Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 16:09 1 400 18

"Голдман Сакс" прогнозира: Газът в Европа ще поевтинее още

  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток

Въпреки оптимизма за по-ниските цени на газа в близко бъдеще, който може да облекчи част от кризата с разходите за живот, има голям натиск върху европейските лидери да осигурят доставки в средносрочен план

"Голдман Сакс" прогнозира: Газът в Европа ще поевтинее още - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Една от водещите американски банки "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) прогнозира, че цените на природния газ в Европа ще спаднат с около 30 на сто през следващите месеци, тъй като страните в региона ще имат временно по-добри позиции при договарянето на цените, предаде CNBC, цитирана от БНР.

Нидерландският механизъм за прехвърляне на собственост (TTF) е основният еталон в Европа за цените на природния газ. Вчера котировките там вървяха около 120 евро за мегаватчас. Но "Голдман Сакс" очаква цената да се понижи до 85 евро за мегаватчас през първото тримесечие на 2023 г., според вътрешен документ.

Това би представлявало значителна промяна спрямо нивата, наблюдавани през август, когато заради инвазията на Русия в Украйна и последващия натиск върху енергийния микс на Европа цената на фючърсите за кратко достигна 340 евро за мегаватчас.

Наблюдаваното в последните седмици намаление на цените се дължи на няколко фактора според банката:

газовите хранилища в Европа са по принцип пълни за този зимен сезон;
температурите тази есен са по-меки от очакваното, като по този начин отложиха началото на период на добив от хранилищата;
и има свръхпредлагане на втечнен природен газ (LNG).

Последните доклади показват, че има около 60 кораба, чакащи да разтоварят своя LNG товар в Европа. Някои от тези пратки бяха закупени през лятото и тъкмо пристигат сега в момент, в който газовите хранилища в ЕС вече са пълни на около 94 на сто.

Въпреки оптимизма за по-ниските цени на газа в близко бъдеще, който може да облекчи част от кризата с разходите за живот, има голям натиск върху европейските лидери да осигурят доставки в средносрочен план.

"Нашият екип за суровини прогнозира спад до 85 евро през първото тримесечие, преди цената на синьото гориво рязко да се повиши през следващото лято, когато ще трябва да се попълват отново запасите в хранилищата", смятат анализаторите на "Голдман Сакс" в изследователската бележка. Техните прогнози сочат скок на цените до малко под 250 евро за мегаватчас до края на юли.

Една от причините за повишаването на цените след първото тримесечие на 2023 г. ще бъде очакваното по-силно развитие на китайската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    8 4 Отговор
    Ами ес да сложи таван на сащ газа

    Коментиран от #16

  • 2 Хаха

    5 5 Отговор
    Малко ще ви се намали ама после рязко ще се повиши иди ги разбери какво му се радваш на това, като си е не добре реално погледнато.
  • 3 голдман сакс

    8 4 Отговор
    са част от чейчаджиите, собственици на фед.
  • 4 Търновец

    5 4 Отговор
    Тази инвестиционна банка управлява САЩ - обаче преди години FBI почна разследване срещу борда на директорите защото те представиха тегленето на гръцки заеми като борсови спекулации и така помогнаха на гърците да запазят ААА рейтинг и да теглят още заеми при ниски лихви. След това Барак Хасан Обама се обади на Немци и Французи и те платиха 107 млр гръцки дълг
  • 5 Ами да

    6 4 Отговор
    Щом Голдман казва, така и ще стане. Кой мислите наглася "котировките" на т.н газова борса... Но 85 евро на мегават час пак си е много пъти над цената от 15 евро на мегават през 2020-2021г. Американосите знаят защо, хаха.

    Коментиран от #17

  • 6 Българина

    7 1 Отговор
    даааа ,времето е топло и и затварят производства...... но в сащ продължава да е 4 пъти по евтин, всъщност от тук нататък там ще е винаги по евтин. В европа няма да се произвежда нишо свързано с газ...
  • 7 Какъв фарс

    5 5 Отговор
    Цената на американския газ на Henry Hub e 17 долара за мегават час, а го продават на евро добичетата за 120 евро на мегават час (по цени на " нидерландския еталон TTF" като ги успокояват, че по натам (догодина) ще има "чувствително намаление" до 85 евро. И евро кравичките мучат от възторг. Докато има телета, ще има и касапи...

    Коментиран от #13, #14

  • 8 Няма нюх

    3 4 Отговор
    Европееца не разбира от бизнес. Дай му там нещо да дяла и майстори или пък с наука да се занимава. Все благородни неща, обаче в бизнес го ги няма нашите началници от ЕС. Затова и кой от къде го хване ги оправя и все по-скъпо и неефективно става всичко. И те на високите, неконкуретноспособни цени и съответно доходи му казват "богатство", че и се гордеят като селяни гледащи много животни..
  • 9 Хищници кръжат

    4 4 Отговор
    Е как няма да има "чакащи" кораби при тези откачалски цени. Като ги гледат европейците кви са смотани и уплашени и готови на всичко за да "напълнят хранилищата" повече от сигурно е, че умират от смях и откровено им се подиграват. Хаха.
  • 10 Благодарност трябва

    3 5 Отговор
    Американците им ги подават газа на цени като на приятели. Сложно е...С тази война, евро майдана трябва да е много благодарен, че му носят материал от другия край на света.
  • 11 Голем смех

    6 4 Отговор
    Газпром е бил най-големия рекетьор на Европа. Путлер затвори кранчето на небивалите приходи в държавата. И това свърши кремълското джудже...
  • 12 Кюмюр требе

    3 2 Отговор
    Колкото и пари да напечата Франкфурт, ЕС не може да издържи на тези твърде добри цени. Да запрятат ръкавите и да влизат обратно в мините за кюмюр. То така и става вече... Няма как иначе. Зелените мечти да ги оставят за светлото бъдеще евро-лунатиците.
  • 13 Aлфа Bълкът

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв фарс":

    Брей, брей. Ама пропусна да кажеш, че това е борсова цена, на пазара в САЩ втечнената газ е 70 цента, в България 62 цента за литър. На швабите им идва скъпо и тия около тях, при нас с Русия, без Русия същата цена ще плащаме, големите братушки.
    Да страдат малко западноевропейските лицемери, свикнали да им лесен живота, да видят как се живее като българин.
  • 14 Търновец

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв фарс":

    В Германия Йошка Фишер затвори ядрени реактори а у нас Кунева и Паси, в Турция строят и договарят нови
  • 15 ГАЗОВ ШУТ ЗА РУСИЯТА

    2 0 Отговор
    И всичко си дойде на място....
  • 16 сороснерес

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Не може..газта от сащ е най демократична..а демокрация струва скъпо..Руски газ евтин и диктаторски..затова ще плащаме скъпо до последния украински войник..
  • 17 Оня

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ами да":

    България плащаше по 120 лв на мегават/час , ама пък беше от братска пPocиа , Та тогава не мрънкахте много
  • 18 ле ле

    0 0 Отговор
    250 евро догодина и празни хранилища..Китай ще се развива ,а бившата европа ще студува,заради сащ..ненормални соросоидни кретени..