Last news in Fakti

22 Ноември, 2022 22:15 1 843 3

"Бундесбанк": Инфлацията в еврозоната ще остане висока още известно време

  • бундесбанк-
  • еврозона-
  • инфлация-
  • лихва

Европейската централна банка ще повиши отново лихвените си проценти на заседанието си през декември, за да намали инфлацията до 2 на сто в средносрочен план

"Бундесбанк": Инфлацията в еврозоната ще остане висока още известно време  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки някои първоначални признаци на отслабване, високата инфлация в еврозоната вероятно ще остане такава за известно време, заяви ръководителят на германската централна банка Йоахим Нагел, цитиран от ДПА.

"Бих искал да вярвам, че ще видим по-добри данни за инфлацията", каза президентът на "Бундесбанк", добавяйки, че надеждни данни все пак предполагат, че инфлацията ще остане висока още за известно време, преди да започне да отслабва.

Напоследък цените на петрола спаднаха. Възходящата тенденция на цените за германските производители изглежда намаля значително през октомври, което подхрани надеждите, че високата инфлация може да е поела в низходяща посока.

Според Нагел обаче равнището на инфлация в Германия вероятно ще остане високо и през идната година. По думите му "вероятно" инфлацията да бъде средно около 7 на сто.

Високата инфлация тежи върху цялата еврозона, добави гуверньорът.

"Огромният възходящ натиск върху цените е широкообхватен", каза той, след което предупреди, че "това възпира особено потребителското търсене".

Европейската централна банка ще повиши отново лихвените си проценти на заседанието си през декември, за да намали инфлацията до 2 на сто в средносрочен план, каза също така Нагел, който помага при определянето на паричната политика за общата валута като член на Управителния съвет на ЕЦБ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 1 Отговор
    Като е за "известно време" ще го известите ли,че и ние да разберем докога?
  • 2 РЕАЛИСТ

    11 0 Отговор
    И как няма да се повиши инфлацията, като всички европейски държави печата пари без покритие. Нещо като плана Маршал и ги пращат на Украйна, кютек да става. ДВ Гол някога пръв разбра, че планът Маршал е начин целият свят да възстанови Германия с измислени пари.
  • 3 факOFF

    10 2 Отговор
    КРИЗАТА ОТ 2008 ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ КАТО МОРСКИ БРИЗ В СРАВНЕНИЕ С УРАГАНА КОЙТО ПРЕДСТОИ.