Last news in Fakti

4 Юни, 2013 12:14 1 320 3

Евгения Харитонова: Парното скача, ако токът падне

  • ток-
  • дкевр-
  • евгения харитонова

Цената на електрическата енергия е по-висока отколкото трябва да бъде, но ако падне, трябва да се увеличи цената на парното.

Това каза пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова. Тя уточни, че независимо от формулите, при които се определят цените на топлоенергията и тока, то парното винаги поскъпва при сваляне на цента на ел. енергията. Такава е връзката, каза Харитонова.

Тя предупреди, че при промени в закона не може да се намали такса пренос на електроенергия, но може да падне цената на добавките. От Коалиция за България вече намекнаха, че се мисли такса пренос за износ да се намали наполовина. Харитонова уточни, че ако Народното събрание промени закона, ще паднат добавките. „Остава си цената за достъп и пренос на електрическата мрежа, а ще паднат добавките, които са от порядъка на 17 лв.”, каза Харитонова.

Тя посочи, че 15-16 лв. всъщност е цената пренос и цената достъп – за използването на мрежата за високо напрежение и за управлението й – парите, които се плащат на НЕК като собственик на мрежата, а вече това ще бъде ЕСО. Достъпът е за управлението на мрежата. Тези цени няма да паднат, защото са дадени на енергийните дружества, а ще паднат трите добавки”, каза Харитонова.

Относно становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за дискриминация при производителите на топлинна енергия, тя отбеляза, че това касае наредбата за топлоснабдяване, която се издава от Министерството на икономиката и енергетиката.

От думите на Евгения Харитонова стана ясно, че ДКЕВР ще се опита да промени модела на ценообразуване в топлофикациите, защото сегашният не отразявал „драстичното изменение на регулирания пазар”.

За да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикациите трябва да се промени Законът за етажната собственост. Тези индивидуални договори малко или повече отиват и към този закон, каза още Евгения Харитонова.

Цената на природния газ ще продължи да се регулира на тримесечен период, но от 1 юли най-вероятно няма да има промяна, така както предвижда прогнозата на "Булгаргаз", разкри Евгения Харитонова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Харитонова да не се прави на специалист нито новите БСП шевчета, които казват - " обещаваме че тока няма да поскъпне". Това което иска народът е тока да поевтинее 2 пъти. Непрекъснато говорят - незаконни такси, незаконни договори, скъпа зелена енергия - еми като са незаконни да ги прекратят
  • 2 moris

    0 0 Отговор
    Това звучи като заплаха я си плащайте скъпия ток с незаконните такси, че от парното няма къде да избягате закрепостени

    Коментиран от #3

  • 3 невидим

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "moris":

    Ами пък,крайно време е страната да спре да доплаща парното на ,,софиянци"