Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 12:14 2 683 3

Нов връх на инфлацията

  • великобритания-
  • инфлация-
  • рекорд-
  • храни

Във Великобритания тя достигна 10.1%

Нов връх на инфлацията - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Инфлацията във Великобритания през септември достигна до 10,1% на годишна база, ускорена от покачващите се цени на храните. Това показва доклад на Националната статистическа служба на страната

През август цифрата е била 9,9%, най-високата от 40 години. В същото време настоящият доклад отбелязва, че по-евтиното автомобилно гориво се е превърнало във фактор, който донякъде забавя растежа на цените.

Увеличението на цените на храните миналия месец е с 14,6% на годишна база - най-високото от април 1980 г. Така само за месец храните и безалкохолните напитки са поскъпнали с 1,1%. Увеличението на цените при облеклото е с 2,9% на месечна база (8,4% на годишна база), при мебелите и стоките за дома - с 1,5% (10,8%), при ресторантите и хотелите - с 0,6% (9,7%), образованието - с 0,8% (4,3%). Разходите за транспорт са намалели с 1,7% през септември, но все още са с ръст от 10,9% на годишна база.

„След лек спад миналия месец общата инфлация се върна на високото си ниво, което беше това лято“, каза Дарън Морган, ръководител на отдела за икономическа статистика на департамента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 0 Отговор
    Така е като се предоверихте на несъстоятелната монетарна система. В тоя живот трябва да имаш материални богатства, такива де се крият най-лесно, диаманти, злато, в краен случай сребро. Никой вече не се впечатлява от хартиите.
  • 2 Рошко

    8 0 Отговор
    Е как бе, не е възможно най голяма нали беше в тюркието
  • 3 Хихихи..

    11 0 Отговор
    Колкото по-зле,толкова по-добре.Спретнете един гей-парад,да уплашите Путин,ихууу..