Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 19:07 2 069 17

САЩ може да избегнат рецесия, но Европа едва ли ще има такъв късмет

  • инфлация-
  • рецесия-
  • сащ-
  • европейски съюз

Средният икономически растеж сред 10-те най-развити страни се предвижда да бъде едва 0,3 на сто

САЩ може да избегнат рецесия, но Европа едва ли ще има такъв късмет - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати могат да се измъкнат "на косъм" от рецесията благодарение на устойчивия си пазар на труда, но икономиките на еврозоната и Великобритания вероятно ще изпаднат в такава. Това съобщи американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley), докато друг американски кредитор - "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) - заяви, че очаква "значително" намаление на инфлацията в САЩ през следващата година, предаде Ройтерс.

Съществуват рискове пред световната икономика, според експертите на "Морган Стенли", които сега очакват тя да нарасне с 2,2 на сто през 2023 година.

През идната година инвестиционната банка прогнозира ясно разделение между развитите икономики, които са в рецесия или са близо до такава, и нововъзникващите икономики, които се възстановяват умерено.

Очакваното повторно отваряне на Китай, след почти три години на пандемични ограничения, се очаква да доведе до възстановяване на местната икономика, както и на други нововъзникващи азиатски пазари, сочат най-новите анализи на "Морган Стенли". Икономиката на Китай ще нарасне с 5 на сто догодина, изпреварвайки средния ръст от 3,7 на сто, очакван за нововъзникващите пазари.

Средният икономически растеж сред 10-те най-развити страни се предвижда да бъде едва 0,3 на сто.

"Икономиката на САЩ просто заобикаля рецесията през 2023 г., но приземяването не се усеща толкова меко, тъй като растежът на работните места се забавя значително и нивото на безработица продължава да расте", пишат още експертите на "Морган Стенли", според които американският брутен вътрешен продукт ще се разшири с 0,5 на сто през 2023 година.

Те смятат, че управлението за федерален резерв (УФР) ще поддържа високи лихви и през идната година, тъй като инфлацията остава силна след пика си през четвъртото тримесечие на настоящата година.

Междувременно "Голдман Сакс" обяви, че предвижда "значителен" спад на инфлацията в САЩ през следващата година заради облекчаване на проблемите при веригите за доставки, скок при цените на наемите, и по-бавния растеж на заплатите.

Разходите за лично потребление, внимателно наблюдавани от УФР, се очаква да спаднат до 2,9 на сто до декември 2023 г., спрямо 5,1 на сто към момента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котка ученият

    22 5 Отговор
    Тези санкции ще убият Европа.
  • 2 Опорка

    27 3 Отговор
    Това беше целта, да оцелеят още малко, за сметка на тоталния колапс на ЕС. С тия "политици" - толкоз.
  • 3 БГ Истина

    26 3 Отговор
    Да, спазват всички заповеди на брата си Байдън и скоро Европа Фондерлаенова ще е фалирала. Браво малоумни Европейски управници така се прави!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да, бе

    16 2 Отговор
    Това е идееята:Голямото зануляване, ама предимно на Европа... Колонилиализма се плаща, но ние що сме с тия е въпроса.
  • 6 кир Михалаки

    3 6 Отговор
    Копейката криза не я лови с тия рубли и къщи
  • 7 Хохо Бохо

    5 2 Отговор
    Европейци бягайте в Русия. Там хората живеят охолно...

    Коментиран от #10

  • 8 Бибитко

    16 1 Отговор
    САЩ винаги трупат богатствата си за сметка на останалия свят. И понеже няма истински лидери в отделните страни, плащат народите на тези нещастни страни, включително и България!
  • 9 6 киртак Михалаки

    5 3 Отговор
    живее в миналия век. Копейки отдавна няма ама еврото 60 рубли а преди войната 100. А тук половината народ беден ама преизбира пак на избори да го щавят кожодерите
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГОРСКИ

    13 2 Отговор
    Европа във рецесия защото слуша и изпълнява каквото каже Америка!!!!!!!
  • 12 Чочо

    13 3 Отговор
    Всичко зло иде от САЩ.
    Всички страдат заради техните интереси.
  • 13 Нов

    13 1 Отговор
    Европа потъва, а САЩ сай седнали на гърба, затова още са над нивото на водата. Въпрос на време е и те да глътнат вода. Не остана кого още да грабят за да си поддържат стандарта.
  • 14 един от многото

    13 0 Отговор
    Работата не е до късмета а до неадекватните решения и действия на европейските пишман политици и управници!
  • 15 Коментар

    5 1 Отговор
    Поредната дебилщина на ФАКТИ.
    И как щатите ще избегнат рецесия след като имат дълг от 31 трильона долара и пак печатат долари като луди?
    Този който е написал тази статия е мърлява мисирка.
  • 16 Аз Кочо

    0 0 Отговор
    Ако съдим по обърнатата крива на доходност САЩ са в рецесия вече второ тримесечие. Държеше ги стегнатия пазар на труда, но октомври безработицата расте, така че едва ли ще се измъкнат. Но рецесията може да е само техническа, докато в Европа ще е, надявам се дълбока и всеобхватна
  • 17 САЩ ПОСТИГНАХА СВОЕТО

    0 0 Отговор
    НАКАРАХА ЕВРОПА ДА КУПУВА СКЪПИ ЕНЕРГИЙНИ РЕСУРСИ СВИВАЙКИ ПАЗАРЪТ НА РУСИЯ, УКРАЙНА ИМ Е ДЛЪЖНА ДО ГРОБ ПРОДАВАЙКИ СИ СТАРИТЕ ИМ ОРЪЖИЯ. СПРЯХА И ВЪРНАХА НАЗАД ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА. ДРУГА ТЕМА СА ЖИВОТА НА МИЛИОНИТЕ ЗАГИНАЛИ ВЪВ ВОЙНАТА И КОВИДА С ПЕЧАЛБИТЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ГИГАНТИ.