Last news in Fakti

4 Септември, 2022 09:43 7 988 28

Великобритания: 14 милиона души ги очаква крайна бедност

  • великобритания-
  • цени-
  • икономика

Бедността във Великобритания расте заедно с бурно растящите цени на тока, храните и другите стоки и услуги

Великобритания: 14 милиона души ги очаква крайна бедност - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване на мозъчния тръст Resolution Foundation сочи, че до 2023/2024 броят на хората в крайна бедност във Великобритания ще се увеличи значително. В момента от нея са засегнати около 3 милиона души, а в бъдеще броят им ще се увеличи до 14 милиона. Това означава, че почти една пета от населението на Великобритания ще страда от недоимък.

Ръстът на заплатите от последните две десетилетия ще бъде заличен

Според проучването относителната детска бедност - термин, който се използва, когато родителите разполагат с по-малко от 50% от средния нетен доход - ще скочи до 33% през 2026/27 година. Основната причина за това е бързото намаляване на реалните заплати, подчертават авторите на проучването. До средата на 2023 г. реалният ръст на заплатите за последните 20 години ще бъде на практика заличен.

Потребителските цени в Европа експлодираха в резултат от руското нападение срещу Украйна и намаляването на доставките на газ. Досега в тази връзка се говореше предимно за „загуба на благосъстояние“. Британското проучване показва, че все повече хора могат да бъдат пряко засегнати и от истинска бедност.

“Великобритания преминава през най-големия спад в реалните заплати от 1977 година насам. Предстои и тежка зима, в която разходите за енергия могат да достигнат до 500 евро на месец”, казва Лалита Трай от Resolution Foundation. Перспективите са стряскащи и затова са необходими радикални политически действия, като въвеждането на енергиен пакет на стойност от десетки милиарди лири, призова Трай.

Великобритания отбеляза най-високата инфлация от 40 години

И в други европейски държави се обсъждат помощи за много милиарди. Проблемът с нарастващата инфлация вероятно ще се запази: През юли инфлацията в Обединеното кралство вече достигна 10,1%, което е най-високото равнище от 1982 година насам. В еврозоната потребителските цени също се повишиха до рекордно равнище през август.

Експертите очакват рязко повишаване на потребителски цени за британците. Представители на американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупредиха неотдавна пред "Файненшъл Таймс", че ако цените на газа останат високи, инфлацията може да надмине 22% през следващата година. Дори при по-малко драстични сценарии Goldman Sachs очаква инфлацията в Обединеното кралство да достигне своя връх от около 15% през 2023 г. Оценката на Goldman Sachs се споделя и от голямата американска банка Citi, която също наскоро прогнозира увеличение през януари до 18%.

От Goldman Sachs смятат, че рецесията в Обединеното кралство е неизбежна - дори и след пакетите от облекчения и други обсъждани мерки, обявени от Лиз Тръс - фаворитката в надпреварата за наследник на Борис Джонсън.

"Лятото на стачките"

Същевременно се увеличава социалното напрежение. Служителите в британските железници настояват за значителни увеличения на заплащането, като компенсация за инфлацията, както и за по-добри трудови условия. Преди няколко дни те проведоха тридневна стачка. Следващите стачни действия са предвидени за края на септември. Стачки провеждат и служителите на пощите, на пристанищата и медиите. Британските медии вече говорят за "лятото на стачките".

"Не можем да живеем в държава, в която началниците трупат милиардни печалби, а служителите им са принудени да се хранят в социалните кухни”, заяви Дейв Уорд, генерален секретар на Синдиката на служителите в сферата на комуникациите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Русия с любов..

    72 7 Отговор
    Ами Честито..

    Коментиран от #9

  • 2 Гост

    84 6 Отговор
    Да не сте объркали автора? И как няма написано, че Русия е виновна?
  • 3 Русофил та дрънка

    44 4 Отговор
    В този случай пренасочвам гурбета към Москва
  • 4 Иванчо

    56 4 Отговор
    Путин отново е виновен.🙂
  • 5 Вл. Владимирович

    31 7 Отговор
    В Коми търсят, дървари. За предпочитане ГОИ от България.
  • 6 Браво

    42 2 Отговор
    на Рошавия !
  • 7 БОПАЛ

    37 2 Отговор
    ПОВЕЧЕ ОТ 1 000 000 000 ЩЕ СЕ РАДВАТ
  • 8 Браво !

    58 1 Отговор
    Ами като нямат пари за газ и хляб, да ядат пасти! ( Цитат )
  • 9 2020

    44 4 Отговор

    До коментар #1 от "От Русия с любов..":

    Ама и на ППутин му е зле. Това ми прилича на онзи виц за шопа, дето си е запалил къщата, за да изгори на съседа плевнята...!!!...
  • 10 ле ле

    60 7 Отговор
    Заради идеята Украйна да влезе в НАТО и малоумната реч на Зеленски/ той няма вина и идеи/ толкова му акъла..за това че Украйна иска да има атомна бомба,,,сега целия свят трябва да плаща прескъпо..А преди 2014г...всичко беше цяло...и непокътнато..и Крим и Донбас в пределите на Украйна..това е урок за останалите да преценяват последиците от делата си..
  • 11 Борис Джонсън

    23 5 Отговор
    В момента там тече подписка за актуализация на минималната социална пенсия на 1650 паунда/ 3800 лева месечно.Правителството ще вземе решение след два дни.

    Коментиран от #27

  • 12 Някой

    40 4 Отговор
    Зеле, оставете Великобритания. Кажете за Германия и бедността на нейните граждани.
  • 13 Да си...

    37 4 Отговор
    ...дойдеме на думата! Най-сетне лъсна истината, нищо след две зими всичко ще си дойде на мястото. Мизерията не прощава на никого.
  • 14 глобалистки терорирзъм

    31 3 Отговор
    капитализъм в действие сър!
  • 15 краси

    10 1 Отговор
    Заминават веднага за Русия!
  • 16 Хазар

    5 0 Отговор
    От всички, които нямат титла "сър" нагоре или надолу? Щот не става много ясно...
  • 17 Хахаха

    29 1 Отговор
    На чужд гроб плачете. Тръгнали англичаните да съжаляват нашите ……хахахаах няма такива иди0ти !
  • 18 Ягуарите

    20 1 Отговор
    Ще станат мини купър
  • 19 Читател

    20 3 Отговор
    Да им имам проблемите на Великобритания. Да дойдат в България и да видят какво значи бедност и тогава да пишат и да се оплакват разглезените англосаксонци.

    Коментиран от #22

  • 20 стоян

    7 13 Отговор
    Тия статии от вестник комсомолска правда ли ги препечатвате бе - затова ли всички се натискат да живеят там
  • 21 И защо като са големи

    15 1 Отговор
    Умници и работници не си произведат храната, да си произведат тока и да си живеят безгрижно като преди, защото преди получава ха всичко или без пари или на безценица ате само лапаха , но свърши
  • 22 гост

    16 5 Отговор

    До коментар #19 от "Читател":

    Точно щях да кажа , че "крайна бедност" във Великобритания значи 1100 - 1300 паунда за БЕЗРАБОТЕН на месец , за работещ минимум 2000 ! И има редовни случаи на българки работещи като чистачки по къщите казват , че чистят на БЕЗРАБОТНИ англичани , които се събират по 3-4 в една къща , за да делят наема и сметките и даже си наемат чистачка , която и ги пере , защото ги мързи да го правят сами !! Ей това е крайна бедност в Англия !
  • 23 Долу ЕС

    7 1 Отговор
    Ценности от сащ с любов за европа
  • 24 БгТопИдиот

    2 3 Отговор
    ---Великобритания: 14 милиона души ги очаква крайна бедност----

    От Говедоленд към многоцветната Европа с лИбов .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 В момента съм там

    3 5 Отговор
    Мен не ме мислете,гледайте си вашите голи задници,щото правителството даде юни £380 помощи,после даде £400 директно в акаунта ми към енерго дружеството за да покрое поскъпването.Ноеември ще даде още £380 и после след 3 месеца още един пакет.Тай че….
  • 27 Да, да

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Борис Джонсън":

    Не давай тези £1650 в български лева, ами кажи за какво ще му стигнат на един пенсионер в ОК. Като си плати наема £500, като си плати ток, вода, телефон и транспорт, и ще трябва да излезе да си допълва обяда от кофите. Много ви е лесно да обръщате парите, а не отчитате факта колко е скъпо във Великобритания.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.