Last news in Fakti

3 Ноември, 2022 16:38 1 510 10

Предупреждение! Въвеждането на таван на цените на газа не е разумно, може да доведе до недостиг

  • газ-
  • газпром-
  • втечнен газ

Пазарът функционира адекватно и с интервенции никога не знаеш какво може да постигнеш, последствията може да са по-лоши, отколкото очакваш

Предупреждение! Въвеждането на таван на цените на газа не е разумно, може да доведе до недостиг - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нидерландският регулатор, който контролира хъба Ти Ти Еф (TTF), основният фючърсен пазар на природен газ в Европа, предупреди, че опитите за налагане на таван на цените на газовите фючърси могат да имат отрицателни последици, включително физически недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

В своя годишен преглед Органът за надзор на финансовите пазари (AFM) съобщи, че европейските цени на газа се определят от търсенето и предлагането, и няма признаци на манипулация или прекомерна спекулация на пазара въпреки рязкото покачване на цените.

Нидерландската агенция е критична към европейските намерения за въвеждане на "таван на цените на газа или много строги правила за волатилността им“, каза на пресконференция членът на ръководството на институцията Ханзо ван Бойзеком.

"Пазарът функционира адекватно и с интервенции никога не знаеш какво може да постигнеш, последствията може да са по-лоши, отколкото очакваш", добави той.

Според него високите цени са предизвикали инвестиции в нова европейска инфраструктура за втечнен природен газ, както и са довели до пренасочване на доставки на ВПГ от Азия към Европа.

Европейската комисия и редица държави обмислят "динамичен“ таван на цената на фючърсите на Ти Ти Еф. Тъй като те се използват като референтна цена в договорите за ВПГ, надеждата е, че ограничаването на цените на нидерландския хъб би довело до по-ниски цени на синьото гориво, което се внася.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вчера

    7 1 Отговор
    разумно , днес неразумно ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скопен орел

    6 2 Отговор
    Мр. ете от студ мър. ши щом ни слушате от Вашингтон
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    СТИГА подигравка с НАРОДА мутри
  • 6 Хаха

    2 1 Отговор
    Е сега това без да го казвате го знаем когато се намесваш така грубо на пазара или има недостиг, че никой не иска да ти продаде или държавите трябва да до финансират разликите както е било по комунизма
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 1 Отговор
    МАЙ по ЗЛЕ ще СТАВА и НАРОДЪТ ще СТРАДА всеки се СПАСЯВА поединично
  • 8 Рошко

    7 1 Отговор
    Абе какво стана с херсон, бай пън ще праща ли още толари
  • 9 ела

    6 0 Отговор
    С години ни убеждаваха, че либералната-- пазарната икономика е най -добра особено ако е глобална излиза че с години сме били заблуждавани всичко е било лъжа. Сега ли ? Всичко трябва да се контролира и цената на Свободният пазар а чиновниците ще определят и то ще е правилно и демократично ?
  • 10 верно ли

    7 0 Отговор
    че ще разследват уфлайнен за корупционни схеми с пфизер?

    носят се слухове из мрежата

    дайте инфо