22 Август, 2022 22:06 5 983 16

Една от най-силните икономики в Европа с 300-годишен спад

  • великобритания-
  • икономика-
  • спад

Инфлацията във Великобритания „ще навлезе в стратосферата“

Една от най-силните икономики в Европа с 300-годишен спад - 1
Снимка: Shutterstock

С рекордните 11% се сви британската икономика през 2020 г., когато започна пандемията. Това е най-силния спад от 1709 г. сочи националната статистика (ONS). Bank of England допуска началото на нова рецесия в края на тази година, която ще продължи до началото на 2024 г. Citigroup призна, че през януари 2023 г. инфлацията в страната ще „влезе в стратосферата“ и ще надхвърли 18%

„Годишният растеж на БВП през 2020 г. е ревизиран надолу с 1,7 процентни пункта до спад от 11,0%“, се посочва в документа на ONS. Това е най-голямата рецесия в икономиката на Обединеното кралство от 1709 г. насам, според Reuters, която е проучила исторически статистики от Bank of England. Годината 1709 в Европа започна с необичайно студена зима, във Великобритания това събитие е наречено "Голямата слана".

Агенцията припомня, че предишната оценка от 9,3% означаваше най-големия спад на БВП на Обединеното кралство след Първата световна война. Новата цифра от 11% показва, че икономиката на Обединеното кралство се е свила повече не само спрямо страните от G7, но и от Испания (10,8%). В същото време ONS предупреждава да не се прави директно сравняване на спада с други държави, тъй като повечето от тях, с изключение на САЩ, все още не са извършили същата дълбока ревизия на показателите каквато е направило Обединеното кралство.

В началото на август централната банка на Англия повиши лихвените проценти с 0,5 процентни пункта до 1,75%, най-рязкото увеличение от 27 години. В същото време регулаторът ревизира прогнозата си за инфлацията, заявявайки, че през октомври тя ще достигне връх от 13,3%. Повишаването на цените на енергията в Европа е основен двигател на инфлацията и е вероятно да изпрати Обединеното кралство в плитка рецесия по-късно тази година, която ще продължи до началото на 2024 г., според Bank of England.

През юли инфлацията в Обединеното кралство надхвърли 10% за първи път от 40 години, по данни на ONS. Но след няколко месеца, според нова прогноза на Citigroup, инфлацията в страната „ще навлезе в стратосферата“. „Сега очакваме индексът на потребителските цени (CPI) да достигне връх от над 18% през януари“, каза Бенджамин Набаро, главен британски икономист на банката, пред Financial Times. Това е по-високо от пика на инфлацията през 1979 г., когато избухна световната петролна криза (18,6%), отбелязва вестникът.

Citigroup обяснява преразглеждането на показателите с рязкото увеличение на цените на газа на едро. Британският енергиен регулатор Ofgem трябва да обяви нов таван на разходите, които домакинствата могат да плащат за електроенергия годишно в края на седмицата. Повечето анализатори смятат, че цената на тока ще нарасне с над 75%: от 1971 паунда (2322 USD) сега до над 3500 паунда (4123 USD) през октомври-януари. Новата прогноза на Citigroup е таванът да достигне 3717 паунда (3379 USD) през четвъртото тримесечие на 2022 г., като се повиши до 4567 паунда (5381 USD) през януари 2023 г. и 5816 паунда (6852 USD) през април догодина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    50 6 Отговор
    Санкции!! Още налагайте и се репчене!
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 8 Отговор
    Какво значи ръст 11% при инфлация 18% 🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #15

  • 3 Споко

    38 7 Отговор
    това е само началото за цяла ЕU. Санкции до края.....до собственият край
  • 4 Сатана Z

    18 9 Отговор
    Тегаво ще е ,но трябва да се оцелее.Токът засега е 39 пенса на киловат в най-скъпата тарифа.Но пък бензина падна с 25 пенса за месец и е под 1.70£
    Успех на живеещите в Кралството.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    49 3 Отговор
    Една от най-силните икономики 🤔🤔🤔 , благодарение на колониалната политика , притока на роби , наемане на служба в Кралския флот на пирати .....
  • 6 Империалист

    52 0 Отговор
    Благи думи в ушите на хората за най-кървавата империя на света.
  • 7 MACTУPБИРAЩИЯT C BЬЛЦИ

    43 1 Отговор
    Великобритания, по-специално Англия,е една от най-мизерните държави в Европа.Шотландия,е много по-добре от Англия.Столицата Лондон,е един мръсен и вонящ град,с космически цени на наеми и имоти за продан,градският транспорт е скъп,и качеството му не отговаря на цената за месечната карта.Дори Чехия,е по-добре от Англия. Да не говорим,че Прага е един от най-красивите градове в Европа.Истински силните икономики в Европа са Германия, Франция, Скандинавските държави, Австрия,дори Италия и Испания,са по-малко гнусни от Англия.
    Англия без колониалната си империя е въздух под налягане.Дори автомобилните им производители ги държат германците.И,разбира се индийската ТАТА.Икономиката им реално е 90 процента в сферата на услугите.Германия, Франция,Италия имат реални производства,в Англия има основно все още функциониращи средни и малки заводи(без Ролс-Ройс и Еърбъс,разбира се).
    Няма нищо чудно,че икономиката им се свива с двуцифрени числа.
  • 8 Павел

    50 3 Отговор
    Какво по-хубаво от това. Всички се надяваме Великобритания час по-скоро да изчезне от картата на света и да настъпи световен мир.
  • 9 Пепи

    27 0 Отговор
    Тази икономика не е в Европа и БХ( баклава и халва) за нея.
  • 10 Ироничен

    18 5 Отговор
    "С рекордните 11% се сви британската икономика през 2020 г., когато започна пандемията. Това е най-силния спад от 1709 г. сочи националната статистика (ONS)."
    ========
    Да бе, да....
    Когато от империята изпаднаха Индия и Пакистан, нямаше спад. Нито през Втората световна война..... Търсете си балъци другаде!
  • 11 Кроат Беновски

    29 1 Отговор
    Тия ги чака невиждан глад мизерия и разруха в следващите години...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тарикат

    22 1 Отговор
    Няма кого да лъжат и крадат както са го правили в пиратските времена. Натрескаха си ефектен английски автогол с брекзита, индийците не са балами да им работят. Да се радват на живота ин хър маджести плежър
  • 14 ники

    7 0 Отговор
    Е, да им помогне техния брат...САЩ
  • 15 американец троцкист

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Означава, че мафията на козяците и ЕВРЕИТЕ командва всичко отвън океана! Създали са си електронни вестници за лъжа...манипулация и пропаганда.
  • 16 АнтиДебил

    1 0 Отговор
    Каква икономика в Европа е британия? Нали толко години дъвкаха, че излизат от европейския съюз, накрая и излезнаха и то отдавна! Британия е остров също така, да не се забравя!