Last news in Fakti

22 Юли, 2022 20:20 3 766 19

Германия е пред нов инфлационен скок

  • германия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • еврозона-
  • бундесбанк

В месечния си доклад, публикуван днес, Бундесбанк отбеляза, че икономиката ще се разшири по-малко от очакваното, тъй като енергийната криза влошава перспективите и създава много тревожна икономическа ситуация

Германия е пред нов инфлационен скок  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската икономика вероятно ще е нараснала по-малко от очакваното през това тримесечие и може да се сблъска с нов скок на инфлацията през септември, тъй като държавните субсидии изтичат, каза Бундесбанк в петък, съобщава "Ройтерс".

В месечния си доклад, публикуван днес, Бундесбанк отбеляза, че икономиката ще се разшири по-малко от очакваното, тъй като енергийната криза влошава перспективите и създава много тревожна икономическа ситуация.

"Бъдещото развитие на енергийния пазар е много несигурно, особено по отношение на доставките на природен газ от Русия... Рисковете за ценовите перспективи ясно сочат нагоре", се казва в доклада на централната банка.

Индустриалният мотор на Европа се бори с растящите сметки за енергия, тъй като Русия намалява доставките на газ в отговор на санкциите заради нейната инвазия в Украйна. "Това също нарушава перспективите", каза Бундесбанк в месечния си доклад, добавяйки, че растежът през третото тримесечие може да е под прогнозата за юни, която не е публична.

Прогнозата ѝ за цялата 2022 г. беше за ръст от 1,9% на БВП.

Германската централна банка очаква инфлацията, която достигна 8,2% през юни, да остане висока през следващите месеци и дори да скочи през септември, след като държавните субсидии за гориво и железопътни билети изтекат на 31 август.

ЕЦБ повиши лихвените си проценти за първи път от 11 години в четвъртък, за да се бори с рекордно високата инфлация.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    43 1 Отговор
    Страшна инфлация ! Ще скочи от осем , на девет , максимум ! Я по добре някой да обясни , защо нашата минава 100% за основните стоки ???!!!

    Коментиран от #15

  • 2 стой- та гледай

    49 6 Отговор
    Германия фалира , и от там целият ЕС. Това ще стане тази година .

    Коментиран от #6

  • 3 Сатана Z

    4 36 Отговор
    Немците имат само един единствен изход.На Изток.Рамо до рамо с Укронацистите да се изправят срещу Русия ,за кой ли път. All in и победителя взима всичко.Ферщейн?

    Z
  • 4 Реалист

    42 5 Отговор
    Дружбата с Германия и членството на България в ЕС докара мизерията в България. ГЕРБ и ПП - ДБ са продукти на Брюксел.
  • 5 Октомври

    42 4 Отговор
    България и българите страдаме в момента заради ЕС и политиката на Брюксел която е фашиска
  • 6 Пръц

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "стой- та гледай":

    Когато зелените дойдоха на власт бях сигурен,че ще затъркат Германия някъде до 2025.Но те ме изненадАха
    приятно като съкратиха времето с 2 години.А ние се тормозим ,че вече 30 години не могат да ни бутната,не Боко ,ни Кировците.
  • 7 Трябват още санкции срещу

    30 3 Отговор
    Русия и още отпуснати пари за оръжие на Украйна. Гинеколожката трябва да продължи с безумните изпълнения а то бебето е вече родено. Името на бебето е криза рецесия инфлация липса на растеж на икономиката и високи цени за европейския гражданин. А увеличението на процента на маймунския грип в западна Европа само констатира хора от какъв пол ни управляват.
  • 8 Хахаха..

    31 4 Отговор
    Отколе е ясно че Германия е мотора на Европа,който се чупи периодично,като по график,и съсипва всичко околовръст.Да разчиташ на Германия е като да платиш на някой лисунгер да ти варди кокошарника..
  • 9 Вие сте бунаци

    5 22 Отговор
    Инфлацията се появява и изчезва. Това е нормално в икономиката. По страшно за Германия е да са зависими от руски газ и нефт. Те са богати и ще преодолеят и тази криза.

    Коментиран от #10, #12, #16

  • 10 може

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вие сте бунаци":

    Ако фашистите се навият да въртят педалите срещу ток
  • 11 спортист

    20 2 Отговор
    Чрез плодов сок към полов скок,
    Без газов сок към инфлационен скок.
  • 12 ......,,Правилно,,

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вие сте бунаци":

    и понеже са богати целта на техните и на Европейския съюз ръководители е да станат бедни.....но Украйна да има всичко за да може да капитулира по трудния начин.
  • 13 Пукчо

    21 1 Отговор
    Чакам с нетърпение рецесията да пръсне имотният балон. Имам пуканки и тиквени семки и чисто нов диван както и много свободно време
  • 14 безпартиен

    14 1 Отговор
    Истинските германци свършиха на 9 май 1045 г.!!!
  • 15 ЕС-сектата на сатаната

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Сравняваш ябълки с круши - за това! Тяхната е 9 нашата е 15%. А това, за което говориш се нарича производствена инфлация. Тяхната сега е около 34, нашата надминава 70%. Дължи се на това, когато ти поскъпват суровините няма как да не ти поскъпва крайният продукт.
  • 16 Прибираме Парите

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "Вие сте бунаци":

    Дефлация има тогава, когато се тегли и трупа дълга от капиталистите и банките, а инфлацията я има когато трябва да се стопи същият този вече натрупан дълг на капиталистите и банките за сметка на населението. В това уравнение няма никакъв "ковид" или "война"! Това го е имало постоянно през целия цикъл на капитализма. 2010-14 г. имаше ли "ковид" или "война"? Дълговете се натрупаха от балоните ИТ и военните в САЩ и ЕС след 1990 г., а през 2007-2014 г. за да не фалират банките, държавите "спасиха банките". Сега се измисли "война" + "ковид" като "причини за инфлацията": 1. За да обеднее населението.; и 2. За да се ограбят Русия и Африка. Богатите стават по-богати, а бедните по-бедни. Дето се вика: Библейски глад иде...един такъв!
  • 17 ГЕРМАНИЯ ЩЕ ДИША ПРАХТА НА БЪЛГАРИЯ !

    1 0 Отговор
    ПОД ВЕЩОТО РЪКОВОДСТВО НА НАШИТЕ ПАРТИЙНИ И ДЪРЖАВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ БОКО ДОГАН КУРНЕЛА ХРИСТО АТАНАС КИРЧО И КОКОРЧО !
  • 18 БОГАТИТЕ ВИНАГИ СА ЗАВИСИМИ ОТ

    0 0 Отговор
    НАЙ - БЕДНИТЕ - ЦЕЛИ ИМПЕРИИ СА ИЗЧЕЗВАЛИ ПО ТАЗИ ПРИЧИНА , ТАКА Е И В ПРИРОДАТА !
  • 19 ПУТИН Е НА ПРАВ ПЪТ

    1 0 Отговор
    ЩЕ ЗАГРОБИ СИЧКИТЕ СИ ВРАГОВЕ БЕЗ ВОЙНА , ВКЛЮЧАЯ И БЪЛГАРСКИТЕ КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ !