Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Май, 2022 15:07 5 276 28

„В края на тунела няма светлина“: Светът се сблъска с нечувано поскъпване

  • месо-
  • цени-
  • поскъпване

Производството на месо в света никога не е било толкова скъпо

„В края на тунела няма светлина“: Светът се сблъска с нечувано поскъпване - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цената на месото в света се покачва до рекордни нива паралелно със скока на цените на енергийните носители и фуражните култури и едва ли ситуацията ще се подобри скоро. „Чудовищно е. Няма светлина в края на тунела. Британската свиневъдна индустрия никога повече няма да бъде същата", казва собственикът на фермата Кейт Мур, цитиран от агенция Bloomberg.

Организацията по прехрана и земеделие на ООН отбелязва 10% скок в индекса на цените на месото от началото на текущата година. Цената на бекон, пилешки гърди и говеждо месо достигна рекордни нива в САЩ. Германският анализатор Тим Кох предполага, че фермерите в Германия ще трябва да вдигнат цените на свинското месо от 1.60-1.70 EUR за килограм на 2-2.40 EUR за килограм, за да не останат на минус. „Производството на месо в света никога не е било толкова скъпо“, отбелязва Bloomberg.

Още новини от Украйна

Агенцията посочва, че една от основните причини се крие в ситуацията на пазара на зърнени и фуражни култури: фючърсните цени на фуражната царевица в Чикаго се повишиха с 31% през тази година, а в Париж увеличението е до 55%; в Обединеното кралство цената на фуражната пшеница се е повишила с над 50%.

Вторият фактор са епидемиите. Например, инфлуенца по птиците порази кокошките носачки и пуйките в Европа, главно във Франция и Полша, и в САЩ, където тази епидемия се оказа най-тежката в историята. Свинският грип се разпространи в Китай, който произвежда около половината от свинското месо в света.

„Производителите няма да могат да поемат всички разходи. Най-вероятно купувачите ще трябва да плащат повече, поне в близко бъдеще“, предупреждава експерт от Организацията на ООН по храните.

След началото на специална военна операция за денацификация и демилитаризация на Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Русия. Рестриктивните мерки засегнаха основно банковия сектор и високотехнологичния сектор. Призивите за изоставяне на руските енергийни източници станаха все по-силни. Въпреки това, прекъсването на веригите за доставки доведе до повишаване на цените на горивата и храните в Европа и САЩ. Във Великобритания повишаването на тарифите засегна милиони домакинства, като инфлацията достигна 6.2%през февруари, което е 30-годишен връх.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    75 7 Отговор
    Още по зле ще става, когато са Гламаво изоглавен слугинаж на краварите. Гладните бунтове са близо. Сметай ислямистите когато им спрат кинтите, привилегиите и са на студен мрак, какво ще направят. Пачангата едва започва!

    Коментиран от #8

  • 2 честен ционист

    62 9 Отговор
    Ако ме бяхте послушали и обменили всичко, де що имате в рубли преди 2 месеца, днес щяхте да сте отгоре.

    Коментиран от #4, #14

  • 3 ъъъ

    36 3 Отговор
    що па на месото цената се качва?
    да не пият газ тия гадове - газ и бензин

    Коментиран от #5, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 няма газ няма хляб

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "ъъъ":

    Имаме и с перушина малко по-евтини.
  • 6 Тошо

    63 6 Отговор
    ИДЕТЕ НА КИЛИМЧЕТО В КРЕМЪЛ,ДИПЛОМАТИЧНО СЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ СЕ ОТКАЗВАТЕ ОТ РАЗШИРЕНИЕТО НА НАТО И ВДИГАРЕ НЕМЕДЛЕНО ВСЯКАКВИ САНКЦИИ И ЕМБАРГО И ВЪПРОСЪТ С ЦЕНИТЕ НА СЕКУНДАТА ВИ СЕ РЕШАВА. ЛЕСНО И ПРОСТО,ТЪКМО И СВЕТЪТ ЩЕ СИ ОТДЪХНЕ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    40 5 Отговор
    Искате ли да погледнем на войната , както не сме го правили досега ?! Да приемем мача за уговорен ! Имам ли основание , или мисля конспиративно ?! Да видим !!! Може ли войната , да е продължение на пландемията ?! Като нищо !!! Накратко , защото няма място за пространни обяснения , пландемията забили реалната икономика , за сметка на кухите пари , които бяха щедро печатани и раздавани ! Много такива пари , преминаха в правилните ръце , и сега войната , с истинска стойност шарените хартийки ! Как ?! Като отново , чрез световна инфлация , парите на народите отиват в правилните ръце , но вече , с по добра добавена стойност ! Имат ли и Русия , и САЩ ползи - имат !!! Толкова са много , че разчитам на интелигентността ви , да се сетите ! А вие си скачайте по форумите , и се обиждайте един друг ! Тези , които ме четат , ще си спомнят , че преди време заподозрях същият синхрон , от същите държави , по повод печалбите от пландемията !!!

    Коментиран от #15

  • 10 Денис Белята

    28 3 Отговор
    Не пачанга ами направо ламбада ни чака идните години! Но това е в рамките на нормалното, това е резултата към който човек се стреми и ще си го получи накрая!

    Коментиран от #26

  • 11 Теле

    43 4 Отговор
    Светлината ще дойде с капитулацията на зеления

    Коментиран от #13, #23

  • 12 Теле

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "ъъъ":

    Цазта за барбекютата е скъпа, оттам общия готов продукт
  • 13 Жоро

    6 38 Отговор

    До коментар #11 от "Теле":

    По скоро трябва да се де-путинизира руската сган.
  • 14 Ужасонн

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Е не всичко, но доста, за да ми е кеф сега
  • 15 Ужас

    36 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Бъркаш единствено, че слагаш и Русия до фащ, тъй като те нямат изгода от санкциите предвид, че тяхната държава не е на прага на фалит и свръхпечатане на хартии, а просто всички други са зависими от тях и държавите на изток и каато им се спря всичко, те нямат алтернатива и цените скачат. Омагьосан кръг, фирмите изнесени в китай индия и т.н. трябва са превознав съм ЕС, но пъг горивото руско, но пък цените високи и ей го цените нагоре на всичко! А сащ печелят, защото симулират санкции, а препродават руските енергийни ресурси като техни си!

    Коментиран от #18

  • 16 толупа

    6 3 Отговор
    ааа нема такова нещо ако язе бех на влас сичко чеше да е ефтино
  • 17 Киро Свинята

    24 1 Отговор
    На който му е скъпо, да яде долари.
  • 18 Пич

    26 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ужас":

    Не мисля , че бъркам ! Прав си , че Русия не е пред фалит , но " санкциите " не само не и пречат , а точно заради тях , реализира такива грандиозни печалби , които иначе биха били немислими ! Най скъпите стоки са дефицитните ! А сега всички станаха такива !!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Абе

    21 2 Отговор
    То какво се оказа , уж Русия била бензиноколонка пък то тя била монополист на пшеницата и си е увеличила износа на селскостопански продукти с 30 процента и сега с рестрикциите световен глад и инфлация в запада.
  • 22 бл.134 в Zап. парк

    24 2 Отговор
    Не се оплаквайте .Трябва да платите сега сметката на големите печатари и прахосници в САЩ и Зап. Европа . 10 години не спряха с техните количествени облекчения , по лесно е да печатиш отколкото да работиш и да произведеш .Сега целия свят трябва да им плати сметката

    Коментиран от #24

  • 23 Неее

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Теле":

    Светлината ще дойде когато се научите да работите,така както са работили бабите и дядовците ви
    Когато всички земи на село спрат да пустеят тогава всичко ще е наред
    Колелото се върти и нищо ново няма под слънцето
  • 24 Респект от точния ти коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "бл.134 в Zап. парк":

    Абсолютно в десетката !!!
  • 25 Продажници

    6 1 Отговор
    Засилват санкциите към Русия,и европейският народ страда ,е те мачкат Европа,европродажници,слушат Америка,сега ще оставят България без вода и хляб,започват да дупчат за шифтов газ ,болести и глад ни чака,стоите.
  • 26 дааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Денис Белята":

    ламбада ма някои ще бъдат по гол гъъз
  • 27 МИХАЙЛОВ

    1 1 Отговор
    ....АМИ СЕГА ТИЯ ГЛУПЕНДЪРИ
    И ПОМИЯРИ, ПРИСЛУЖНИЦИ
    И НУЖНИЦИ НА САЩ В ЕВРОСЪЮЗА ДА ЯДАТ
    ФЕЙСБУКА, МАЙКРОСОФТА,
    ГУГЪЛА И ВАКСИНИТЕ НА САЩ...
    ...И С МАЛКО
    ГМО ЦАРИВИЧКА ОТ САЩ
    ЗА САЛАТКА....
    ...И КОКА КОЛА
    ОТ ГМО ЦАРЕВИЧНА ФРУКТОЗА
    ПАК ОТ САЩ...
    ....ПРИЯТНО ВИ ПЛЮСКАНЕ
    И ДА ВИ Е СЛАДКО...
    ...А ЗА ДЕСЕРТ -
    - НОВАТА ВАКСИНА НА САЩ
    ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ОТ САЩ...
  • 28 иво.

    1 0 Отговор
    „В края на тунела няма светлина“: Светът се сблъска с нечувано поскъпване За всичко това кой е виновен? Въпрос без отговор защото никой няма смелостa да каже истината. Когато цялата медия не само в България но и в Европа е финансирана -от Америка само за 2023 година 1 милиард долара е отделена-- контролирана ако някой каже истината на другият ден е на улицата-- назначени и платени журналисти забележете във всичките медии едно и също защото се управляват от един център. Последните 8-10 години в Европа са назначени политически лидери които управляват Европа които изпълняват заповедите на задокеанските си господари. Европа напълно е под контрола на Америка и с всеки изминат ден разрушава икономиката си повече от 80 години е окупирана и е под Американски ботуш.