4 Април, 2022 18:53 4 977 43

Цецка Бачкова за ФАКТИ: При избора на нов управител на БНБ ще видим дали има обвързаности между ИТН и ДПС

  • цецка бачкова-
  • бнб-
  • избор-
  • управител на бнб-
  • коалиция

"Управителят на БНБ ще бъде избран с гласовете на опозицията", коментира докторът по политически науки

Цецка Бачкова за ФАКТИ: При избора на нов управител на БНБ ще видим дали има обвързаности между ИТН и ДПС - 1
Цецка Бачкова; Кадър: NOVA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Управляващата коалиция издигна двама кандидати за гуверньор на Българската народна банка (БНБ) - Андрей Гюров от “Продължаваме промяната” и Любомир Каримански от “Има такъв народ”. Дупките в автобиографията на Каримански бяха сравнени с неяснотата около кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а по време на изслушванията на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси ГЕРБ и ДПС изразиха съмнения относно дипломата на Андрей Гюров.

Защо изборът на гуверньор на БНБ е ключов и дали при гласуването му ще видим плаващо мнозинство, от ФАКТИ разговаряхме с д-р Цецка Бачкова, народен представител в 45-тото и 46-тото Народно събрание, доктор по политически науки и икономист.

- Д-р Бачкова, защо гуверньорът на БНБ е ключова роля?

- Първо, предстои ни приемане на еврото. Намираме се в период, който ще бъде изключително ключов и важен за България. Второ, гуверньорът на БНБ е длъжност с дълъг мандат.

Освен това, в момента виждаме наслагване на важни фактори, които ще позиционират страната ни по един или друг начин - имам предвид изпълнението на санкциите спрямо Русия и санкциите по закона “Магнитски”. Разбира се, помним КТБ - показателен пример, с който впоследствие виждаме колко важен е бил надзорът от страна на БНБ и колко е важно тази функция да се върши безпристрастно и професионално, без да остават съмнения, че нечии интереси надделяват или са способни да затворят очите на контролните органи.

- Представителите на коалицията опитаха да наложат в говоренето си, че наличието на двама кандидати е положително, че така ще има реален избор. Беше ли това опит да се скрият неразбирателства в коалицията?

- Логиката показва, че управляващата коалиция трябваше да има единна кандидатура. Две отделни кандидатури водят до това, че кандидатурата, която ще бъде избрана, ще бъде избрана с гласовете на опозицията. Още повече, когато има съмнения за обвързаности на единия от кандидатите със спорни фигури и банки, това е още по-тревожно.

В случая, след като едната кандидатура не е припозната от нито една от трите останали формации в коалицията, е видно, че партиите явно имат свои интереси, които се опитват да наложат и да отстояват. Това показва недостатъчно добро функциониране на управленската коалиция. В интерес на държавата и на обществото е да има единна кандидатура.

До голяма степен министър-председателят е човекът, който публично носи отговорност за този избор. Видно е, че министър-председателят не застава зад една от кандидатурите, че в коалицията има сблъсък на интереси. Това е един от ясните знаци, че в коалицията няма единство по доста теми.

По темата с плаващите мнозинства се заговори около позицията на България по отношение изпращане на военна помощ за Украйна. Не беше допуснато в управленската коалиция да има две различни позиции, които да станат явни при гласуване. Явно е обаче, че изникват нови такива теми, които дават сигнал доколко коалицията може да заеме по-дългосрочно позиция.

Струва ми се, че в цялостното поведение на управленската коалиция има много неизяснени въпроси. В коалиционните преговори много въпроси бяха затворени с изречението, че е редно да се направи анализ или впоследствие да се търси решение по спорните казуси. Сега тези казуси започват да изплуват един по един и да показват, че решение не може да бъде намерено толкова лесно, а напротив - всеки един от участниците в коалицията ще настоява за позициите си.

Такъв въпрос не е само БНБ, но и военната помощ за Украйна - БСП не са готови на отстъпки, “Демократична България” също. Видяхме, че решението се отлагаше дълго време. Следващият такъв казус е БНБ, предполагам, че ветото върху преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз ще е следващ такъв казус.

Вървим от един казус, по който няма единство в управленската коалиция, към следващ такъв. Ако коалицията не намери механизъм, по който да уеднаквява позиции или да намира консенсус, в някакъв момент тя може да се пропука.

- Мислите ли, че коалицията действително ще се разпадне?

- Това зависи доколко формациите биха жертвали коалицията в името на собствения си интерес. Докато кандидатурата на ИТН за управител на БНБ не ми се струва такъв казус, то позицията на България по отношение на войната в Украйна е тема, по която трудно биха се направили отстъпки и би се намерил консенсус. Коалицията ще донесе имиджови щети за всяка една от управляващите партии.

- Вариант ли е да им нови избори?

- Това е напълно реален вариант, но зависи колко партиите държат на определени теми, по които няма консенсус в коалицията. След като три от партиите в коалицията подкрепят кандидатурата на “Продължаваме промяната”, не разбирам защо “Има такъв народ” не са готови да направят отстъпка. Избори са възможни, особено ако в коалицията не се потърсят отговори на въпросите, по които няма консенсус още от коалиционното споразумение - въпросите, които бяха отложени за по-нататък

- Казвате, че предсрочни избори са реален вариант, но добър ли е този вариант?

- Предвид това, че минахме през три поредни парламентарни избора и предвид това, че няма яснота какво би се случило на едни следващи избори, това не е добър вариант. Особено на фона на войната в Украйна, на нестабилната международна ситуация. В крайна сметка обаче, ако това правителство не може да взима решение или се стигне дотам да се взимат компромисни решения, за да се угоди на някой от коалиционните партньори, не е в обществен интерес управлението да функционира по този начин и е по-добре да се върви към нови избори.

- Според Вас, има ли казус с дипломата на Андрей Гюров или по-скоро беше измислен такъв?

- За мен няма казус. Търсеше се нещо, за което да се хванат. Минавала съм през процедура за признаване на чуждестранна диплома (б.р. д-р Бачкова в защитила докторантура в Германия). Тогава в Национален център за информация и документация (НАЦИД) дори нямаха информация как точно трябва да бъде извършено това признаване, особено когато ставаше въпрос за диплома за докторска степен. Тогава дори ми казаха, че не правят признаване на такъв тип диплома, а само на дипломи за магистърска и бакалавърска степен.

Истината е, че като част от Болонския процес, има определени правила, които са валидни и за България. Смята се, че придобитата степен доктор изхожда от това, че има придобита степен магистър. Това са процедурни хватки. Търсят под вола нещо, нещо, за което да се хванат.

Не мисля, че дипломата е проблем, дори напротив - управителят на БНБ трябва да работи тясно с Европейската централна банка, с международни институции и наличието на международен опит е много положително нещо.

- Какво смятате за другия кандидат - притесняват ли Ви моменти от професионалната биография на Любомир Каримански?

- Притеснителен е фактът, че стажът му е натрупан в банки със спорна репутация. Това дава сигнал, че може да има обвързаности. Би следвало имиджът и репутацията на новия управител на БНБ да бъде безспорен. Щом има съмнения за обвързаности, разбира се, че щеше да е по-добре, ако управленската коалиция се беше обединила около кандидата, който е наистина безспорен.

Предстои при гласуването да видим дали съмненията, че има обвързаности между ИТН и ДПС, са реални.

- Кого щяхте да подкрепите, ако бяхте народен представител?

- Щях да подкрепя кандидата на “Продължаваме промяната”, защото смятам, че хората за такива позиции трябва да имат безспорен морал, безспорна репутация и чисто минало.

- Какво мислите, че ще се случи при гласуването?

- Със сигурност изборът ще бъде или с апаратни хватки с кворума, или с гласовете на опозицията. Ясно е, че когато в управленската коалиция няма единство, няма как единият кандидат да бъде избран само с нейните гласове. Какви апаратни хватки ще си позволят партиите от опозицията - ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, предстои да видим.

За съжаление смятам, че при гласуването за управител на БНБ за първи път ще се появи плаващо мнозинство и кандидатът ще бъде избран с гласовете на опозицията.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Росина

    12 15 Отговор
    Добър анализ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    24 25 Отговор
    ИТН = ДПС отвсякъде, не трябва да позволят да го изберат

    Коментиран от #18

  • 5 Тишо

    13 8 Отговор
    Така става като в коалицията не са се разбрали предварително, ама техен си проблем. Лошото е, че няма алтернатива и ще трябва за общото ни благо да ги натискаме да действат и да си ги търпим. Избори сега не са добър вариант.
  • 6 Иво

    18 18 Отговор
    Цецка Бачкова е добър десен политик, жалко, че не е в парламента
  • 7 Тя..

    12 11 Отговор
    Бнб е още обвързана с мафията на герберастите! Сега искат да я обвържат с мафията на харвардците ☺
  • 8 Странно е че и двамата

    10 10 Отговор
    Изглежда са от ДПС, единият е работил за тях, другият е от тях, личи му по външния вид-прулича на помак.
  • 9 ФАКТ

    15 20 Отговор
    Не знам за качествата на Андрей Гюров, ама ще е по-добре от калинките на герб или от калинката на ИТН

    Коментиран от #30

  • 10 Фаро

    14 5 Отговор
    Не може в БНБ да няма кадърни хора за тази длъжност,че постоянно се внасят от парламента оръфляци на мутри
  • 11 Бамбука

    15 6 Отговор
    Бастиона БНБ се пропука отдавна с избора на Искров, позицията, която зае по казуса КТБ, това, че го скриха. Урока трябва да бъде научен, фиксиран и да избегнем хаоса утре. ДПС не е представителна партия на българските мохамедани. Това е групаж на чужди на нашите национални интереси.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Човешка ценност

    8 0 Отговор
    Човек който не е в състояние да зарежда хората с перфектен позитивизъм и като цяло с приятна енергия, това е така заради хора, които са му повлияли много силно и преднамерено !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бандера

    12 10 Отговор
    Руските милиционери от ДПС и ИТН са скачени съдове.
  • 16 мдда

    12 10 Отговор
    Браво! Отдавна трябваше да тръгнете да нищите тази нишка ДПС-ИТН. Тези партии изглеждат като скачени една за друга.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да..Има такъв скапан народ..

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Голяма чалгарска партия 🙂
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 555

    14 2 Отговор
    Вие не сте политици, а едни нищоправци, дори закони не произвеждате. Разпределяте един бюджет и гледате да се уредите колкото можете. Пенка, Генка, онази от Израждане и Герберските чуми, ПКП. Нискоинтелигентни, необразовани- най-много ЮЗУ. Пак почнах работа тук, обаче хвана ли самолета, никакво връщане, мизерници. Наркотици, проституция, мутри, кен3ф
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Фродо Бегинс

    6 6 Отговор
    Много тролове днес , яко плюене . Пак се активизира тезата “ дългата ръка на ДПС” Проявете въображение . Човекът / Каримански/ си е професионалист отвсякъде , а БНБ е сериозна хапка .
  • 26 Не ме интересува

    8 0 Отговор
    Който дойде първо трябва да премахне тези големи такси за теглене внасяне и тн. Трябва да се махнат негативните лихви за да върнат хората.
  • 27 Жоро

    5 3 Отговор
    Мъжа ми ще бъде избран . Напред Любо, обичам те. Да купиш вечеря.
  • 28 Маркуча на Слави

    12 4 Отговор
    Сам трябва да се откаже защото е чисто политическа кандидатура.Видяхме какво направи Искров с Ктб.каримански отсякъде лъха на партийност(некомпетентност)
  • 29 Майкъл

    5 2 Отговор
    Еми то що не си върнете Цецко Василев-той поне е с опит и знае как се фалират банки!!! Пък Каримански прилича на Гешев-,,Аз" , ,,Аз"-те са най великите , със самочувствие , властолюбиви и много обичащи да са в далаверата!!!
  • 30 Хаха

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ФАКТ":

    Добре, вярвай си!
  • 31 Много ясно

    7 2 Отговор
    Има пидиаски записи на Славуца и Фъфлещата Дила и изпълняват всичко на Пееф и ДПС.

    Коментиран от #32

  • 32 Има

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Много ясно":

    жълти монети, за детска тъпотия! Поне питай някой батко за нещо поне малко по умно! А най добре седни прочети една книжка! Аман от продажници!
  • 33 Димо

    4 2 Отговор
    И какво има да му гледате?
    Биографията на Каримански просто кпещи ДПС/ДС.

    Коментиран от #38, #40

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Бинго

    3 1 Отговор
    Има, има. Те почнаха както при предложението им правителство. Само където следващият път и у парламент нема а влезнат
  • 36 Внушения, но откъде ли?!

    2 2 Отговор
    Я да видиме кога ДПС са гласували "ЗА" и веднага ще разбереме дали не са в коалиция с управляващите... ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Това ДПС голяма сила била бе!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хаха

    0 0 Отговор
    Какво ще гледате те въжета станали хаха
  • 40 Прокопиев и Доган

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Димо":

    имат неистова нужда от прости ора, продаващи си бъдещето!
  • 41 И другият

    6 1 Отговор
    проект на Прокопиев ДБ, започна манипулациите и пропагандата с внушенията на глупостта за ДПС! Този метод, ни е добре познат, от пропагандата срещу ИТН, за да изкачи новият си проект ПП! Явно Прокопиев има голяма нужда от власт над БНБ! Другият път, пак гласувайте за олигархични проекти и партии с тролове! Ще ви гарантират да си останете бедни, ограбени и излъгани!
  • 42 Бачкова

    1 1 Отговор
    И двамата кандидати са албански шпиони, а ти си им началник. Както я карате само кризи водите след себе си.
  • 43 Мартин

    2 0 Отговор
    Има такъв народ на Слави и ДПС на Доган и Пеевски представляват едно цяло... и този избор за БНБ ясно ще го покаже... жалко за гласувалите за клоуна Слави, които си мислят, че той ще донесе някаква промяна!