15 Юни, 2013 19:42 1 975 0

Драгомир Стойнев: Трябва да бъде отпушен износът на ток

  • драгомир стойнев-
  • „мини марица изток”-
  • ток

„Мини Марица Изток” остават стратегическо държавно предприятие

Трябва да бъде отпушен износът на ток. „Мини Марица Изток” остават стратегическо държавно предприятие. Това бяха основните акценти при срещата на министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев с ръководството, работници и синдикални лидери от „Мини Марица Изток”. Той изрази дълбокото си безпокойство от дисбалансите в енергийната система. „Целият сектор е в тежко състояние”, каза министър Стойнев по време на срещите си. Според него едно от разумните краткосрочни решения е отпушването на износа на ток.

„Възможно най-бързо трябва да намалим таксите върху износа на електроенергия, които в момента са 34 лева, а трябва да станат около 10. Работим върху тази краткосрочна цел, която трябва да сложи началото на стабилизиране на енергийния отрасъл и на нормализиране на отношенията в него”, каза министърът по време на посещението. По неговите думи „отпушването” на износа ще осигури постъпления към производителите по енергийната верига и ще им даде възможност да се разплащат в срок с мините и да работят без сътресения.

По време на срещите си с работниците от „Мини Марица Изток” министър Стойнев поясни, че интерес за експорт на българска електроенергия в региона има, но в момента тя е непродаваема, заради недалновидното решения от миналата година, с което бяха въведени високите такси. ”Можем да изнасяме в Турция. Сърбия и Македония също се интересуват”, каза Драгомир Стойнев и поясни, че от неосъществен експорт до момента България е загубила 1.5 млрд. лева.

Работниците поставиха пред Драгомир Стойнев множество въпроси, свързани с ъс заплащането им, сигурността на работа, поръчките и устойчивото развитие на предприятието. Стана ясно, че през последните години в предприятието не са правени никакви инвестиции, което вече поставя под въпрос и безопасните условия на труд на работниците. „Мога да гарантирам, че нашата цел е да запазим дружеството държавно.  То е стратегическо за българската енергетика и енергийната сигурност на страната. През последните години държавата  не е имала адекватна политика към него и то в момента е в тежко състояние. Не знам дали целта не е била приватизация, но това категорично няма да се случи”. Това каза Драгомир Стойнев в разговорите си с работниците. Той заяви че в последните дни е имал интензивни разговори с всички производители на електроенергия, които също са загрижени за състоянието на системата. Затова Стойнев смята, че всички трябва да направят разумен и възможен компромис, за да се върви към нейното балансиране. „Смятам че срещам разбиране в това намерение”, каза още министър Стойнев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА