Last news in Fakti

23 Август, 2022 20:27 4 143 17

През 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" печели по 10 млн. лева на ден

  • аец козлодуй-
  • печалба-
  • ток

Високите цени на електроенергията изстреляха високо финансовите постижения на атомната централа

През 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" печели по 10 млн. лева на ден - 1
Снимка: БГНЕС

Печалбата преди данъци и лихви на АЕЦ „Козлодуй“ за първите шест месеца на 2022 г. надхвърли сбора от печалбите на дружеството за целите предходни две години (2020 г. и 2021 г.), т.е. за период от 24 месеца. Високите цени на електроенергията изстреляха високо финансовите постижения на атомната централа за второ поредно тримесечие тази година. Само в рамките на полугодието EBITDA за първи път докосва 2 млрд. лв. За сравнение, през същия период на миналата година тя е в размер на едва 381 млн. лв., обобщава economic.bg

Нетната печалба на държавното дружество за първите шест месеца на 2022 г. достига 1.7 млрд. лв. при отчетена за същия период на 2021 г. такава от 263 млн. лв. За сравнение, приблизително 1.7 млрд. лв. е сборът на поставените цели от компанията за печалби през общо четирите цели предходни години – 2018, 2019, 2020 и 2021 г.

С други думи – високите цени на енергията са повишили печалбата на централата с около 420% и всеки ден от началото на годината тя е печелила по над 10 млн. лв.

Общо приходите на дружеството за първите шест месеца на годината за първи път надхвърлят 2.7 млрд. лв. при събрани 776 млн. лв. година по-рано. Основната част от тях е формирана от продажбата на електроенергия, а годишният ръст е от порядъка на 250%.

Разходите също очаквано растат, но не за оперативни цели, а заради увеличените вноски по фондовете – „Радиоактивни отпадъци“, „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения“ и „Сигурност на енергийната система“, които се дължат на ръста на приходите от продажби на електроенергия. За първите шест месеца те са скочили с 51% до 417 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кич

    6 10 Отговор
    Оградата на АЕЦ-а е тип селска ограда с мрежа и колци, а на всеки колец по една камера окичили.

    Коментиран от #5

  • 2 Опорка

    47 3 Отговор
    Не знам кой намира за нормално това... Централа, строена с народни пари за нуждите на народа, се занимава с печалбарство, продавайки тока на други.

    Коментиран от #16

  • 3 толупа

    2 2 Отговор
    аааа колко не доидеха при мене яд ме фаща
  • 4 Наблюдател

    49 4 Отговор
    А по колко щеше да печели, ако работеха и 4-те блока които затворихте по заповед на началниците. А колко още щяхме да печелим, ако от вече 10 г работеше първия, а от 8 втория реактор на Белене, което пак спряхте по завпоед на началниците.
    И сега началниците правят всичко възможно да работи Северен поток, черпят с пълен капацитет руски газ и нефт през уж воюваща с Русия Украйна.Но на нас обясняват колко е неморално ние да вземаме фаза директно от Газпром, без да е миропомазан със 109% евро-атлантическа надценка. Останала ли и един идиот да вярва.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тома

    29 3 Отговор
    И какво като печели и имаме атомна централа.Да не би да сме станали като Катар.Тука от 20 години постоянно вдигат цените за ток на народа
  • 7 Вова

    9 2 Отговор
    Платена публикация.
  • 8 Гьол

    24 1 Отговор
    И Белене щеше да спечели, обаче ...

    Коментиран от #17

  • 9 Помак

    6 5 Отговор
    ...абе за секи случаи пак проверете цифрите ..дали е прихот или печалба....за секи случаи ...да не са окажат с ена нула по малко ...може и ас да греша...
    .
  • 10 Пъци

    13 0 Отговор
    И какво,да не би електроенергията в България да е поевтиняла?Да не би управниците ни като приберат данък на печалбата на АЕЦ,а да го използват за нещо полезно нам,или субсидират "правилните" бинесмени?Кое е верния отговор в "стани богат в България"?
  • 11 Бай Тошо

    7 2 Отговор
    Закривай, не трябва да има нищо построено от комунизма, като дойдат танкерите с газ от Америка ще си правим тока с тецовете на безценица
  • 12 ЕС ни убива

    20 0 Отговор
    Атомната електроцентрала “Козлодуй” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.
    Началото на българската ядрена енергетика се поставя на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала. След подробен технико-икономически анализ площадката за строеж е избрана на р. Дунав, в близост до гр. Козлодуй.
    Проектите за централата са изготвени съвместно от “Топлоелектропроект” – Москва, и “Енергопроект” – София. Основното оборудване е доставено от Съветския съюз, а отделни съоръжения – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка за строежа на АЕЦ “Козлодуй” е направена на 14 октомври 1969 г. През месец април 1970 г. започват широкомащабни строителни дейности за изграждането на уникaлното и до днес за страната ни съоръжение, в което участват над сто хиляди строители и монтажници.
    На площадката на централата са осъществени няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези технически решения, са значителни инженерни постижения, към които проявяват голям интерес и специалисти от други страни.

    На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ “Козлодуй” с дължина 240 м, ширина 105 м и височина 40 м. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устр
  • 13 ЕС ни убива

    22 0 Отговор
    ... вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 г. от Съветския съюз пристига първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

    Въвеждането в експлоатация на първия ядрен енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” през 1974 г. записва важно национално постижение в съвременната история на страната – началото на ядрената енергетика не само в България, а и в Югоизточна Европа.
    ---
    Между другото, ЕС ни затвори 4 бр.изправни работещи ядрени реактора. САЩ не позволи до изграждането на започнатата вече Белене. А в Турция тепърва строят първата си АЕЦ.
    Досещате ли се, от този турско - евроатлантически сговор, КОЙ е на топа на устата?!!?
  • 14 Тъй

    0 1 Отговор
    Пак не се разбра, на печалба или загуба. Ама взели, че сменили ръководството, пък няма обяснения...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бай Ганьо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гьол":

    Точно там тази година си е беше гьол.
    Заради ниските нива на Дунав всяка година в този участък се формират прагове с дълбочина 2метра.Тази сигурно и 50см е стигнало преди драгиране