Last news in Fakti

31 Март, 2022 21:12 2 907 18

"Приятелски огън" по Андрей Гюров при изслушването за шеф на БНБ

  • бнб-
  • гуверньор-
  • андрей гюров-
  • любомир каримански

Спорни въпроси

"Приятелски огън" по Андрей Гюров при изслушването за шеф на БНБ - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия продължава да изслушва двамата кандидати за управител на БНБ, излъчени от коалиционните партньори.

Изборът за нов управител на БНБ се превърна в поредната разделителна линия между партиите в управляващата коалиция.

Четирите формации не можаха да се обединят около една кандидатура и така двама представители д мнозинството Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“ ще мерят сили за поста. Основното предизвикателство пред двамата е въвеждане на еврото.

Претендентите в надпреварата стиснаха ръце преди изслушването, обобщава бТВ.

От ГЕРБ поставиха въпроса дали докторската степен на Гюров от Виенския университет е минала през нужните процедури за признаване у нас.

„Нашите съмнения са, че образователната степен доктор на Гюров е призната само в САЩ“, коментира Красимир Вълчев от бившите управляващи.

„Тази докторска степен е призната. Имам документи ще Ви ги представя“, отговори Гюров.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че „формалната страна е, че трябва да има заверка“.

„Дипломите в ЕС се признават автоматично. Няма как да искаме от ЕС дали доктора е и магистър или учител в детска градина“, заяви Румен Гечев от БСП.

В крайна сметка и двамата кандидати бяха допуснати до изслушване.

Според Гюров най-голямото предизвикателство, което стои пред бъдещия говерньор е банковият надзор. Важно е да има еднакво строги правила за всички трезори.

„Мога да го сравня с нивата на ваксинацията и нивата са 30 към 70. Отделни институции са ваксинирани за риск и каквото и да стане няма да е фатално. При други един вирус ще се превърне в епидемия“, заяви Гюров.

За Любомир Каримански много важно е как банковата система ще реагира при несигурност. БНБ трябва да следи много детайлно инфлацията заради войната в Украйна и как е застрашена макросредата.

„Все едно да ходим по много тънък лед и да видим откъде ще минем и да стигнем накрая в добро здраве“, каза Каримански и отбеляза, че за това „ има различни сценарии как да реагира БНБ“.

Предстои гласуване на кандидатурите в пленарната зала. За да бъде избран, бъдещият управител на БНБ трябва да получи над половината от гласовете на присъстващите. Ако нито един от тях не събере нужните гласове, процедурата започва отначало.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    12 2 Отговор
    ТОЛКОВА ДА НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ,ЧЕ НЕМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ...ХЪХЪХЪ...
  • 2 пипи

    20 7 Отговор
    Да не признаеш образование от Виена, което е признато в САЩ е чиста форма на дебилизъм.
  • 3 Караджов

    20 5 Отговор
    Слушах го този Каримански. Говори празни приказки. Гола вода.

    Коментиран от #8

  • 4 Никой не се интересува

    17 3 Отговор
    От тези двама кукли на конци, дано да стане така, че да не изберат нито един от двамата. Единият с турско самосъзнание, другия с американско. Толкова ли няма един нормален честен български банков експерт, който да поеме тази роля?

    Коментиран от #7

  • 5 Перо

    11 5 Отговор
    Трябва първо да се установи истинноста на чуждото научно звание,защото Просто Киро е бил 1 г в Харвард,а няма такова висше образование! Следдипломните квалификации и специализации не са второ висше! Опарихме се от фалшиви дипломи и плагиатства! А Карамански да каже в кои банки е работил,на каква длъжност и какъв принос,успех е постигнал. И там има нещо гнило с престъпни структури! Другият кандидат да каже работил ли е за любовницата на тиквата!

    Коментиран от #6

  • 6 Хахаха

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Перо":

    А Боко с половин Винету,как се вписва в покварената ти тиква бре крадливо герберунгелче.

    Коментиран от #12

  • 7 Борислав

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Никой не се интересува":

    Явно няма!
  • 8 Jacques Yves Moineau

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Караджов":

    Но пък е човек на Доган...
  • 9 Сали

    7 2 Отговор
    Да не излезе като на Кирил дипломата. Харвардския въспитаник
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    КАРИМНАСКИ = ПЕЕВСКИ И МАДЖО ПРИВАТИЗИРАТ БНБ
  • 12 Хе,хе...🤣!

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    А Боко е Доктор по Пожарникарския маркуч...😝🤣😂😉
  • 13 Гражданин

    10 2 Отговор
    Абе тези от има такъв народ нали бяха от другия бряг и се подиграваха на Корнелия, а сега искат нейната подкрепа. Затова преди да говориш глупости спри се и помисли. Политиката не е за чалгата.
  • 14 Хахаха

    4 3 Отговор
    Гроб питат за дипломи.Къде половината партия ,е събрана от магистралата,а другите от бивши групировки,със вожд каратист.
  • 15 Vazov

    2 0 Отговор
    Не тряба да се позволява Българската банкова и финансова система да се управляват от "наши момчета" избрани по политически съображения. Тук трябва да се назначи човек на чисто професионални принципи - занимавал се с Банково Дело и доказал се на висше ниво в големите световни банки. Нито Връзкарски нито Гюров имат такива квалификации, а това колко сладкодумно могат да плямпат по време на "интервиотата" е без никакво значение.

    Какво точно знаем за Гюров?
    „Работи една година като кредитен анализатор в Харис Банк в Чикаго. След това започва докторантура във Виена и успоредно с това работи в австрийската „Фолксбанк“. Защитава докторат в 2005 година. Напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет.“

    Да учиш в "държавния" университет Труман в Мисури е малко като да завършиш Икономика в Каспичан. Той няма никакъв сериозен трудов стаж преди да отидe дe прави докторат. Това е първия "ред флаг". Ужким е сериозен банкер, а напуска Фолксбанк, за да почне да работи като асистент по финанси - учителче, което се занимава с проверяването на тестовете на студентите защото професора има по-важна работа.

    „Мести се в България и между 2008 година и 2009 година е управляващ директор на „Пирин Голф Холидейс Клуб“.
    С каква банкова дейност се занимава управляващия директор на един роден голф клуб? В 2009 година започва да преподава икономика и финанси в Американския университет в България. От 2016 година преподава капиталови пазари в Универс
  • 16 Vazov

    2 0 Отговор
    ...Университета за приложни науки към Търговската камара на Австрия.“

    Тоест пак учителче - теорийка без никакви практически познания и доказани професионални качества като функционер в една банка . Да не говорим че Търговската Камара на Австрия не е учебно заведение, в която се преподават лекции.
    „През септември 2021 година Кирил Петков го кани да се присъедини към Продължаваме промяната...“

    Както и да го гледа цялото това недоразумение човек, си мирише на поръчково назначение, което е наредено от вън - т.е. не ние Българите, а някой чужд агент иска да ни определя как си управляваме къщата.

    В една нормална държава този човек няма да бъде допуснат до входа на БНБ, а камо ли да му се даде да управлява банковата система. Целта е България да мине към еврото, което ще унищожи последния фактор по който България може да се конкурира на световно ниво. Всички други държави в ЕС ни превъзхождат по наличието на инфраструктура, капитали и течнологии. Единственото, по което България все още може да се конкурира, е ниската себестойност на производството заради по-евтиния лев. Ако и това замине, проекта по унищожаването на нацията ще бъде fait accompli.
  • 17 Лнппв

    2 3 Отговор
    Ако не приемат Карамански за шеф на БНБ..ИТН да напуска коалицията..
    И без това ПП провеждат политика нямащи нищо общо с това за което хората излязоха на улицата...
    Икономиката отива по дяволите...те само прокуратурата им виновна...
    Това ли ще свали цените и вдигне доходите???
  • 18 proi4o

    0 1 Отговор
    Сички костовичари мязат на мамуни,начело с ристо Чушката