат разходите за целия ценови период.

Всички енергийни дружества са поискали увеличение на цената на електроенергията, а централите са заявили желание за покачване с около 15 – 20 на сто, като сред тях е и АЕЦ „Козлодуй”, допълни Харитонова. Всички разходи обаче ще бъдат разгледани под лупа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Познаите защо през юни???Да ни излажат да гласуваме пак за тях,а те после пак ще си вдигнат цените,защото те сучат от монополите и трябва да им осигурят пак възможност да ни крадат!Ама наесен маи пак ще има хора по улиците и този път може да не им се размине на лажливите политици !