Last news in Fakti

9 Януари, 2023 17:10 3 075 1

"АстраЗенека" купи разработчик на лекрство за високо кръвно за 1,8 млрд. долара

  • астразенека

Акциите на "СинКор" затвориха при цена от 11,78 долара в петък, доста под първоначалната цена на първичното публично предлагане от 16 долара на акция през януари 2022 г. 

"АстраЗенека" купи разработчик на лекрство за високо кръвно за 1,8 млрд. долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) съобщи днес, че е сключила сделка за закупуването на базирания в САЩ разработчик на лекарства "СинКор" (CinCor Pharma Inc) за до 1,8 милиарда долара, за да увеличи портфолиото си от медикаменти за сърце и бъбреци, предаде Ройтерс.

В основата на сделката е експерименталната терапия "Баксдростат" (baxdrostat) на "СинКор", която се разработва за лечение на редица състояния, включително високо кръвно налягане и хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

"АстраЗенека" има за цел да комбинира "Баксдростат" със собствения си медикамент за лечение на диабет "Фарксига" (Farxiga), чийто продажби се увеличиха, след като беше доказано, че е от полза и за пациенти със сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

"Фарксига", чиито продажби скочиха с почти 50 процента през първите девет месеца на 2022 г., достигайки 3,2 милиарда долара, спада към силно конкурентен клас лекарства.

"АстраЗенека" получава около една трета от приходите си от лекарства за онкологични заболявания, но лекарствата за сърце, бъбреци и диабет са вторият най-доходоносен сегмент по продажби. Той генерира приблизително 6,9 милиарда долара от общите приходи на производителя на лекарства от над 33 милиарда долара през първите девет месеца на 2022 г.

"Фарксига" и онкологичните лекарства Lynparza и Calquence могат да се изправят пред генерична конкуренция още през 2024 г., предупредиха анализаторите на "Би Ем Ей кепитъл маркет" (BMO Capital Market) в бележка миналата седмица, пише още Ройтерс.

На теория, комбинация от "Баксдростат" с "Фарксига" може да позволи на "АстраЗенека" да удължи възможността си да използва ексклузивно "Фарксига", каза Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на биофармацевтичните изследвания и разработки в компанията.

Англо-шведският производител постигна съгласие да плати 26 долара за акция на "СинКор" в брой, или общо 1,3 милиарда долара, премия от почти 121 на сто спрямо цената на затваряне на базираната в САЩ компания в петък.

Офертата също така включва възможност за допълнително плащане от 10 долара на акция, ако процедурата за одобрение на лекарството "Баксдростат" достигне определен етап.

Акциите на "СинКор" затвориха при цена от 11,78 долара в петък, доста под първоначалната цена на първичното публично предлагане от 16 долара на акция през януари 2022 г.

"Очевидно е, че има спад в пазарните стойности на биотехнологичните компании през последната година", каза Пангалос. "Мисля, че сме много доволни от това, което успяхме да постигнем тук по отношение на разходите.", допълни той. Стойността на биотехнологичния подиндекс Насдак спадна с около 20 на сто до средата на декември от пика си през август 2021 г., което даде тласък на големите производители на лекарства да търсят сделки за обновяване на своите продукти, тъй като техните основни медикаменти наближават края на патентната си защита.

"Баксдростат" на "СинКор" има смесени резултати в лечението на хипертония.

Въпреки че успя във фаза II на проучване на резистентна на лечение хипертония, лекарството не успя да надмине плацебо ефекта в друго проучване в средата на етапа, включващо пациенти с неконтролирано високо кръвно налягане.
По време на обедната търговия днес акциите на "АстраЗенека" се понижиха с около 1 процент.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Астра Зенека

    6 0 Отговор
    Лекарство за високо кръвно.Като го пиеш и дигаш кръвно.