Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 17:20 2 770 33

Свръхразход! Европа е похарчила $105 млрд. за газ

  • газ-
  • газпром-
  • втечнен газ

Експерти изтъкват, че купуването на газ за пълнене на резервоарите за съхранение забавя производството, което води до отклоняване на ресурси от дългосрочните нужди

Свръхразход! Европа е похарчила $105 млрд. за газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските държави са похарчили "колосална сума" от близо 105 млрд. долара, за да запълнят газохранилищата си заради отказа от руско гориво, пише Bloomberg, като се позовава на свои анализатори и експерти.

"Общата стойност на горивото [съхранявания газ] е 104,8 млрд. долара", цитира изданието Бен Макуилямс, експерт от брюкселския мозъчен тръст Bruegel.

В същото време Анис Гънболд, ръководител на отдела за изследване на световните енергийни пазари в Aurora Energy Research в Обединеното кралство, заяви, че през следващата година тази цифра само ще се увеличи, тъй като съществуващите резерви ще бъдат изчерпани през зимата. След това, каза той, "всичко ще започне отначало".

Освен това експертът изтъкна, че купуването на газ за пълнене на резервоарите за съхранение забавя производството, което води до отклоняване на ресурси от дългосрочните нужди.

От своя страна колумнистът на Bloomberg Лионел Лоран уточни, че Европа се е стремяла да запълни напълно резервоарите преди първите студове, което е наложило максимално използване на алтернативни източници от Норвегия до Обединените арабски емирства.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Госあ

    40 5 Отговор
    Супер ! Много се радвам !
  • 3 Христо

    50 9 Отговор
    А България, наред с Германия, Италия, Япония, Австрия е гласувала в ООН против резолюцията за борба с героизацията на нацизма!

    Също и Великобритания, Унгария, Румъния, Чехия ... - все известни с нацизма си през Втората световна война

    Малко ни е да мръзнем

    Коментиран от #8, #18

  • 4 Малко са 104 млрд

    51 4 Отговор
    Догодина ще е изненадата

    Коментиран от #14

  • 5 Хмхмхмхмхм

    11 58 Отговор
    /...максимално използване на алтернативни източници от Норвегия до Обединените арабски емирства..../ Ето ви го доказателството, че пазарът не търпи вакуум- след като русия е губещата, тъй като никой в ЕС не иска да е купувач на нейния природен газ, то ДРУГИ ДЪРЖАВИ -ДОСТАВЧИЦИ НА ГАЗ, КОИТО СА КОРЕКТНИ, ИЗПЪЛНЯВАТ СИ ДОГОВОРИТЕ И НЕ ИЗНУДВАТ ЕНЕРГИЙНО ЕС, ЩЕ СА ПЕЧЕЛИВШИТЕ. А ЧЕСТИТО на неонацистка русия- САМА СИ СЪЗДАДЕ ПРОБЛЕМИТЕ, ЗАРАДИ КОИТО ЕС ЕНЕРГИЕН ПАЗАР СЕ ОТКАЗА ОТ ОРЪЖИЕТО Й ЗА ЕНЕГИЙНО ИЗНУДВАНЕ- РУСКИЯ ТРЪБЕН ПРИРОДЕН ГАЗ. Както е казал нашия народ- КАТО НЕ ЩЕШ МИРА, НА ТИ СЕКИРА...

    Коментиран от #24

  • 6 пегей

    65 4 Отговор
    Не е важно колко струва газта, важното е, че е демократична...

    Коментиран от #9, #16

  • 7 Рошко

    50 3 Отговор
    Малко е, догодина още толкова да дадът в долари разбира се, нали сме колония на фащ
  • 8 Хмхмхмхмхм

    9 50 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    В София тази зима ще мръзнеТЕ само бкп и из000раждане, защото Чирен е запълнен на 91 процента с НЕРУСКИ ГАЗ. а вие НЕ ИСКАТЕ да потребявате неруски газ за отопление през зимата- ерго- мръъзнате си наволя, зъзнете, ако ще да станете снежни човеци- НА НИКОГО НЕ МУ ПУКА за вас и вашите желания;0 Най- добре се откажете от парното, щото Топлофикация София НЕ ПОЛЗВА ВЕЧЕ РУСКИ ГАЗ;0 Бегайте да си пълнете С КОФИ руски газ за зимата и да си го съхранявате дома, и оставете нас- останалите хора- да си живеем нормално, НА ТОПЛО в ОТОПЛЕНИТЕ НИ С НЕРУСКИ ГАЗ домове;0
  • 9 Хмхмхмхмхм

    6 50 Отговор

    До коментар #6 от "пегей":

    Точно така- важното е , че НИКОЙ ОТ КОНТАГЕНТИТЕ НИ НЯМА ДА НИ ВРЪТНЕ ГАЗОВОТО КРАНЧЕ ПОСРЕД ЗИМА, САМО ЗАЩОТО НЕ ИСКАМЕ ДА ИГРАЕМ ПО ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА МУ ГАЙДА. В ЦЯЛ СВЯТ ДЪРЖАВИТЕ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАТ НАГЛОСТТА НА НЕОНАЦИСТКА РУСИЯ- ТОЛКОВА ПРЯКО ДА ОБВЪЗВА ДОСТАВКИТЕ НА ГАЗ С ПОЛИТИКАТА, НИТО ПЪК ЗАПЛАШВАТ ДЪЛГОГОДИШНИТЕ СИ КОРЕКТНИ ТЪРГОВСКИ КЛИЕНТИ С ИЗНУДВАНЕ И ПРИНУДА. ЕДИНСТВЕНИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ, КОИТО ГО ПРАВЯТ, СА РУСКИТЕ КА000ВА000ЛИ И ЗАТОВА И СИ ПОЛУЧИХА ЗАСЛУЖЕНОТО.

    Коментиран от #11, #29

  • 10 Петканчо

    40 4 Отговор
    Дебелите глави като слушат краварита,ще е така
  • 11 Хи их хи

    45 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хмхмхмхмхм":

    Не е нужно буквите да са главни за да разберем, че написаното е глупост!

    Коментиран от #12

  • 12 Хмхмхмхмхм

    2 34 Отговор

    До коментар #11 от "Хи их хи":

    Аз не съм тр000л, че да кисна нонстоп във форума- сега влизам и съм забравила капс лока. Мерси, тр000;чик, че ми направи забележка за капс лока- един път да има полза и от вашите тр00лски постове;0

    Коментиран от #26

  • 13 Слава на Великият Путин

    30 7 Отговор
    Унищожава гейовете по списък! Хахахаха! Кво става с настъплението? Аре много поздрави на навални, от дрогарето от цереуто!
  • 14 стоян

    4 37 Отговор

    До коментар #4 от "Малко са 104 млрд":

    До 4 ком - ЕС е дал 104 милиарда защото ги има - но от тук натам тия от мордор като гладно псе ще им текат лигите за такива милиарди дето изпуснаха от лакомия за територия - която не е тяхна
  • 15 Иванушка 🇷🇺

    4 34 Отговор
    105 милиарда струва цялата алкохолна джамахирия барбар с пияните крепосници и подлото страхливо жуже с памперса от бункера!

    Коментиран от #28, #32

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Айде бе...

    3 17 Отговор
    5 евро и на кучето да ги подхвърлиш не ги яде! Парите са за да бъдат вложени в полза на бъдещето, а не за да се съхраняват в банки и трезори, където носят приходи най вече на банкерите. Каква щеше да е плзата на европейските държави ако имаха 105 милиарда в банки, а празни газохранилиша, спрени производствени мощности и мръзнещо население през цялата зима? Банките обачее щяха да са на голяма печалба!
  • 18 Сатана Z

    13 15 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Ако питаш Македонците какво мислят за Българите,те без колебание ще отговорят,че сме фашисти.Точно,кратко и ясно.Такива сме били преди,такива сме в момента и такива ще бъдем.Фашисти.България след Освобождението се е скарала с всичките си съседи и е водила войни с тях.И от всички е яла голям бой.Накрая сме се съюзили с Хитлер и сме подложили Българите живеещи в Македония и Беломорието на терор.

    Z
  • 19 Калпазанин

    36 2 Отговор
    Свръх разход за Европа и свръх печалби за амерските петролни корпорации, а газта си е пак е руска. А сега де
  • 20 Исторически парк

    26 1 Отговор
    Напълнихме гушките на сащисаните пак..
  • 21 Някой

    20 2 Отговор
    Това е, щото купува от приятелски държави - САЩ и Норвегия. Те продават евтино.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Елеонор Митрофанов

    5 12 Отговор
    Има пари Европа и дава , ама изостаналата Северна държава само ще подсмърча , щот за нея нЕма

    Коментиран от #27

  • 24 Колко странно име

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хмхмхмхмхм":

    Много неподготвен и неиздържан (за да не съм по циничен) коментар. Та когато газта струва 20 лв/мегават или 100 долара на 1000 м3 на пазара има само руски тръбен газ и малко втечнен. Като дойдат на власт в европа либералите, които са поклонници на конкурентния пазар веднага цената отива на 130 лв на мегават или 1000 долара на 1000 м3. Еми да така всички искат да продават на европа, макар и само временни излишъци или ограничавайки дългосрочните си договори, все пак такава "коледа " посред лято не е имало никога. А иначе тези които си изпълняват договорите и доставките, да вземат да докарат 8 голф2-ки, че още 8им поръчахме, пък не сме видяли още първите

    Коментиран от #25

  • 25 леле - мале...

    3 9 Отговор

    До коментар #24 от "Колко странно име":

    Всички разбрахме, че си учил аритметика и донякъде владеш таблицата за умножение, което не е напълно доказано и само може да се предполага, но в някои области на живота не винаги важи првилото, че 2+2=4. На всичко отгоре се опитваш да разсъждаваш и по икономически въпроси, с международни участия, които съвсем не са ти по възможностите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    4 14 Отговор

    До коментар #23 от "Елеонор Митрофанов":

    Точно се чудех на какво толкова се радват русолюбците , ама нищо , после повече ще реват !! Европа е икономика за над 20 000 милиарда , даже тази година ше е над 21 000 !!! И те я жалят , че дала 100 милиарда за газ !! И то ги е дала , ама половината ще си ги вземе , щото данъците върху тях ще се върнат в Европа , а не при продавачите !! А догодина няма да даде и толкова , щото няма да и дойде отникъде в средата на годината , ами още отсега се подписват договори и се поръчват количествата !! Само че вече от Раша ще са НУЛА !!! Кръгла !! И гнома ще си яде оная работа , щото тръбички не се строят нито за година , нито за 5 и няма нито кой да му ги плати , нито кой да му купи и една десета от това дето купуваше ЕС !!

    Коментиран от #30

  • 28 Россия Z V

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка 🇷🇺":

    Прав си ,Зеленски повече няма да види бял свят , в бункера ще пукне. ХА ХА ХА
  • 29 Россия Z V

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хмхмхмхмхм":

    Не бързай с изводи ,зимата още не дошла .
    Время покажет,
  • 30 Страничен наблюдател

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Искаш да кажеш, че ЕС няма за какво друго да си харчи парите и е решил да си купува газ на четворна цена? Оригинално, направо си за Нобел по икономика!
    Само че, ако изчислиш кумулативния ефект от тези допълнителни 105 млрд, свят ще ти се завие!
  • 31 чичо стамат шумов

    7 0 Отговор
    ВЧЕРА ЧЕТОХ,ЧЕ ЯПОНИЯ НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЕНЕРГИЕН ПРОЕКТ С РУСИЯ В САХАЛИН.ИНАЧЕ И ТАЗИ ДЪРЖАВА ПОДДЪРЖА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ.ПРЕЦЕНИЛИ ЯПОНЦИТЕ,ЧЕ ОТКАЗА ОТ ТОЗИ ПРОЕКТ ВРЕДИ НА ТЕХНИЯТ НАЦ .ИНТЕРЕС.САМО ЕС В ЛИЦЕТО НА НЕГОВИТЕ ПОЛИТИЦИ КАТО КОН С КАПАЦИ СЛУШКАТ ИЗКУФЕЛИЯТ БАЙ ДЪН И МУ ИЗПЪЛНЯВАТ НАРЕЖДАНИЯТА.ИНАЧЕ ЩАТИТЕ ВЕЧЕ НАД ВЕК И ПОЛОВИНА НЕ СА ВОДИЛИ ВОЙНА НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ И ВИНАГИ ЗА ИЗЛИЗАЛИ ПО БОГАТИ КОГАТО В ЕВРОПА СЕ ВОДИ ВОЙНА.ВИЗИРАМ ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ ОСОБЕНО ВТОРАТА.СЕГА С ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЩЕ СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО .МАСРАФА ЩЕ ГО ПЛАТИ ЕС,ПО ТОЧНО НЕГОВИТЕ ЖИТЕЛИ.ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА КАКВО ДА МИСЛИМ И ДА СЕ КАХЪРИМ ЗА ТЯХ .ТЕ СА СЕ ПОДСИГУРИЛИ ОТДАВНА.
  • 32 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванушка 🇷🇺":

    Със 105 милиарда не можеш си купи един град в Русия сивушке и тез милиарди как ги смятате и с какво ги обезпечавате, мастилото и хартията поне струват ли си
  • 33 нормален

    6 0 Отговор
    Добре че печатницата за пари е в германия