Last news in Fakti

12 Април, 2013 16:47 1 831 7

ВЕИ-тата ограничават производството, няма да работят "по 32 часа на ден"

  • веи-
  • evn българия-
  • фотоволтаици-
  • асен василев
ВЕИ-тата ограничават производството, няма да работят "по 32 часа на ден" - 1
Министър Асен Василев (вляво) по време на заседание на Обществения съвет към МИЕТ. Снимка: БГНЕС

ВЕИ централи ще трябва да ограничат производството си на 13 април съгласно разпореждане на Електроенергийния системен оператор, съобщиха от централата на EVN България.

В изпълнение на получено оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България, с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 11.00 до 17.00 часа в събота, 13 април. Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

При установяване на неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект EVN България Електроразпределение ще пристъпи към преустановяване на достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението.

Същият принцип вече беше приложен на 6 април, когато дружеството пак получи оперативно разпореждане от ЕСО. При анализа на производството и товаровите профили на всичките 624 ВЕИ централи по време на ограничението за този ден, за 10 централи бе констатирано неспазване на ограничението, поради което те бяха изключени дистанционно до 17.00 ч. на 6 април. Неспазване на разпореждането за ограничение беше констатирано и за 225 централи, които все още не са осигурили система за мониторинг на производството.

За всички тези действия на ВЕИ централи EVN България е информирало както ЕСО, така и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Националната електрическа компания, изтъкнаха от дружеството.

В същото време служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев заяви, че някои фотоволтаици очевидно са работили по 32 часа на ден, защото отчитали по толкова часове слънцегреене.

Едно дружество е регистрирало над 50 такива отчета, разкри Василев, коментирайки, че „това са нови закони на физиката, защото явно се разтегля времето”.

На второто заседание на Обществения съвет към МИЕТ днес стана ясно, че макар февруари да е много слаб месец за производството на ток от ВЕИ (средно то е 177 мечаватчаса), някои фотоволтаици са отчели 800 мегаватчаса за месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    1 0 Отговор
    Значи ВЕИ-тата са манупулирани от доставчиците на услугата, и реално фирмите, които отговарят за тях!!! Пък после ние се чудим, що ни е скъп тока!!! Ето затова ни е мизерна страната, защото веки си прави к'вото иска, няма контрол, няма закони!
  • 2 Дупемир

    1 0 Отговор
    "...някои фотоволтаици очевидно са работили по 32 часа на ден, защото отчитали по толкова часове слънцегреене."
    Всяка уважаваща себе си държава би им натресла такава глоба, че да банкрутират. Никой няма нужда от подобни "работливковци". А ако има и други желаещи - моля, да заповядат.
  • 3 Съпричастен

    0 1 Отговор
    Това е интересна теза?! Как собствениците да контролират производството си от ВЕИ като нямат достъп до системата на ЕСО това прилича на наказателна операция без никаква отговорност за последствията.Поне да бяха прочели как се прави в нормалните държави.Там местното "ECO" има пълен контрол на производството от ВЕИ и си ги ограничава и манипулира както е полезно за енергиината им система.При нас си е като в дивия запад правете това пък ние ще преценим какво ще е добре.Типично по Ленински!
  • 4 любопитен

    0 1 Отговор
    Любопитен съм да ми кажат как точно са разбрали за 32-та часа слънце греене?По дневника на диспечера в който записват събитията или по думите на някой случаен "минувач"!Обзалагам се че това е като притчата за сестра ти е... рък ти ходи доказвай че нямаш сестра!?
  • 5 един от вас

    1 0 Отговор
    Ще ти кажа как. Примерно една фотоволтаична централа с капацитет 10 киловата мощност отчита дневно подаване от 320 киловата, и всичко е супер.
    За мен това е просто отчайващо. Такова крадене , такава наглост и такава липса на безнаказаност ..........
  • 6 един от вас

    1 0 Отговор
    да допълня, че знам за два метода това да стане. Единия метод е чрез дизел генератор, а другия още по-нагъл е като черпиш ток от мрежата (на 20 ст.) и директно го подаваш (т.е. продаваш) на изхода на 70ст.- Толкова е изкупната цена на тока от ВЕИ
  • 7 gnida

    1 0 Отговор
    Аха , 6 ако си прав то тогава нещата могат да се оправят с меренето.Ще се мери непосредствено след инвертиращият блок или меренето ще се прави на самият фотоволтаик където енергията се предава към инвертора с право напрежение , демек + и - , а нещата ще са качени по стълбовете и пломбирани както в нашата ромска махала.Определено електромерите могат лесно да се манипулират стига да стигнем до кабелите преди и след тях , а при една такава инсталация е направо елементарно и почти всеки ел.техник може да оправи работата