Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Април, 2022 10:21 4 046 13

Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока

  • диаманти-
  • русия-
  • украйна-
  • добив

Прекъснатите доставки на диаманти повишиха цените им

Войната в Украйна предизвика невиждан хаос на пазара на супер луксозна стока - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Санкциите на САЩ срещу руската компания за диаманти Alrosa предизвикаха хаос на световния пазар на диаманти, тъй като търговците и преработвателите на скъпоценни камъни са принудени да търсят начини за заобикаляне на ограниченията.

Според източници на агенция Bloomberg, търговците в Антверпен и Дубай (един от най-големите центрове за търговия с диаманти), както и производствени предприятия в Индия, са прекарали 2 седмици в консултации с адвокати за това какво означават американските санкции срещу Alrosa и как могат да продължат да купуват скъпоценни камъни от компания. Междувременно потокът от диаманти от Русия към индийския град Сурат, където е съсредоточен бизнесът за рязане и полиране на диаманти, е спрял, защото индийските банки „не могат или не желаят да извършват плащания“. Прекъсванията в доставките доведоха до повишаване на цените на диамантите, като по-специално малките камъни на Alrosa започнаха да се покачват миналата седмица.

Още новини от Украйна

Делегация от Alrosa е посетила Индия по-рано тази седмица и се е срещнала с търговци, за да обсъдят начини за улесняване на продажбите.

На 8 април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на групата Alrosa и определи краен срок за своите съграждани да приключат транзакции с нея до 7 май, а с нейното американско подразделение Alrosa USA, Inc. - до 7 юни. Както съобщи The Economic Times, ограниченията доведоха до намаляване на работата на предприятията за рязане и полиране на диаманти в градовете Сурат, Саураштра и Бхавнагар (Гуджарат) в Индия поради прекъсвания в доставките на суровини от Русия.

Alrosa е една от трите най-големи компании за добив на диаманти в света. Делът ѝ в обема на световното производство е 25%. Други 6% се падат на анголското предприятие Catoca, в което делът на Alrosa е 41%. В Русия компанията добива диаманти в Република Саха (Якутия) и Архангелска област.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bgred

    29 0 Отговор
    Това си е голям проблем за земляните.
  • 2 Кифла с позлатен терлик

    31 0 Отговор
    В шок и ужас съм!
  • 3 Плача...

    40 0 Отговор
    Как ще живея сега без диаманти и майбах? Живот без луксозни стоки живот ли е? Отивам на острова СИ, да тъгувам....
    Абе вие добре ли сте, че ни занимавате с глупости?!? Тук се чудим как да платим сметките и насъщния, вие- луксозните стоки...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    32 0 Отговор
    Маа.му и криза...... Сега повече народ ще измре от липса на диаманти , отколкото измира от липса на храна !!!
  • 6 Емил

    9 8 Отговор
    Поредният кретенизъм. Изкуствените диаманти са много по качествени и евтини от естествените! Само идиотити от ДеБиарс забраняват използването им!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Край!!! Решено!

    11 0 Отговор
    Продавам лаборджинио. А, верно бе- нямал съм такова..
  • 8 ясно

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    от диаманти разбираш, колкото баба ми от ядрена физика.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 11 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Руските диаманти в огромната си част са промишлени.Ако купувате търсете от южна африка и най вече Танзанит.Той е много по неизвестен и ряДък камък!Промишлен Диамант според мен не може да се различи от естествен!!!
  • 10 Далхаз Молидзе

    5 3 Отговор
    Така става като и.д.и.о.т.и.т.е са.та.ни.сти от ДеБеарс не могат да си продават скапаните африкански диаманти.
  • 11 баба ти от Пловдив

    5 2 Отговор
    диамантите идват от Сибир! голяма лъжа опашата!
  • 12 да де

    2 1 Отговор
    Още ли има наивници да инвестърат милиони в стоки, чиито имитации изглеждат по абсолютно същия начин и чиято стойност е само да излеждат добре?
    В последно време идентинчи диаманти - изкуствен и естествен се продават с огромна разлика в цените, само защото единия има сертификат , че е изкопан, докато другият е произведен. Т.е. гениите хвърлят милиони за едно парче хартия.
    А сертификат за сертификата ина ли?
  • 13 оле мале

    2 0 Отговор
    Всъщност диамантът, нагрят над 800°C гори като чист въглерод и остава само пепел, бая диаманти ще се стопят при една ядрена война.