Last news in Fakti

13 Януари, 2023 15:27 4 444 16

Саудитска компания иска да изгражда с "Ел Би Булгарикум" най-голямата млечна ферма в България

  • саудитска арабия-
  • мляко-
  • ферма-
  • българия

Компанията вече е стартирала продажба на сирене под марката “България”

Саудитска компания иска да изгражда с "Ел Би Булгарикум" най-голямата млечна ферма в България - 1

Саудитска Арабия има интерес към изграждането на млечна ферма в България, с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от ведомството. В срещата участва и председателят на борда на директорите на държавната млечна компания "Ел Би Булгарикум" Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция. Идеята е фермата да се изгражда съвместно именно с "Ел Би Булгарикум".

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в която се отглеждат около 190 000 крави – приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и "Ел Би Булгарикум" е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

В Саудитска Арабия се прави сирене с марката "България"

"България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините", каза министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката "България". В съобщението на Министерство на икономиката не става ясно как са уредени правата над марката. Марката "България" от години се използва от китайската компания Meiji, но правата там са регламентирани с договор и решение на Министерски съвет. По данни на Саудитска Арабия, продукцията, произведена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив.

Изграждането на обща ферма с "Ел Би Булгарикум" и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

Интерес и към карго летище евентуално в Хасково

Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това е обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха министрите Никола Стоянов и Александър Пулев. NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.

В детайли, икономическият министър е представил проект за развитие на летище Хасково, но акцентира, че има и други потенциални локации. От страна на Фонда са заявили интерес от проучването на проекти, които, освен летище, позволяват и изграждане на индустриална зона. Българските министри отправиха покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с възможностите за инвестиции, като се очаква това да стане през първата половина на 2023 г. Министърът на иновациите Александър Пулев е акцентирал към българските компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и иновациите. Обсъдени бяха общи проекти в тези сектори.

Министрите Никола Стоянов и Александър Пулев бяха приети и от принц Халид бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия и министър на енергетиката. Заедно с възможностите за общи проекти в сферата на енергетиката по време на срещата бе коментирано и сътрудничеството в сферата на икономиката. Двете страни се обединиха около мнението, че в последните месеци има сериозно увеличение на интензитета на сътрудничество между тях. Ако този диалог продължи със същите темпове, в кратки срокове се очаква стартирането и на сериозни инвестиционни проекти между двете държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ген. Гурко

    28 2 Отговор
    Само да не сте посмели да продавате земя!!!

    Коментиран от #10

  • 2 ТИА

    18 1 Отговор
    И кое е това летище до Хасково? Ако говорите за бившето военно летище в Уунджово, първо идете да го видите в какво състояние е? Отделно, че е проектирано за изтребители, не за товарни самолети.

    Коментиран от #3

  • 3 оня с коня

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТИА":

    Нямаш идея как С ПАРИ всичко за нула време става "на 6"

    Коментиран от #5

  • 4 Комуниста

    19 7 Отговор
    Соросоидни крадци доят народа на смени от 30 години по заповед от САЩ.
  • 5 ТИА

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    А ти имаш ли си идея, колко сирене трябва да произведеш, за да избиеш преустроиство на летище?
  • 6 Асан Краварина

    15 3 Отговор
    Нещо от сиренето и месото ще остава ли у нас или цялата продукция на самолета и към Залива?!!!
  • 7 НРБ

    15 1 Отговор
    От 10г купувам само от Ел Би млечни продукти по БДС...всичките са повече от отлични, не бяха дигнали цените от м 01 до м 12.22г, но сега вече цените им са нагоре, но за качеството на сирене, кашкавал, мляко, масло си струват
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Оракула

    17 3 Отговор
    Всичко това е много хубаво но само на хартия!
    В България има толкова много млекозаводи че те реално, не са рентабилни
    поради кокуренцията помежду им!Не може да създаваш пасища и да ги поливаш с подводна вода!
    Саудитска Арабия са печално известни с тези проекти , които понижават подводното ниво на водните запаси и представляват заплаха за подземните водоизточници, които са от Неолита и не се пълнят от дъждовните води !
    Първо направиха такива кравеферми в Саудитска Арабия и направиха огромни кладенци , които с времето ипомпваха дори и водата от недрата на земята, които не се пълнят ,защото тази вода е в недрата още при образуването на тази подводна система!ТАКА СИ СЪСИПАХА И МАЛКОТО ВОДА, КОЯТО ИМАШЕ В ПУСТИНЯТА!
    После направиха същите такива ферми в САЩ ,ТАМ СЪЩО СТИГНАХА ДО НАЙ-ДЪЛБОКИТЕ ТОЧКИ НА ВОДНИТЕ КЛАДЕНЦИ ,КОИТО ПРАВЯТ НИВИТЕ И ПАСИЩАТА В ПУСТНИ!И бяха изгонени буквално от САЩ.
    НИКОЙ НЕ ИСКА ФЕРМИ С 250000 КРАВИ ,ТОВА ПО СЕБЕ СИ Е ЗАМЪРСИТЕЛ ОТ МЕГА ФОРМАТ!
    ЕЛ- бИ БУЛГАРИКУМ, ДОКОЛКОТО АЗ СЪМ ЗАПОЗНАТ ,СЕ ЗАНИМАВА С бИО КУЛТУРИ ЗА ФЕРМЕНТАЦИЯ НА МЛЕКО И СИРЕНЕ!
    НЕ ВСИЧКО, КОЕТО ХВЪРЧИ СЕ ЯДЕ , ТОВА ВАЖИ НАЙ-ВЕЧЕ ЗА , Ел.би Булгарикум!!
    Парите на държавните фирми са и мои пари !
    Аз казвам не на този проект, има къде да прочетете за този проблем!

    Коментиран от #12, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай туту

    1 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРО АРАПСКАТА ДРУЖБА УРА ТОВАРИЩИ
  • 12 а хааа

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Оракула":

    НА БГ КОМУНЯГО КАПИТАЛИЗЪМА ТОВА ВЪОБЩЕ НЕ МУ ПРЕЧИ, ВАЖНО Е ДА ПАДА ПАРА ЗА ЧЕРЕН ХАЙВЕР И ЯХТИ.
  • 13 преса

    5 0 Отговор
    Хаха вие знаете ли че в Саудитска Арабия кравите са колкото в България
  • 14 ВУТЕ

    9 2 Отговор
    По добре Путин да я построй отколкото арабин
  • 15 дидо тира

    11 0 Отговор
    Сиренето и кашкавала за Залива изварата и суруватката за Българина
  • 16 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Оракула":

    Я БРЕ НИКОЙ НЕ КАЗВА ЧЕ ИМАМЕ ДОГОВОРИ С ЕС ЗА КРАВИТЕ И МЛЯКОТО! КРИВАТА УСТА ГИ ПОДПИСА И ТЕ КЛОНЯТ КЪМ НУЛА. ТАКА УНИЩОЖИХА НАШЕТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО!!!! НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВА В МЕНТА СТАТИЯТА...