Last news in Fakti

19 Февруари, 2022 08:43 15 659 25

Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича

Разхищенията са огромни. Милиони тонове хранителни продукти всяка година отиват в кофите за боклук

Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича - 1

Всяка година в Германия се изхвърлят към 12 милиона тона хранителни продукти с изтекла трайност. А всъщност повечето от тях биха могли да се консумират без каквито и да било вреди за здравето. Предвидено е до 2030 година количеството изхвърляни храни в Германия да се намали наполовина. Но как точна да стане това?

Супермаркетите ли са виновни за всичко?

Кой обаче изхвърля толкова много храна ежегодно? По данни на германското Министерство на храните и селското стопанство само четири процента от отпадъците са от търговските обекти – най-голямата част идва от ресторантите и частните домакинства. Всеки германец изхвърля средно по 75 кг. хранителни продукти годишно – предимно зеленчуци и плодове.

Много храни се изхвърлят и по време на прибирането на реколтата. Около 40% от хранителните продукти, които се произвеждат в световен мащаб, не попадат в потребителските кошници, информират от природозащитната организация WWF. Кривите моркови, ябълките със странна форма и другите зеленчуци и плодове без добър търговски вид най-често не стигат до купувача. Какво би помогнало да се намали количеството на изхвърляните продукти?

Външният вид не е най-важният

Германските фермери все по-често раздават безплатно част от реколтата, която не може да бъде предадена на супермаркетите заради нестандартния си външен вид. Някои поставят шкафове близо до фермите си, за да могат минувачите да си вземат зеленчуци или плодове срещу символична сума. Други раздават продуктите си на пазара или си сътрудничат с местни инициативи в помощ на социално слаби хора.

В Кьолн например има специален магазин, в който се продават храни с изтичащ срок, вчерашен хляб и плодове и зеленчуци със странна форма. Купувачите могат сами да определят цената, тъй като целта на проекта не е да се получи печалба, а да се спасят храните. Първият филиал на The Good Food в Кьолн бе открит през 2017 година, сега те вече са три.

Мерки срещу разхищението на храни

Супермаркетите решават как да се намали разхищението на хранителни продукти, чийто срок на годност е почти изтекъл. Веригата Edeka например възнамерява да подобри условията за съхранение на стоките, за да изхвърля по-малко. Там вече използват нова технология за опаковането на някои видове плодове, благодарение на която продуктите могат да останат по-дълго на разположение на клиента.

Друга верига супермаркети пък предприема инициативи, с които стимулира търсенето на по-нетрайните продукти, така че те да се разпродават по-бързо. Има и други мерки срещу разхищаването на храни. Супермаркетите предоставят непродадената храна на благотворителни организации или я препродават с голямо намаление. Плодовете без пазарен вид, зелевите листа или бананите, които не са намерили купувач, се излагат в някои филиали в специални кутии с надпис „за домашните животни“. И могат да бъдат взети безплатно.

Друга верига супермаркети в Германия - REWE - също предоставя продукти с изтичащ срок за благотворителни цели. В някои от магазините има рафтове, от които храната може да се вземе безплатно. Има и други търговски вериги, които предлагат стоки безплатно, но предпочитат да не говорят за това публично – вероятно защото не биха искали да изгубят част от печалбата си заради желаещите да се сдобият с хранителни продукти безплатно.

Сроковете на годност

В търговската верига Penny продават плодове и зеленчуци с добро качество, но с лош търговски вид, под марката „Биогерои“. Пак там се предлагат и млечни продукти с надпис: „помиришете, опитайте, насладете се“ - с цел хората да бъдат убедени, че няма нищо страшно в това да се консумира някое сирене, чийто срок на годност изтича след няколко дни.

Върху опаковките на продуктите в Германия по правило е посочен препоръчителният срок за съхранение, а не крайният срок на годност. Поради това вече от няколко години се водят спорове по повод твърденията, че това заблуждава купувачите, като ги кара да мислят, че стоката е с изтекъл срок.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    75 1 Отговор
    А у нас не се бракува нищо, защото по закон търговеца при брак трябва да плати ДДС на стоката

    Коментиран от #9

  • 2 Мдaaa

    101 2 Отговор
    A унac отивaт зa олинклузивa нa хотелите

    Коментиран от #7

  • 3 един от многото

    67 5 Отговор
    Там е работата , че в бедна България не изхвърлят , а преоценяват и хорицата с ниски доходи купуват! Друг номер е да овкусяват залежалите меса , или да ги правят на колбаси. И което не могат да усвоят по тези начини го изпращат в полулегалните цехчета , за храни на домашни любимци!
  • 4 Стефан Фарашев

    59 0 Отговор
    Ами топлите витрини и саламите да са живи и здрави
  • 5 Дед

    36 4 Отговор
    Германия е богата.Може да изхрани цял свят както изглежда. Затова прибира всичко, що се е запътило на там. Дори може да си позволи да изхвърля храни.
  • 6 големия

    64 2 Отговор
    Какво правят магазините с храните, чийто срок изтича?Ами храните се товарят и идват тук и в другите нови европейски държави.
  • 7 ПСР

    45 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдaaa":

    Много близък мой приятел,зарежда на едро "ол инклузива" по морски и зимни курорти.Преди голямото поскъпване,им возеше кебапче/кюфте на 18 стотинки без ДДС.Кашкавал-2-3 лева/кг.Сирене-2-2.50 лева/кг.,без ДДС."Качество",един вид.Ол инклузивът,не само у нас,преработва.Остатък от закуската,отива за обяда и вечерята.От вечерята-право към закуската.. .
    Иначе-факт,Европа,хвърля/разхищава огромни количества годна храна.А ООН,публикува сводки за десетки милиони люде,умиращи от глад в постколониална Африка,напр.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Светнат

    32 1 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    Естествено, че трябва да плати ДДС на брак-а!
    Нали при покупката е ползвал данъчен кредит!

    Коментиран от #17

  • 10 Пипи Чорапчето

    59 2 Отговор
    Е, може и така да е в Германия , ама у БГ сме тарикати - просто ги преетикетират с нов срок и воала - по-, по-, най - свеж продукт на щанда;))
    И като му изчегърташ новия етикет и му завреш в муцуната кво пише на стария, получаваш надменното " ами не го купувайте";)
  • 11 мда

    41 3 Отговор
    Нов стикер с нова годност. Ядем храните с изтекъл срок на ЕС.
  • 12 Суверен

    58 2 Отговор
    Сменят срока на годност и пращат стоките в България и Румъния. А тук нашата мафия си ги продава и дори пускат реклами по телевизията , като завърват с думите-ПРОИЗВЕДЕНО В ГЕРМАНИЯ! Затова сме на първо място по смъртнос и заболяване на нацията. Щото сме боклуджийската кофа на ЕВРОПА!
  • 13 Ти си

    43 2 Отговор
    В Кауфланд у нас гледам на щанда за зеленчуци моркови от Австрия на промоция (премръзнал боклук) . След няколко дни в Австрия влизам в Лидл и гледам на щанда за зеленчуци моркови от Израел !? Та в тая връзка ще кажа че ни имат за прасетата на Европа които сами си плащат помита на цени като за гормет !
  • 14 Лазарова

    45 2 Отговор
    Не е лошо да помислят и българските вериги и магазини за продажбата на стоки с изтичащ срок на консумация. Могат да продават примерно 2 дни преди срока да изтече с намаление, а това може да им донесе по голяма печалба, защото стоката ще се продаде и няма да остане. Но те чакат до последно и предпочитат да изхвърлят храната.

    Коментиран от #15

  • 15 Зззз

    26 3 Отговор

    До коментар #14 от "Лазарова":

    В лидъл правят така ,но аз лично съм скептичен ,всичко е некачесвено ,та какво остава за тези, на който им изтича срока и колко са се подмятали в магазина,но това е въпрос на личен избор.
  • 16 Сашко

    25 3 Отговор
    Тук където аз живея ,в тази държава стока с изтекъл срок два дни преди това намалят цената с 70 % и хората изкупуват всичко във всички големи вериги е така по стари и млади хора дори се купуват,, месо зеленчуци просто не се хвърля нищо и хората са доволни ,след 17 часа има щанд който е специален за тези стоки ,и всичко се обира абсолютно нищо не остава ,в БГ то към виждал как банани на щанда стоят изгнили ,смачкани никой не ги маха стоят ки там дано някой пенсионер клъвне,, месо със стара дата стои там без да се махне макар 5 Сена преди това му е изтекъл срока просто мислят хората за прасета ужас2869
  • 17 Плашимир

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Светнат":

    Брак... Данъчен кредит.... Смешки. Къв данък на нереализирана стока бе. Не стига че го е платил не търговеца или производителя вече даже с ДДС ама и още едно ДДС за да си затвърди загубата.
  • 18 Джино

    26 0 Отговор
    Когато работех в испания ,на изтеклите годност храни ме караха да сменям етикетите с нови с нова годност. Така че едвали тук е по различно!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мнение

    4 1 Отговор
    Пускат ги у нас на промоция в Кауфланд с нов етикет.
  • 22 МАРИ

    4 0 Отговор
    У нас слагат нов етикет и готово .
  • 23 Какво правим

    1 0 Отговор
    с използваните презервативи в България. Събираме ги, преработваме ги и ги изпращаме като дъвки за натовските войници в щатите.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 как какво бе

    1 0 Отговор
    сменят етикета с нов
    и за износ към нас

    топло ,топло седмица на джаза