Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 17:55 1 794 10

Токио ще запази дела си в руския проект "Сахалин-1"

  • сахалин-
  • япония-
  • русия-
  • втечнен газ-
  • газ

Япония е внесла от Русия около 4 процента от петрола си миналата година, преди да спре покупките след санкциите, наложени на Москва от Запада заради инвазията в Украйна

Токио ще запази дела си в руския проект "Сахалин-1"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японският консорциум СОДЕКО (Sakhalin Oil and Gas Development Co. - SODECO) е решил да запази дела си в новата руска компания оператор на петролния и газов проект "Сахалин-1" и възнамерява да уведоми за това Москва, предаде Асошиейтед прес.

"Този проект е изключително важен", каза днес министърът на икономиката и промишлеността Ясутоши Нишимура, приветствайки единодушното решение на акционерите. Консорциумът, сформиран от японски компании, държи 30-процентов дял от "Сахалин-1".

По думите на министъра се очаква СОДЕКО да уведоми за решението си руската компания оператор до 11 ноември, изпълнявайки крайния срок, определен от руските власти. Той увери, че правителството ще направи всичко по силите си, за да гарантира енергийната сигурност на Япония в тясно сътрудничество с частния сектор.

Преди няколко дни Нишимура се срещна с ръководителите на консорциума с призив да запазят дела му в проекта, разположен в Далечния изток на Русия.

Японското правителство държи около 50 процента в СОДЕКО, а останалата част е в ръцете на частни компании, включително търговските гиганти "Иточу" (Itochu Corp.) и "Марубени" (Marubeni Corp.) и енергийните "Ипекс" (Inpex Corp.) и "Джапан петролиъм експлорейшън" (Japan Petroleum Exploration Co.).

Редица западни енергийни компании се оттеглиха от проектите си в Русия заради войната в Украйна. Според Токио обаче петролът и газът от Сахалин са жизненоважни за енергийната сигурност на страната.

През октомври руският президент Владимир Путин едностранно обяви план да бъде създаден нов оператор за проекта, ръководен по-рано от американската ЕксънМобил (Exxon-Mobil), която се оттегли, след като Москва прекрати участието ѝ.

Японските компании "Мицубиши" (Mitsubishi Corp.) и "Мицуи" (Mitsui & Co.) избраха да запазят дяловете си в "Сахалин-2" - друг петролен и газов проект под ръководството на новия руски оператор.

Япония е внесла от Русия около 4 процента от петрола си миналата година, преди да спре покупките след санкциите, наложени на Москва от Запада заради инвазията в Украйна. Оттогава Токио увеличи вноса си от Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е нали

    16 0 Отговор
    уж Японците са нацисти

    Коментиран от #2

  • 2 Ми такива са си

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Е нали":

    Питай шинагите ако не вярваш.Но кво общо има това с "the business"?
  • 3 Рошко

    25 1 Отговор
    Брееее нещо всички днес почнаха да омекват бря, молят се да удължат зърнената сделка, сега джапанките и те дадоха ба задна, санкциите да не останат само за кравария

    Коментиран от #5, #10

  • 4 Теле

    11 0 Отговор
    Сус бре измръзнахте ли
  • 5 Теле

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Ес са най мръсни боклуци
  • 6 Иди ми, дойде ми

    9 0 Отговор
    Да ги нямаме такива.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Макробиолог

    16 0 Отговор
    Енергиен дефицит му се вика и няма нищо общо с войната.
  • 9 сороснерес

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бико":

    само българи ще се държат фронт срещу Русия до последно..в името на украйна..ще покажем на европа какви идиоти сме..докато се отказахме от руския газ, германци са напълнили техните запаси..и шолц тръгна в китай да лапа малкия... на техния президент..
  • 10 чичо стамат шумов

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Брееее нещо всички днес почнаха да омекват бря, молят се да удължат зърнената сделка, сега джапанките и те дадоха ба задна, санкциите да не останат само за кравария
    Коментиран от 5=========================================================================== ,Джапанките,,си защитават държавният интерес.Да им пратим КИРЧО и КОКОРЧО да ги управляват 7 месеца и после ще започнат да си ядат вмирисаните джапанки.