30 Декември, 2021 10:00 4 405 48

България: коронавирус, политическа бъркотия и срамни рекорди

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • герб-
  • бсп-
  • делян пеевски-
  • пандемия

Така мина годината – независимо кое точно правителство беше на власт

България: коронавирус, политическа бъркотия и срамни рекорди - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Така наречената борба срещу Ковид-19 в България беше всъщност свободно движение по инерция, което следва прищявките на вируса. Така страната достигна световните върхове по смъртност. Но има и нещо обнадеждаващо.

Преди година, горе-долу по същото време, се разнесоха първите стряскащи новини за т.нар. британски вариант на коронавируса. Не след дълго той се развихри на воля из България и нанесе много щети – човешки, медицински, икономически.

По прищявките на вируса

Около половин година по-късно, тъкмо след като нещата се бяха поуспокоили, за първи път се чу за варианта Делта. Лека полека той стигна и до България и накрая се развихри така, че нанесе още по-сериозни щети. И ето че сега със страхопочитание тръпнем в очакване на Омикрон. И знаем, че и този път едва ли ще ни се размине – най-вероятно ни чака нова вълна (а предишната още не е съвсем паднала) с претоварена здравна система и рискове за здравето и живота на хиляди хора.

Така мина годината – независимо кое точно правителство беше на власт. Така наречената борба срещу Ковид у нас, всъщност, представляваше свободно движение по инерция, което следва прищявките на вируса. Носейки се по течението на пасивността, антиваксърството и вечно закъсняващите мерки и решения, страната ни достигна световните върхове по смъртност и последното място в Европа(с убедителна разлика пред всички останали) по ниво на ваксинация. А и в света вече ни изпревариха и някои африкански страни. Срамни постижения.

Ваксинацията

В света като цяло ваксинацията срещу коронавируса бе кампания с исторически мащаби и светкавични темпове в надпревара с времето. Тук (през почти цялото време) приличаше по-скоро на влачене и пълзене с почти незабележима скорост.

Тук на практика не бе предприета нито една от широко използваните по света мерки за ускоряване на ваксинацията – нито масирана, атрактивна и увличаща информационна кампания, нито някакви съществени материални (или други) стимули, нито поне някаква мека форма на натиск и принуда. На шумната и агресивна дезинформация, разпространявана от противниците на ваксинацията, на страха, недоверието и несигурността у много хора бяха противопоставени тихи, помирителни, колебливи и притеснени изявления (да не би някой да си помисли нещо). Политици по върховете на властта дълго време не смееха да обелят и дума по темата. А информационната кампания се изчерпваше почти само със сухи и скучни съобщения от пресцентъра на здравното министерство.

Към това се добавяха и откровени грешки – като временното спиране на една от ваксините, което на практика я изхвърли от употреба, и безотговорната фалшива тревога от високо политическо ниво за ваксина с изтекъл срок на годност.

Вечно закъснели

Така наречените ограничителни мерки вечно закъсняваха, водени не толкова от грижа за здравето и живота и от обществения интерес, колкото от други съображения – политически, икономически и капризите на масовото мнение. През лятото правителството прие Национален план за справяне с пандемията, но самото то отказа да се придържа стриктно към него. Да не говорим, че налаганите мерки се изпълняваха немарливо, а контролът за спазването им както винаги бе слаб. От преките предавания от парламента се виждаше, че и самите депутати масово не ги спазват.

Зеленият сертификат, както можеше да се очаква, се оказа най-ефективната мярка (ако не друго, поне повиши леко темпа на ваксинация, та да отлепим от 20-те процента). Но и той бе въведен с голямо закъснение, след като повечето от другите европейски страни отдавна успешно го използваха. Освен това всеки, който през това време е влизал в голям магазин или ресторант, знае че спазването на правилото за зеления сертификат и контролът върху него като цяло бяха "мижи да те лажем".

Вината за това е и на повечето от основните партии, които (за да се харесат на избирателите) в навечерието на третите за годината избори безотговорно се разграничиха от въвеждането на зеления сертификат и подкрепиха (а някои даже изразиха готовност да оглавят) съпротивата срещу него. Накрая новото Народно събрание даде "добър" пример, като отказа да приложи правилото върху самото себе си.

Да не пропуснем и ходенето по мъките на учениците около дилемата дистанционно или присъствено обучение. Най-показателна бе ситуацията с тестовете тази есен - когато след дълго умуване най-после решиха да ги приложат, се оказа, че тестове няма. И, разбира се – ходенето по мъките на болните. Те продължаваха да се лутат кой както намери за добре по объркания и все така неясен път до квалифицирана и навременна здравна помощ. През това време периодично болниците се задъхваха под натиска на потока от пациенти.

Новото правителство

Естествено, тези неблагополучия бяха „подпомогнати” от постоянната политическа бъркотия с три избори за една година и съответните изтощителни предизборни кампании.

Сега новото правителство като че ли започва всичко отначало – крои нови планове, захвана нови кръгове от консултации, започва програма за стимулиране на ваксинацията. Въобще, има признаци за излизане от движението по инерция, за повече активност и решителност. Дано да не се окажат мимолетни и да имат ефект.

Иначе ни остава да се чудим дали и кога ще се развихри поредната вълна, предизвикана този път от Омикрон, и да се надяваме да ни се размине по-леко. Или пък вирусът най-после да направи завой към някакви по-леки форми на болестта.

* Този коментар отразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директно:

    91 11 Отговор
    Жалка пропаганда от дойче зеле не чета!

    Коментиран от #33, #35

  • 2 Последния Софиянец

    97 11 Отговор
    Добре че нашия народ е мъдър и не се ваксинира масово!?
  • 3 сила

    93 12 Отговор
    Е БЪЛГАРИТЕ НЯМА ДА ВИ СЕ НАВЕДЕМЕ ДА НИ ВАКСАТЕ.....приемете го най после и мирясайте
  • 4 жива еджексия

    21 5 Отговор
    натурална с две кофички от стани.
  • 5 гадно

    62 7 Отговор
    Гьобелс веле в действие.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 !!!?

    25 50 Отговор
    Държавата на Радев - мизерия, безхаберие и мор ! Позор, Оставка и Затвор !!!?

    Коментиран от #8, #9, #21

  • 8 Последния Софиянец

    34 12 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Гербавите тънат в мизерия Кеф!
  • 9 сила

    16 10 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    ку ку,бау бау.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 България си е добре,

    58 7 Отговор
    Срам са продажните автори на подобни статии!
  • 12 Сърп и чук

    41 4 Отговор
    Докато не арестувате мафията, не само вирус ще има, не само ще вдигат цени и искат обезщетение от даржавата, но и ще ви пускат такива пагубни новини! АЕЦ била държавна и печалбата и трябвало да отиде в ,,бизнеса"!? А кой скачаше по улиците за пазарна икономика и врещеше да се затварят предприятия, които получават дотации от държавата като нерентабилни! Да ви обезщети частния печеливш бизнес, нали даржавното е лошо! Ами ако АЕЦ бе частна, щяхте ли да посягате с алчни лапи към парите и?
  • 13 С Трифонов

    33 1 Отговор
    Апокалипсиса ще настъпи, когато DW напишат нещо хубаво за българите и България!:) Не мисля че ще е скоро, но е възможно да се случи!:) Тогава ще видим Бледият Ездач препускаш с коня си и преметнал коса през гърба си! А, отзад го следва Ада!:)
  • 14 Роки

    66 2 Отговор
    Това е само маска, ни казаха те.
    Това са само три седмици, за да се изглади кривата.
    Това е само до Великден. Само до лятото. Само до зимата.
    Това е само за уязвимите.
    Това е само една инжекция. Само две, само три, само четири...
    Това е само за възрастните. Само за тийнейджърите. Само за децата.
    Това е само доказателство, че сте ваксиниран.
    Това е само здравен сертификат, само временен, само постоянен.
    Това е само наука, само препоръчително, само задължително, само закон.
    Това е само за твое добро. Само за теб. Само за другите.
    Това е само твое мнение. Това е само теория на конспирацията.
    Това е само демокрация, само лична свобода, само ценности.
    Това са само няколко седмици, няколко месеца, само и следващата година, само завинаги.
    Това е само един живот. Твоя!

    Коментиран от #18, #36

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 17 Отговор
    Вчера на 269/100000,а днес сме на 294/100000...със същото темпо и за месец и половина ще стигнем англосаксите.дерзайте има мегдан за долъгване бг.....Властите бг знаят как,имат 2годишен опит!
  • 16 Дамян

    25 26 Отговор
    Да ви е честит Румен Радев,Канадеца и всички на които се радвахте! Да са ви честити гладът и мизерията,които предстоят! Стойте в Новогодишната нощ да чуете за постиженията на лицето Радев и ППППП....некадърниците!
  • 17 2022

    53 6 Отговор
    Няма да се ваксинираме с отровните Западни ваксини.Всички изказвания на Италиянски,Френски, Германски ,Руски Професори и Академици,също и Професори от Бан в България,бяха изтривани,бяха нападани/в Германия убиха трети професор,защото разкри вредата от западните ваксини/,Зеленият сертификат,беше насилие и Фашизъм към работещите в заведения, ресторанти, фитнес центрове, кина, опера, театри.И ,за какво,за да могат Еврейските корпорации, които държат производството на лекарства , да печелят МИЛИАРДИ.Бил Гейтс, Безос, Монро, Мъск, да не пропусна фамилия Рокфелер,Родшилд,се нагушиха като пеликани,за сметка на наивниците,които като стадо на заколение заедно с децата си /ПОЗОР1/се бодат ,но след това умират от тромби.Описахме,графенов оксид във ваксините,той прави вредни ваксините;антигените на западните ваксини са от МАЙМУНИ, от рода ШИМПАНЗЕ.Руската СПУТНИК V е от човешки антигени.Във Франция започна преди два месеца протести против ваксините,в Италия и Испания също.В Израел при 95% набодени има бум на Корона вируса и умират ваксинираните.Защо не направите справка.Истината и казана едно,към едно.Циганите в България,не са ваксинирани-не зная да са умрели от Корона вируса.По скоро ,се бият и пият.Четете!Мислете!

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чук и Гек

    32 0 Отговор

    До коментар #17 от "2022":

    6 милиона долара на минута! Сами се похвалиха.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Joro

    33 6 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Не се залъгвайте - Боко ,и Румен ,и който и да е било служат на едни и същи господари и ни разиграват театър на стражари и апаши. Причината поради която тук се предизвиква изкуствено инфлация е нежеланието да се подчиним на ваксинаторите. В Румъния е същото- инфлацията е като при нас . Страхът на задкулисието да не вземе да се спре с "ваксинирането" и да припадне целия световен план е огромен. А ние сме сред "най-непослушните".
  • 22 Българка

    38 0 Отговор
    До кога ще се пускат "авторски" мнения, от които се разграничава ДВ, но.....авторът е неизвестен/ анонимен?
  • 23 Jacques Yves Moineau

    36 0 Отговор
    DW да си гледат Германията и да не се занимават с нас.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 2021г ГЕРБ умре

    17 9 Отговор
    2022 Бойко в затвора
  • 26 Edee..

    26 0 Отговор
    Соприте малко бре врачковци и байячки. Аман от идиоти и разбирачи. Не видет що става при шампионите по ваксинация на запад!!??
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Др Питанков

    26 0 Отговор
    Преди дни започна платеното ваксиниране и , ето че вече има бум на заразените.
    Ние ли сме глупави или тия на правят на такива.
  • 29 Въпросчета

    31 2 Отговор
    Казват, че сме "Вечно закъснели". Там където не закъсняха какво се случва в момента? Защо се случва така, въпреки, че не са закъснели? Ако не бяхме закъснели защо да очакваме, че ще се случи нещо различно от това, което става там, където не закъсняха? Това са риторични върпоси, защото вече се вижда много ясно какво се случва в страните с над 80, 90% ваксинация и то не в 1, 2 от тях, а във всички. Истинският въпрос е докога ще се намират драскачи, които пишат така, че все едно никой не вижда какво се случва там накъдето сме се запътили?

    Коментиран от #31

  • 30 ТИР

    18 0 Отговор
    Ей,,,, Много писане, Разбрах кой Прегази кучето и какво го чака,,Ама какво стана с Онези 240 000 000 лв,,,,
  • 31 Хахаха

    2 17 Отговор

    До коментар #29 от "Въпросчета":

    И аз да ти задам едно въпросче: Колко са починалите там и колко тук?

    Коментиран от #34

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Така е

    8 14 Отговор

    До коментар #1 от "Директно:":

    Като плюеха Боко и ГЕРБ не беше пропаганда. Когато казват истината в очите - пропаганда.
  • 34 Отговорче

    23 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хахаха":

    Там.... в Израел смъртните случаи от инфаркт след ваксинацията наа населението се е покачила с 800%!
    Проумяваш ли колко повече са починалите? Проумяваш ли какво е смъртността да се покачи с 800% словом ще ти го изпиша - ОСЕМСТОТИН!

    Коментиран от #40, #41

  • 35 КОКО

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Директно:":

    "България се движела по инерция според прищевките на вируса"
    Това ще да рече, че във "ваксинирания свят" вече са се справили с коварния вирус!
    DW са за психиатрично освидетелстване!
    С МНОГОПОСОЧНИ увреждания в МОРАЛНАТА и МЕНТАЛНАТА области!
  • 36 Аплодисменти

    18 2 Отговор

    До коментар #14 от "Роки":

    Браво! Много точно! Писна ми от маскенбал, вак-си и лъжи!
  • 37 Христо

    18 1 Отговор
    Някой издържа ли да прочете тази глупост до края?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 националист

    20 0 Отговор
    От доийчезеле що не си погледнат германията че е първа по броя на новозаразени и настанени в болници с омикран заедно с Дания а нас обвиняват все че сме все най най. Днес слешах по канал 1 че българското ястие мусака било най замърсяващото с въглеродни емисии. Братя българи крайно време е да наложим бойкот на такива болшевишки медии и НПО та и да ги изритаме от живота и средата си. Дойче зеле е аут
  • 40 А с какви ваксини искате да се

    1 10 Отговор

    До коментар #34 от "Отговорче":

    ваксинирате? Китайски? Индийски? Кубински? Руски? Вече и турска има?
  • 41 А ти не вдяваш ли, че тази новина за

    7 14 Отговор

    До коментар #34 от "Отговорче":

    безумно високата смъртност от инфаркти след ваксинация в Израел не е нищо повече от фалшива новина. Също като тази за смъртта на Ангел Кунчев след трета доза, каквато той дори не си е поставял. Виж каква е смъртността в Израел, после погледни тази в България и после пиши глупостите си. Ако имаше подобна смъртност на ваксинирани в Израел щяха ли си слагат трета и четвърта доза? Как може да вярвате на подобни простотии?Не се ваксинирайте! Нека да е доброволен изборът. Но спрете с лъжите и дезинформацията. Броят на инфарктите расте, но е в пъти по-голям в България. И в 99,99% от случаите няма нищо общо с ваксинациите. А повече с обездвижването, наднорменото тегло, храненето с вредни боклучави храни и т. н.

    Коментиран от #44, #48

  • 42 Матей

    18 3 Отговор
    Това е критика към кабинета ,направо ги подкокоросват да заемат по-твърда позиция.От къде я измислиха рекордната смъртност,има я ,но тя не е непосредствено от ковид,а поради заниженото да критични нова здравеопазване,поради лошите условия за живот на 90% от населението,откровено вредните храни и безалкохолни напитки,задушливия медиен климат.Все още имаме уникалния шанс да се отстраним от ковид-шашармата и всичко това да приключи в кратък срок и докато слушаме такива дитирамби за ковид,шансовете ни се стопяват с всеки изминал ден.
  • 43 ComfortablyNumb

    6 9 Отговор
    Изводите са прости - България няма бъдеще с тоя "народ". Вижда се че България няма интелектуалния ресурс , обществените авторитети който да я водят през сериозни кризи в случая медицинска ( или психологическа не знам точно ...) България ще куцука по европейския път още известно време докато катастрофира окончателно. Може да се спекулира за механизма по който ще изчезне тая държава - нямаме армия в критичен момент за света, в икономиката ще изоставаме в ЕС с това неуко и неамбициозно население докато се разграничим дори от Румъния , демографията просто ще обезлюди територията или емиграцията ( тя никога не свърши като в Чехия или Полша , дори в Румъния са на привършваме с тоя проблем ...) , или следващата пандемия ( да прав е Бил Гейтс идва ..) . Процесите на разпад на България са напреднали за да се вижда безперспективността на тая държава. Това така или иначе дори да не е верно това са обществените нагласи а те са само случващи се ... Няма умни хора който да не го разбират или поне подозрат такова трагично развитие на "държавата" и в тоя смисъл да свързват на сериозно бъдещето си с България... в тоя смисъл е канска глупост да докараш някакви по същество чужденци от Харвард да те "оправят" когато те не вярват в бъдещето на държавата и само личната им облага от власт е мотивацията им . А аз си мислих че Гачно го научи тоя урок от още кога си избра цара и последвалите събития ... Ай хаирлия да е за къде си тръгнал Ганчо!
  • 44 Джони

    0 2 Отговор

    До коментар #41 от "А ти не вдяваш ли, че тази новина за":

    Не се хаби да пишеш тук. Тук нивото на пишещите и IQ им е галактическо.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 DW Кой е написал тази Статия, не му пише

    2 0 Отговор
    Именно никъде?? Ваше производство е!! Какво се разграничават, като не му пишете името!! Явно вече и срещу пари, никой не си дава името за да ви псуват заедно цял народ!!
  • 47 КРОКОДИЛА

    0 1 Отговор
    РАДЕВ У БЕЛЕНЕ .....................................
  • 48 Не се

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "А ти не вдяваш ли, че тази новина за":

    Занимавай с Ганьо! Проззз народ-слаба държава!
    Те това е…