Last news in Fakti

26 Декември, 2021 19:21 4 755 23

Икономист: За голяма част от бизнесите пандемията беше трамплин

  • лъчезар богданов-
  • пандемия-
  • бизнес

Пандемията и кризата тестваха много граници, каза той

Икономист: За голяма част от бизнесите пандемията беше трамплин - 1
Кадър бТВ

Пандемията и кризата тестваха много граници, неща, които хората казваха, че никога няма да се случат. Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ икономистът Лъчезар Богданов.

По думите му икономиката бумти и за голяма част от бизнесите се е оказало, че пандемията е голям трамплин.

Според проф. Ивайло Дичев живеенето онлайн, разкъсва човешките връзки.

„То създава човешки връзки, които ние още не знаем. Не знаеш името на съседа си, но от друга страна си в много близки отношения с човек от Австралия", обясни професорът.

Според него общият въпрос е ще има ли нужда от хора една бъдеща икономика.

„Мисля, че ще има нужда и човешкото общество няма да стане излишно в един компютърен свят. Трябва да отворим нашите граници, да поканим някакви квалифицирани хора, които да подбираме внимателно. Защото модерната епоха е построена върху растеж, трябва непрекъснато да има повече, да се заселват повече хора“, допълни той.

Лъчезар Богданов заяви, че миналата година в началото на пандемията е станало ясно, че в цяла Европа загубените работни места са относително малко.

„Правителствата изсипаха трилиони, за да спасят работни места, за да крепят бизнесите“.

По думите му сега потреблението се е отпушило и моментът на икономически страх е изчезнал.

"Ние в България за пореден път показахме, че можем да оцеляваме, че сме достатъчно устойчиви на външни шокове, проблемът ни е, че нямаме енергия да се развивам, да растем, ние оцеляваме, свиваме се. Имахме пандемия, външен шок, най-големите ни търговски партньори затвориха заводите, границите бяха затворени, летищата спряха, три пъти нови избори и въпреки това като цяло запазихме макроикономическата стабилност и като цяло стабилността на икономиката. Трудното обаче, което предстои, е да имаме възможност и енергия да направим скок и развитие“, заяви икономистът.

Според него предстои продължаване на плавния процес на излизане от икономическата криза.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    68 0 Отговор
    Да...ТО СИ БЕШЕ ,,ПЛАНДЕМИЯ,,..ПЕТНАЙСЕТЕ САТАНИНСКИ ФАМИЛИИ ИЗТОЧИХА МИЛИАРДИ ОТ ХОРАТА...,ЗА СМЕТКА НА УНИЩОЖАВАНЕТО НА ЖИВОТА ИМ...ТОВА Е НАЧАЛОТО...БЪДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ, СМЕЛИ И РЕШИМО ДА СЕ ЗАЩИТИМ ЧОВЕЦИТЕ
  • 2 За някой Трамплин!

    38 1 Отговор
    За други. Влезна им от два ката. 🤣
  • 3 Майна

    39 1 Отговор
    Финансовата, икономическа и морална разруха, която е на път да удари света, за повече от 99,5% от хората ще излезе от небето като светкавица от ясно небе.

    За повечето хора предстоящите събития ще бъдат като определението на думата ХАОС: „Състояние на пълно объркване и безпорядък“.

    Коментиран от #23

  • 4 Майна

    26 0 Отговор
    ХАОС НОМЕР 2: ГЛОБАЛЕН ДЪЛГ
    Така че, ако учените и правителствата нямат представа как да се справят с Covid, можем поне да предположим, че централните банкери и правителствата са държали икономиката и финансовата система под контрол.

    Колко можем да грешим?

    Откакто Федералният резерв е създаден през 1913 г., централните и търговските банкери успешно управляват финансовата система в своя собствена полза. Но това, което наистина им даде картбланш да отпечатват неограничени суми пари, беше през август 1971 г., когато Никсън затвори златния прозорец. Оттогава циничният възглед на президента Томас Джеферсън за банкерите наистина се осъществи.
  • 5 Майна

    19 2 Отговор
    Имплозията на финансовата система и следователно на глобалната икономика очевидно ще има големи последици за живота на земята.

    Трябва да помним, че НИКОГА ПРЕДИ В ИСТОРИЯТА не е имало глобална дългова криза от такъв мащаб.

    Никога досега дълговите балони на това ниво в Европа, в Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания не са се синхронизирали на нивата, които изпитваме сега.
  • 6 Майна

    24 2 Отговор
    някои други наблюдатели беше много ясно, че пластирът няма да продължи дълго. Така още през септември 2019 г. финансовата система беше подложена на силен натиск и централните банки изпаднаха в паника в опит да спасят фалиралата банкова система с огромна ликвидност. Удобно за банките, те имаха извинение за това печатане на пари, тъй като Covid започна няколко седмици по-късно.

    Обикновено правителствата трябва да започнат война, за да имат извинение да печатат сериозни пари. Но пандемията, създадена в лаборатория, работи още по-добре.

    Светът сега е в напълно неизследвани и много несигурни води. Кораб в такава опасност не изисква повече от лека буря, за да бъде засегнат от непоправими щети.

    Никой не може да прогнозира какво ще се случи, тъй като няма с какво да се сравняваме. Но това, което е много вероятно е, че съществото (от остров Джекил), което е създадено от банкери и правителства, ще постигне ужасна съдба – съдба, за която само бъдещите историци могат да разкажат на света.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Майна

    22 1 Отговор
    Уорън Бъфет знаеше, че е прав през 2002 г., когато нарече дериватите финансови инструменти на МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ. За съжаление скоро ще видим доказателствата.

    Тъй като всички парични системи в историята са приключили, трябва да предположим, че най-големият глобален балон някога ще свърши.

    И тъй като тази болезнена система засяга всички краища на живота ни и е довела до декадентски свят, където моралните и етичните ценности на практика са изчезнали, светът се нуждае от прочистване под формата на горски пожар, за да започнат отново нови зелени издънки.

    ГОТВЕТЕ И ПОСТИГНЕТЕ ТРИУМФА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО
  • 9 Димитър

    14 2 Отговор
    Ние българите от векове не се учим от грешките си и това ни пречи да израстнем духовно !
  • 10 Anonim

    13 0 Отговор
    Хас мокар на тоя икономист
  • 11 Ами ...

    0 0 Отговор
    Какъв процес?!
  • 12 Механик

    10 0 Отговор
    "Войната е мир, а лошото е добро." (цитат от една нечетена, но многоважна книга)
  • 13 Лъчезар Богданов??? Какви хора да се

    10 0 Отговор
    Заселват България!! Решение на демографската криза, условия и заплащане на младите хора да остават в България!! Какви ще докараме, Алгафарита,?? Стимули за раждане на деца от Български родители!! Българите Напускат държавата, ние ще докараме някой от някъде си!! Украинците с Български паспорти всичко е в Европа и по света!! Същото е и с Каракачановите паспорти на Северно Македонци, Албанци , шиптъри, всичко е в Европа но никой не идва в България!! Каракачанов натрупа много Милиони, от търговия на паспорти!!
  • 14 3 Майна!! С Хауса ще се справи

    10 0 Отговор
    Бойко и ГЕРБ!!! Те имат опит да го създават, 12 год га създаваха и продължават където успеят!!!Хауса е като Мътна вода, най лесно и успешно се краде!!!
  • 15 Гестапо

    2 2 Отговор
    бизнеса на КОСТОВ и Китин
  • 16 Трамплин

    8 0 Отговор
    За фалити
  • 17 Хас мокар на Виличка

    1 1 Отговор
    Бегай от тука
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сивата чапла

    7 0 Отговор
    Тоя явно от прозореца си вижда всичко!
  • 20 Да, за сравнение през 2019

    6 0 Отговор
    имахме 11 нови бг милионера, през 2020 бяха 990 новоизлюпените, забогатели с пестене от закуски, честно и почтено и съвсем легално...
  • 21 ДЯДО

    4 0 Отговор
    Малийййййййй тоя мъж е учил вСВИЩОВ.
  • 22 It’s James 🇺🇸

    3 2 Отговор
    Тоя е на тежки наркотици
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.