Last news in Fakti

23 Април, 2013 13:41 1 282 2

ДКЕВР: „Умните“ електромери вдигат цената на тока

  • дкевр-
  • умни електромери
ДКЕВР: „Умните“ електромери вдигат цената на тока - 1
Снимка: БГНЕС

При всички положения потребителите ще поемат част от финансовата тежест вследствие на въвеждането на т.нар „умни” електромери. Това заяви пред журналисти Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР след днешното заседание на комисията.

Тя обясни, че според европейска директива до 2020 година трябва поне 80 на сто от електромерите в страните-членки да бъдат „умни”.

Според доклад на работна група на регулатора обаче въвеждането на подобен тип устройства било икономически необосновано.

„Въпреки това за въвеждането на „умни” електромери трябва да се търсят пари от европейски фондове, не трябва потребителите да изплащат тези електромери”, посочи Харитонова и отбеляза, че ДКЕВР може да задължи трите ЕРП-та да търсят такива външни средства. Председателят на комисията обаче смята, че „не може и не трябва само една фирма, колкото и голяма или малка да е тя, да обслужва измерването на цяла България и това трябва да се проследи”, предаде бТВ.

По темата за интелигентни измервателни системи от ЧЕЗ заявиха, че приемат за нецелесъобразно задължителното им въвеждане, което ще доведе до покачване на мрежовата цена и ще натовари крайния потребител. От ЕВН и ЕНЕРГО – ПРО изказаха готовност до 2020 година да приложат „умните” електромери на 80 или дори на 100%.

От ЧЕЗ обясниха, че ако се поиска въвеждане на интелигентни измервателни системи при 100% от населението инвестиционните разходи ще достигнат до под 1 милиард лева, а при 80% от хората - капиталовите разходи ще достигнат 377 милиона лева. Според тях този тип измервателни системи няма как да бъде въведен до 2015 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Не им харесват тези електромери, защото с тях няма да може спокойно да ни бъркат в джоба :)
  • 2 ivaylo mihaylov

    1 0 Отговор
    Преди години като бяха старите електромери не съм чувал да е имало надписана сметка,манипулирани показания и неплатени сметки. Сега е ужас, а новите електромери няма да променят нищо понеже няма орган,който да контролира дали се извършват манипулации или не. Очевадно е,че началото на годината направиха точно това и при положение,че няма наложени санкции, глоби, изравнителни сметки за потребителите и нищо не се е случило в насока възмездие, няма как честните българи да се чувсват добре в държавата си. Демонстративната безнаказаност е голям психически товар,за тези,които си плащат сметките и се стараят да са изрядни във всичко.