Last news in Fakti

28 Юни, 2013 11:20 1 563 1

Депутатите с опит да отпушат износа на ток

  • енергетика-
  • парламент-
  • закон за енергетика-
  • ток
Депутатите с опит да отпушат износа на ток - 1
Снимка: БГНЕС

След продължителни и напрегнати близо двудневни обсъждания депутатите най-накрая успяха да приемат на второ четене текстовете в Закона за енергетиката, с които се очаква да се създадат предпоставки за намаляване на цената на електроенергията и за облекчаване на износа.

Заседанието се предаваше пряко по БНТ и БНР.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник. Председателят на парламента Михаил Миков се обърна с молба към президента в най-къси срокове да издаде указа за обнародване на закона. По думите на Миков приемането на промените ще доведе до намаляване на цената на тока, което искат хората.

Председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай заяви, че комисията е провела среща с неправителствените организации и с бизнеса, както и че е заседавала късно снощи, за да отговори на очакванията на хората.

С приетите промени в Закона за енергетиката ще се подобри животът на българския народ. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след приемане на Закона за енергетиката. „Това е добро дело за българската индустрия, българската енергетика и за българския народ”, заяви министърът.

С приетите промени крайните снабдители ще продават на НЕК количествата електроенергия, която са закупили по Закона за ВЕИ по цената, по която са я закупили.

„Този текст регулира една голяма несправедливост в системата, въведена при предишните управляващи – различните регионални доставчици на електроенергия бяха задължени да закупуват електроенергията от ВЕИ. Това създаваше диспропорции в цялата енергийна система. С този текст се консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи. По този начин ще се гарантира прозрачност на тази система, много ясни правила – кой за какво отговаря, кой на кого, какво плаща и ще се премахнат задкулисните договорки в системата на това ниво”, обясни депутатът от Коалиция за България Куюмджиев.

Освен това депутатите решиха начинът за компенсиране на невъзстановяемите разходи да се определя по механизъм за разпределение на тези разходи по прозрачен начин между крайните клиенти, присъединени към електроенергийната система и/или по друг ред, предвиден в закон.

Със следващ текст се прие начинът за компенсиране на разходите, произтичащи от задължения към обществото. Задълженията за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени по Закона за енергията от възобновяеми източници се реализират, след като се приспадне паричната равностойност на 100 на сто от приходите, получени от търговете на квоти за емисии на парникови газове, предвидени в Закона за опазване на околната среда и 100 на сто от постъпленията от продажбата на енергия от възобновяеми източници, постъпили от договори за статистическо прехвърляне по Закона за енергия от възобновяеми източници.

Рамадан Аталай от ДПС заяви: „Приехме, че добавките за зелена, кафява и други енергии се премахват от такса „пренос” от електросистемния оператор. Трябва тези добавки да бъдат компенсирани. Текстовете касаят предприятията и правото им да искат компенсиране на разходите”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    също така живота мааалко ще се подобри и ако се запуши изнасянето на милиони.....................