Last news in Fakti

13 Януари, 2022 13:35 2 010 19

Нови данни: Бустерна доза на ваксината на AstraZeneca генерира по-високи антитела срещу Омикрон

  • ваксина-
  • омикрон-
  • астразенека-
  • пандемия

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза

Нови данни: Бустерна доза на ваксината на AstraZeneca генерира по-високи антитела срещу Омикрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

AstraZeneca обяви в четвъртък предварителни данни от изпитване на ваксината на компанията срещу Covid-19 (Vaxzevria), които показват, че генерира по-висок отговор на антитела срещу варианта Омикрон и срещу други варианти на коронавируса, включително Бета (Beta), Делта (Delta), Алфа (Alpha) и Гама (Gamma), когато се прилага като трета бустерна доза, съобщава Ройтерс.

Повишеният отговор се наблюдава при хора, които преди това са били ваксинирани с Vaxzevria или с някоя иРНК ваксина (като ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna), посочи британско-шведският производител на лекарства, добавяйки, че ще предостави тези данни на регулаторите по целия свят, предвид спешната нужда от бустерни дози.

AstraZeneca разработи ваксината Vaxzevria с изследователи от университета в Оксфорд и лабораторни изследвания миналия месец установиха, че курсът с три дози на Vaxzevria е ефективен срещу бързо разпространяващия се нов вариант - Омикрон.

Данните са първите, публикувани от компанията за изпитванията на нейната ваксина като бустерна доза.

Компанията също така заяви, че има нарастващи доказателства, които подкрепят трета доза от нейната ваксина, независимо от схемата на първична ваксинация.

"Тези важни проучвания показват, че трета доза на Vaxzevria след две първоначални дози от една и съща ваксина, или след иРНК или инактивирани ваксини, повишава силно имунитета срещу Covid-19", заяви шефът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Голямо британско проучване през декември установи, че ваксината на AstraZeneca повишава антителата, когато тя се прилага като бустер след първоначална имунизация със същата ваксина или с тази на Pfizer/BioNTech, която се основава на иРНК (mRNA) технологията.

Въпреки това, проучването заключава, че иРНК ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    34 1 Отговор
    демагогия и словоблудство на N-та степен!
  • 2 видов ден

    28 1 Отговор
    евтина и плоска пропаганда - вярвай те си

    Коментиран от #7

  • 3 Студопор

    18 1 Отговор
    Както казват "специалистите", когато някой каже, че ваксините убиват: НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА ТВЪРДЕНИЕ. Отговорът на тази статия е същия - няма доказателства за това твърдение.
  • 4 Жоро павето

    27 1 Отговор
    От бустер на бустерната започваш да светиш като коледна елха.
  • 5 Niknay

    16 1 Отговор
    Реклама на една от компрометираните " ваксини " ! По последни сведения ваксината на Астра Зенека помага и срещу гъбички на краката - две в едно .......

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Имунолог

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "видов ден":

    Ха ха ха!! Искат да си пробутат залежалата,с изминала годност ваксина менте!! Хи хи хи!!
  • 8 провинциалист

    19 1 Отговор
    Само за протокола - т.нар. ваксини модел 2021, действащи само върху спайк-протеин и то модел 2019-та, при положение, че при Оми е мутирал зверски спрямо Делта, при който е силно променен спрямо Алфа, какъв имунитет да дадат? Това на теория. На практика се вижда, че боцът "поддържа горенето".
  • 9 Гастроентеролог

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "Niknay":

    " Астра Зенека" помага и срещу диария с обща отпадналост!! Т.е. 3 в 1!!
  • 10 Ти си

    20 1 Отговор
    Ще се правя безплатни изпитания с бустери върху хората докато някоя от ваксините наистина сработи ! Сега в момента е упс проба грешка давай следващия микс !
  • 11 Boxer EZ 30

    10 0 Отговор
    Реваксинацията е като пясъчен часовник, при който отгоре са антителата, а отдолу е страхът от ковид! Ваксинираните чуват звукът от всяка падаща песъчинка и осъзнават, че май страховете им не са приключили! Само трябва да обръщат часовника, от време на време ;)
  • 12 Че кой го интересува

    9 0 Отговор
    Бъркоча...
  • 13 Грульо

    7 0 Отговор
    Тез антитела са против ваксината, не срещу истински ковит, затова вироса не му дреме много и се нагажда да ги заобикаля. :D
  • 14 Читател

    10 0 Отговор
    Жанров тюрлюгювеч преядох. Вече не знаеш кое е реклама, кое статия, кое фикция, кое направо фейк... Така, че всичко с щипка сол поемаме.
  • 15 ИМАШ ВПРЕДВИД

    0 9 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    АНТИ ВАКСИТЕ ДЕТО ДИШАТ С МАРКУЧ В РЕАНИМАЦИЯТА,А😑
  • 16 Да,бе

    7 1 Отговор
    Бийте си по три пъти от всички буламачи,че да не се мъчите,щото мъртвите не се мъчат.
  • 17 guest

    3 1 Отговор
    как нещо което е забъркано в гаража за първи щам има ефективност от 30% , сега се предлага за трети щам и има по голява ефективност , вместо да е обратното да спада ефективноста след като варианта е мутирал и не се влияе от ваксината ?
  • 18 Торби с пари

    6 0 Отговор
    По цял ден рекламират "прекрасните" препарати, дето ти ги бият безплатно, даже и насила. Защо така не раздават другите лекарства, влизаш в аптеката и не плащаш нищо, щом са толкова загрижени.
  • 19 Бай Коста

    0 0 Отговор
    ЩЕ ПИЯ УТРЕ ДВЕ РАКИЙ И ЩЕ ОТИДА В РЕЗЕЙ ДА СИ ДУМНА ЕДНА АСТРА ЗЕНИКА БУСТЕРНА ДОЗА