Last news in Fakti

28 Август, 2013 11:54 2 080 0

Кризата в Сирия изстреля петрола, но Уолстрийт посърна

  • петрол-
  • уолстрийт

Негативно влияние върху инвеститорите продължават да оказват и очакванията за скорошно намаляване на паричните стимули на Федералния резерв

Кризата в Сирия изстреля петрола, но Уолстрийт посърна, съобщава АП.

Тревогите от евентуално разрастване на конфликта в Близкия изток качиха цената на американския лек суров петрол над психологическата граница от 111 долара за барел, а сортът „Брент“ доближи 116 долара за барел.

Според анализатори, ако Западът удари Сирия в рамките на следващите няколко дни, това може да доведе до допълнително поскъпване на цените на петрола с 5 до 10 долара, като „Брент“ може да поскъпне към 120-125 долара за барел. Но ако кампанията засегне износа на черното злато от региона на Близкия изток, то котировките могат да скочат до 150 долара за барел, предупреждават анализатори.

Кризата в Сирия доведе до спад на борсата в Ню Йорк, който засегна близо 80% от акциите. Негативно влияние върху инвеститорите продължават да оказват и очакванията за скорошно намаляване на паричните стимули на Федералния резерв, както и опасенията за нестабилност на крехкото коалиционно правителство в Италия, коментира БНР.

Европейски фондови индекси също отвориха "на червено", задълбочавайки низходящо движение от вчера, тъй като перспективите за военни удари срещу Сирия в рамките на следващите дни сериозно разколебават инвеститорското доверие.

По-рано днес азиатските борси също останаха подвластни на страховете за скорошна военна операция на Западните сили срещу Сирия, като акциите в региона паднаха до 7-седмични дъна. Японският фондов индекс Nikkei затвори със загуба от 1,51% в двумесечно дъно от 1338,46 пункта, като допълнително негативно влияние върху японските акции оказва и продължаващото поскъпване на йената на валутния пазар с оглед нейния статут на "валута-убежище", припомня финансовият портал на националното радио.

Златото продължава да се ползва със статута на "убежище" за инвеститорите, като фючърсите с доставка през декември се повишават с 0,5% към нов тримесечен връх от 1433 долара за тройунция. Така златото вече поскъпва с около 20% от неговото дъно около 1180 долара за тройунция, което беше ударено в края на месец юни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА