Last news in Fakti

16 Април, 2013 14:21 1 049 2

ЧЕЗ иска ДКЕВР да прекрати процедурата за отнемане на лицензите

  • чез-
  • дкевр-
  • петер докладал
ЧЕЗ иска ДКЕВР да прекрати процедурата за отнемане на лицензите - 1
Петер Докладал

Енергийният омбудсман на ЧЕЗ е безпристрастен, защото не е подчинен нито на дружеството „ЧЕЗ Електро", нито на „ЧЕЗ Разпределение". Това становище изрази главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Петер Докладал на първото обсъждане за отнемането на лиценза на двете компании в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ръководството на ЧЕЗ бе поканено на публично изслушване в ДКЕВР днес, за да се защити от исканията на прокуратурата за отнемане на лицензиите на "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Енерго".

Енергийният омбудсман е служител на „ЧЕЗ България" и не получава заплата нито от „ЧЕЗ Електро", нито от „ЧЕЗ Разпределение", обясни Докладал. “В този смисъл той е независим и не е подчинен на тези две дружества, а на мен лично", допълни той. По думите му сходен модел се прилага и в други енергийни фирми в Европа.

Директорите на двете отделни компании, които са част от група свързани компании на ЧЕЗ, изредиха аргументи, които според тях доказват, че започнатата процедура по отнемането на лицензиите на двете компании е незаконосъобразна и нецелесъобразна за потребителите.

Общо разходите на "ЧЕЗ Електро" за изнасяне на услуги за 2012 г. са над 15,6 млн. лева. Кремена Стоянова от "ЧЕЗ Електро" обясни, че са направени съответните оценки и ако ЧЕЗ сама е извършвала тези дейности, разходите биха били по-високи. „Именно тази синергия дава възможност ние да бъдем максимално ефективни", категорична бе Стоянова.

Разделянето на компаниите е станало със съгласие на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, дадено от министър Трайчо Трайков, допълниха от ЧЕЗ и настояха за прекратяване на процедурата по отнемането на лицензиитеи на двете компании. Те смятат, че не са нарушили закона за обществените поръчки, предоставяйки услуги на свои свързани компании.  Според Андон Роков от ДКЕВР е налице заобикаляне на нормативната уредба за обществените поръчки, но от ЧЕЗ категорично отхвърлиха това.

Според Докладал пропуските, констатирани от ДКЕВР, са формални и двете дружества са отстранили всички нарушения, установени от регулатора. От приватизацията на енергоразпределителното дружество в Западна България компанията е инвестирала близо 1 милиард евро и е платила близо 500 000 лева данъци и 41 милиона дивидент на държавата.

От ЧЕЗ отбелязаха значително намаляване на броя на клиентските жалби към тях, които през февруари са били над 10 000, а до средата на месец април са 600. От компанията гарантираха, че няма какво да крият и ще продължат да работят у нас.

Комисията също отговори на обвиненията на главния прокурор Сотир Цацаров, че "е действала не като регулатор, а като безкритичен регистратор на исканията на енергоразпределителните дружества". Становището, поместено на сайта на ДКЕВР, гласи:

“Новото европейско законодателство забранява на регулаторните органи да търсят или приемат директни инструкции или предложения от който и да е правителствен или друг обществен или частен орган. Всяко отнемане и разрушаване на доверието и имунитета на регулаторите е предпоставка за пазарно изкривяване, а това от своя страна нарушава икономическите интереси на една група клиенти за сметка на друга”.

Комисията припомни, че след одит преди 3 години е наложила на ЕРП-тата наказателни постановления за над 3 милиона лева, повечето от които са били отменени от административни съдилища. Също през 2010 г. ДКЕВР е изпратила на тогавашния главен прокурор резюме от одита за разходите на дружествата, но до момента няма обратна информация.

От становището на ДКЕВР по проверката от Върховната административна прокуратура стават ясни и претенциите на централите и НЕК за увеличение на тока от 1 юли. Най-голямо увеличение за своя ток е предложила "ТЕЦ Марица-изток 2" - над 18%. От своя страна НЕК предлага поскъпване на добавката "Зелена енергия" от 11,10 лв. на 30,74 лв. на мегаватчас.

Държавният регулатор трябва да извърши още допълнителни проверки в електроразпределителното дружество ЧЕЗ преди да има ясно становище дали трябва да бъдат отнети лицензиите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро”. Това заяви пред журналисти Евгения Харитонова, председател на ДКЕВР след заседанието.

Тя отново подчерта, че отнемането на лиценза трябва да стане в рамките на закона, без никакво отклонение, тъй като дружеството осигурява електрозахранването на цяла Западна България. Допълнителните проверки на комисията ще бъдат свързани дори с минималните и икономически обосновани разходи на дружеството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Woody

    1 0 Отговор
    Енергийният омбудсман на ЧЕЗ е безпристрастен ...
    Енергийният омбудсман е служител на „ЧЕЗ България" ...

    Четенето на статията приключи
  • 2 бати батев

    1 0 Отговор
    чез на съд,и позорно изгонване от България