Last news in Fakti

30 Юни, 2013 14:43 2 131 4

Драгомир Стойнев: НЕК е в критично състояние

  • драгомир стойнев-
  • далавери-
  • ток-
  • износ-
  • козлодуй-
  • белене-
  • нек

Търговци на ток печелят на гърба на българския данъкоплатец

Драгомир Стойнев: НЕК е в критично състояние - 1
Снимка: МИЕТ

 В АЕЦ „Козлодуй” са провеждани търгове без предварително определена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на мегават час, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така определени фирми, търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения български гражданин.

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в сградата на министерството, предаде  Агенция „Фокус”.
 

Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира критично финансово състояние. Това обяви  Драгомир Стойнев, цитиран от bTV.

По думите му от тази сума НЕК дължи към Българския енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв, към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи - 40 млн. лв., ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други.

Стойнев обяви още, че днес изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор (ЕСО) от НЕК, а това може да доведе до санкции от страна на ЕК. „Налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство в това отношение и на този етап разделянето е невъзможно”, заяви министърът.

Според него по тази причина всеки ден НЕК трябва да плаща по наказателна процедура по 9000 лв., което прави приблизително 300 000 лв. на месец, равняващи се на 2000 минимални пенсии. Министърът изрази готовност до три месеца да оправи ситуацията с отделянето на ЕСО от НЕК.
 

Стойнев е бил информиран за това от „национално представителни работодателски организации” и от БИФИЕК. Стойнев заяви, че е предприел действия този търг да бъде спрян. „Централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип, а не само за определени хора и определени фирми, които са източвали системата. В противен случай АЕЦ „Козлодуй” сваля изкуствено цената на износ, което не е нормално за една държава, в която всички искаме да имаме конкурентоспособност и равно съревнование между фирмите”, заяви Стойнев.

Според договор на Валентин Николов, в качеството му на председател на съвета на директорите на БЕХ, тогавашният изпълнителен директор Михаил Андонов е можел да се разпорежда с активи в размер на 10%, без да иска разрешение, заяви министърът.

„На 17 април 2012 г. Валентин Николов, в качеството си на председател на съвета на директорите на БЕХ, е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора последният има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на 10% без да иска разрешение на съвета на директорите. т.е. Михаил Антонов може да се разпорежда с 10% от активите на БЕХ. Такъв прецедент няма. Това не се е случвало никога и на практика това дава възможност на директора да продаде всички язовири и каскади на НЕК без да иска разрешение от съвета на директорите. Това е пример – той е можел да го направи”, каза Стойнев.

„Искам да попитам дали министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев е знаел, че Валентин Николов е подписал такъв договор и как е допуснал това да се случи. Какво са имали предвид и може би предсрочните избори са ги изненадали и не са успели да си свършат работата”, каза още Стойнев. По думите му такива права няма дори министърът на икономиката и енергетиката.

 „Защо и служебното правителство не е реагирало? Къде е бил Асен Василев?”, попита Стойнев. Той попита и къде е бил Божан Стоянов, който е бил председател на Съвета на директорите на БЕХ. „Тези хора са имали възможност да се разпореждат със стратегически обекти за националната сигурност на страната”, каза още министърът.

Драгомир Стойнев съобщи още, че е възложил проверка на договора по "един изключително странен казус – 2 млн. евро за договор на надзор на строителство на АЕЦ „Белене”, при положение, че строителството на АЕЦ „Белене” е замразено. По думите на Стойнев, това се е случило по времето на служебното правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Затвор
  • 2 мечока

    0 0 Отговор
    Тука си трябва затворче за некой, ако ще и за малко, но наглостта е огромна
  • 3 Мариян

    0 0 Отговор
    Аз съм лаик на темата, но си мисля, че щом има стоеж та бил и замразен, трябва надзор.А за цената трябва да кажат ЕКСпертите.
    По скоро е интересно ка се подписват договори за тънко токче-и за ща!
    А за затвора са всички които са подписвали договори в бг "енергетиката" в "прехода".
    Ние изплащаме ТЕЦ'овете Марица, касичката Белене, "Цанков камък" и кой знае колко други "проекти" на знайни и незнайни министри, зам, шефчета, зам и т.н.
    П.С.Не изключвам енергоМилионерите от герБ(соларки, ВЕЦ'чета и т.н.).
  • 4 мария спасова

    0 0 Отговор
    Затвор ,но не за малко а за много дълго.За какво имаме Парламент?Един нов закон може да се прокара с приоритет за един ден.Стига сте крали от хората защото накрая всички ще ви вкараме в затвора!