Last news in Fakti

11 Юни, 2013 14:11 1 861 0

ДКЕВР: Нищо не сме обещавали на Орешарски за тока

  • дкевр-
  • ток
ДКЕВР: Нищо не сме обещавали на Орешарски за тока - 1
Снимка: БГНЕС

До края на седмицата ще имаме нова методика за цените на тока. Това обяви новото ръководство на енергийния регулатор.

Не бих могла да се ангажирам с това цената да бъде такава, каквато иска да бъде правителството. С г-н Орешарски се видяхме, ни не си обещахме нищо. Амбицията им е не само новите цени да влязат в сила скоро, но и нови пазарни правила, обясни новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева. По този начин тя дипломатично намекна, че може да не изпълни волята на правителството и да не вдига цената на тока.

Припомняме, че след оставки миналата седмица, комисията, която определя тарифите, вече е с нови членове и нов председател - Анжела Тонева.

Тя обяви, че си поставя за цел да отпуши износа на електроенергия и да затегне редиците в администрацията на регулатора.

Ще се стремим да отворим възможностите за износ на електрическа енергия и по този начин да помогнем за излизането от колапса. Изнасяме около 100-150 мегавата и има транзит на електрическа енергия около 250 мегавата - 1,5 милиарда киловата от началото на годината, поясни Еленко Божков от ДКЕВР след заседанието на комисията.

По думите му ДКЕВР ще търси възможност да се изнася ток от страната ни до 5 милиарда киловатчаса. За целта обаче трябва да се премахнат някои пречки: „Има една такса „пренос”, която трябва да се преразгледа”, допълни още Еленко Божков.

Анжела Тонева представи колегите си на медиите. За енергийния сектор ще отговарят няколко души – основно Илиян Илиев, Михаил Димитров и Димитър Димитров.

Илиев дълги години е работил в сферата на енергетиката - като служител в „Електроразпределение Плевен”, след това в „ЧЕЗ Разпределение-България”. Служител е в ДЕКВР от 2012 година. Той ще отговаря за ресора – „електроенергетика”.

Михаил Димитров е работил като главен енергетик, след което директор на „Топлофикация – Правец”. В периода 2000-2007 г. е бил член на ДКЕВР, има опит и по отношение на фотоволтациите. Ресорът, за който ще отговаря Димитров, е „топлоенергетика”.

Димитър Димитров от своя страна е с 15-годишен опит в енергетиката, насочен към природния газ. Това ще бъде и неговият ресор.

Еленко Божков, с 34-годишен опит в енергетиката, пък ще отговаря за ценообразуването и пазарите на електрическа енергия.

Водният сектор в ДКЕВР се пада в ръцете на Илиян Борисов.

С нови правила за работа с медиите започна своята работа новосформираната ДКЕВР. След като досега всеки представител на медиите можеше да влиза свободно на откритите заседания и обществените обсъждания, това отскоро ще става само с акредитация и по нов ред.

Променена бе и обстановката в залата, като заседателната маса на комисарите вече е отдалечена от тази, на която сядат енергийните дружества по време на заседанията. Това се прави с цел да бъдем равно отдалечени от всички заинтересовани страни и да бъдем съдници при взимането на решенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА