Last news in Fakti

4 Април, 2023 22:10 6 094 10

Французи са най-богатите мъж и жена в света, според класацията на "Форбс"

  • бернар арно-
  • форбс-
  • джеф безос-
  • илон мъск-
  • франсоаз бетанкур майерс

През 2022 година Бернар Арно се класира на трето място след Илон Мъск, шеф на "Тесла", "Туитър" и "СпейсЕкс" и основателя на "Амазон" Джеф Безос

Французи са най-богатите мъж и жена в света, според класацията на "Форбс" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бернар Арно, главен изпълнителен директор на световния лидер в луксозния сегмент Ел Ве Ем Аш (LVMH) и Франсоаз Бетанкур Майерс, наследницата на "Л‘Ореал" (L’Oreal), са заедно със семействата си най-богатите мъж и жена в света. Това се посочва в годишната класация на "Форбс" за 2023 година, публикувана днес и цитирана от Франс прес, информира БТА.

През 2022 година Бернар Арно се класира на трето място след Илон Мъск, шеф на "Тесла" (Tesla), "Туитър" (Twitter) и "СпейсЕкс" (SpaceX) и основателя на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос.

Френският милиардер обаче ги детронира през декември, тъй като заедно със семейството си притежава най-голямото състояние в света, според класацията "в реално време" на списанието, която се основава най-вече на котировките на борсата и обменните курсове.

В публикувания днес световен рейтинг за 2023 година богатството на Арно се оценява на 211 милиарда долара, според "Форбс", като от изданието уточниха, че "са изчислили нетното богатство, използвайки курсовете на акциите и обменните курсове от петък (11 март 2023 година)".

"За първи път в историята на класацията най-богатите мъж и жена във Франция са и най-богатите в света. Това е двоен успех, който свидетелства за силата на френската икономика, въпреки последователните кризи, през които пряко или непряко минава страната ни", обяви в комюнике "Форбс Франция".

Илон Мъск заема второто място с богатство, което се оценява на 180 милиарда долара, следван от Джеф Безос (114 милиарда долара), Лари Елисън, съосновател на софтуерната компания "Оракъл" (107 милиарда долара) и бизнесмена Уорън Бъфет (106 милиарда долара).

Франсоаз Бетанкур Мейерс (и семейството й) – с 11-то най-голямо богатство в света, равняващо се на 80,5 милиарда долара – е за трета поредна година най-богатата жена в света. През 2019 година тя наследява майка си – Лилиан Бетанкур, първата жена в класацията през 2016 и 2017 година.

"Форбс" изброява общо 43 милиардери във Франция, сред които седем жени с общо богатство, което се е повишило с 20,6 на сто от 2022 година. Зад Бернар Арно и Франсоаз Бетанкур Мейерс се нареждат Франсоа Пино, основател на групата за луксозни стоки "Керинг" (Kering) и братята Ален и Жерар Вертхаймер, собственици на модна къща "Шанел" (Chanel), които се нареждат на четвърта и пета позиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теляк

    34 3 Отговор
    А собствениците на ФЕД и МВФ, къде са? Да не са си завещали парите на американския народ? Хе хе хе.
  • 2 Запознат

    33 3 Отговор
    Рокфелер и Ротшилд са най богати това че не декларират не значи нищо
  • 3 Неда

    22 1 Отговор
    Тази с бялото костюмче е рускиня. Казва се Наталья Водянова. Тя е съпруга на по-младия от фамилията. Беше модел. Има три деца от английски аристократ и две деца от Арно. Произлиза от бедно семейство, има болна сестра. Бащата ги напуска. Като ученичка е принудена да продава банани на пазара, за да помага на майка си. Там я открива един мениджър, който търси високи, стройни, подходящи за модния подиум. После животът й се превръща в приказка.

    Коментиран от #7

  • 4 Бегай

    19 5 Отговор
    Бе , франсе , и вас съм ви минал с 200 ! Аз само в Банкя имам повече пари , отколкото ти в банката !
  • 5 Тиквето 🎃

    23 2 Отговор
    Кви са тия скъсаняци бе,ало ! Че ги замерям с пачки от Банкя до Париж и обратно !
  • 6 Исторически парк

    9 6 Отговор
    Най-богатият е лари финк.. шефът на блякрок 17 трилиона$
  • 7 Така е, но не точно..

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Неда":

    Руската Пепеляшка Наталия Водянова, както е известна по света има двама съпрузи, като и двамата са милиардери. От първият - английски аристократ има 2 деца (син и дъщеря), от вторият също 2 (двама сина). В Русия я боготворят защото влага огромни средства (които събира от кампании) за детски площадки. Същото не може да се каже за Ирина Шейк, която е яко поамериканчена и се е откъснала сериозно от родината си.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Неда

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Така е, но не точно..":

    Една забележка само. От първият си съпруг има двама сина и дъщеря.
  • 10 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    добре че са работниците та да им направят парите.