Last news in Fakti

4 Февруари, 2023 09:38 2 352 5

Съдът призна Илон Мъск за невинен

  • илон мъск-
  • съд-
  • инвеститори-
  • tesla-
  • решение-
  • сащ

Искът на инвеститорите на Tesla е неоснователен

Съдът призна Илон Мъск за невинен - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Жури в калифорнийски щатски съд призна Илон Мъск за невинен по дело, заведено от акционери на ръководената от него компания Tesla, съобщи CNN. Делото се основава на публикация на Мъск в Twitter от август 2018 г., в която той каза, че обмисля изкупуване на Tesla за 420 USD на акция. Според ищците публикуването на сделката от Мъск, която в крайна сметка не се осъществи, първо е причинило рязък скок, а след това и спад в стойността на акциите на компанията, което според потърпевшите е довело до загуба на милиарди долари.

Ищците поискаха обезщетение от Мъск за финансови щети, които според тях са причинени от записа на предприемача. Журито се съгласи, че бизнесменът не носи отговорност за финансовите загуби на инвеститорите, като подчерта, че ищците не са предоставили солидни доказателства за обвиненията. „Слава Богу, мъдростта на хората триумфира“, каза Мъск в Twitter, коментирайки решението на съда.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ също съди Мъск през 2018 г., като го обвини във фалшификация и подвеждане на акционерите с публикацията си в Twitter. Съгласно предварително споразумение между Tesla и комисията, постигнато през септември същата година, Мъск се ангажира да плати 20 млн. USD и да се оттегли като председател на борда на директорите на Tesla, като същевременно запази позицията си на главен изпълнителен директор на компанията. Самата компания също беше осъдена да плати 20 млн. USD, освен това в нея бяха назначени двама независими директори.

Tesla Corporation е основана от предприемача Илон Мъск през 2003 г. Седалището му се намира в Остин, Тексас. Първоначално компанията се специализира изключително в производството на електрически превозни средства, но по-късно започва да създава и слънчеви панели и други системи за съхранение на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    9 8 Отговор
    Еее такива мозъци ако имахме нямаше по целият свят бардаците да са пълни със рускини

    Коментиран от #5

  • 2 надарена кака

    0 1 Отговор
    Дреме ми на памученитегащонки!
  • 3 ЗиС 5

    5 1 Отговор
    С рускини,а не със рускини,бре,алооу! Какво не харесваш у рускините? Те са ни сестри и са едни от най-красивите жени на планетата.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.