Last news in Fakti

23 Юни, 2013 15:20 2 999 0

Драгомир Стойнев: Махаме парите на енергийните фирми от КТБ

  • драгомир стойнев-
  • ктб-
  • енергия-
  • аец "козлодуй"-
  • закона за енергетиката
Драгомир Стойнев: Махаме парите на енергийните фирми от КТБ - 1
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС


Няма да се съобразявам с никакви кръгове и ще се опитам да направя реформа, която е било необходимо да бъде направена през последните години, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Неделя 150” на БНР.

Той изрази съжаление, че може би не е имало политическа воля за това до този момент. С последните промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възстановяеми енергийни източници ще се даде възможност на НЕК да изкупува приоритетно електрическа енергия от тези централи, които произвеждат най-евтиния ток, коментира той измененията в тая сфера, приети от парламента в петък.

Драгомир Стойнев подчерта, че досега се е водила политика, в която НЕК да изкупува скъпата енергия приоритетно и най-накрая да я допълват с евтината от АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица изток 2”, които са държавни предприятия. "Това за мен е изцяло неприемливо", категоричен беше министърът на икономиката и енергетиката.

Парите на държавните дружества ще бъдат изтеглени до месеци от банката, в която е вложена най-голямата част от тях, увери Стойнев. Държавните средства ще бъдат разпределени в различни банки до няколко месеца. В момента огромната част от парите на държавните дружества е в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Министърът каза, че е разпоредил проверка колко пари на държавните фирми, на които е принципал, са по сметки в КТБ.

Той припомни още, че и премиерът се е ангажирал да направи преглед на средствата, които държавни компании и ведомства държат в частните банки.

На въпрос как ще коментира твърдението на Татяна Дончева от БСП, че той е един от шестимата министри в това правителство, свързани с КТБ, Стойнев контрира, че очаква какви ли не предположения. Относно слуховете, че е включен в кабинета на Пламен Орешарски, защото е близък до Цветан Василев, министърът репликира: „Член съм на БСП, не смятам за нужно да се оправдавам от всякакъв род атаки“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА