Last news in Fakti

5 Април, 2023 11:16 2 067 33

Нагоре! Петролът продължава да поскъпва

  • нефт-
  • петрол-
  • опек

В края на миналата седмица ОПЕК+ обявиха изненадващо, че съкращават добива с 1,16 млн. барела на ден, като заедно с ограничението от октомври миналата година добивът вече е свит с 3,66 млн. барела на ден

Нагоре! Петролът продължава да поскъпва  - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на петрола се повишиха, стимулирани от очакванията за намаляване на запасите от суров петрол в САЩ, както и от последните цели за намаляване на добива, определени от петролния картел ОПЕК+, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море поскъпнаха с 45 цента или 0,5 на сто до 85,39 долара за барел в ранната азиатска търговия.

Цената на американският лек суров петрол се повиши с 40 цента или 0,5 на сто до 81,11 долара за барел.

Увеличенията дойдоха, след като доклад от индустрията в САЩ показа, че запасите от суров петрол в страната са спаднали с около 4,3 милиона барела през седмицата, приключила на 31 март. Официалният доклад за запасите от Администрацията за енергийна информация (EIA) на САЩ трябва да бъде публикуван по-късно днес.

В края на миналата седмица ОПЕК+ обявиха изненадващо, че съкращават добива с 1,16 млн. барела на ден, като заедно с ограничението от октомври миналата година добивът вече е свит с 3,66 млн. барела на ден, което представлява 3,7 на сто от глобалното търсене.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    25 2 Отговор
    Нали всичко било песен и евтинджос бре? Бухахаха Възходът на БРИКС бейни!
  • 3 Знайко

    16 5 Отговор
    Арабите си играят с количествата и цените на петрола.
    Американците си играят с печатницата за доларите, печатат прекалено често по прекалено много.
    Московците си играят с войната.

    Не отиват на добре нещата. И трите неща са на път да предизвикат проблем с изхранването на хората на Земята. Глада който се задава този път вероятно ще засегне целия свят. Освен традиционата гладна Африка, глада ще засегне и Европа, и САЩ, и пренаселените араби, които купуват храна с петродолари, и персия, и Афганистан ...

    Коментиран от #27

  • 4 Мишел

    18 3 Отговор
    Тепърва ще има увеличение. Високите лихви на ФЕД в САЩ затриват сланцевия добив там и САЩ от нетен износител стават нетен вносител.

    Коментиран от #23

  • 5 ГЕРБ=БСП=ДПС

    4 11 Отговор
    Арабите режат клона на който седят.
    1 кг. жито = 1 литър петрол
    1 кг. ориз = 2 литра петрол
    1 кг. краставици = 4 литра петрол
    1 кг. агнешко = 30 литра петрол
    1 кг. сирене = 20 литра петрол

    По-малко петрол на по-висока цена, означава по-малко храна на по висока цена.

    Коментиран от #11, #15, #28, #29, #30, #31

  • 6 Ха ха ха

    26 3 Отговор
    Как така ще поскъпва , как смеят! Нали ние, радетелите на свободния пазар, му сложихме таван бре! Ех, какви хубави жабета ни предстои да ручаме оттук нататък.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Герб БаБи

    16 3 Отговор
    В България ще поевтинее,лично РаЗбОйко БоРиСоФ ми го обеща...
  • 9 234

    14 2 Отговор
    Ето ти контролирано ограбване,а в БГ безконтролно.
  • 10 БМВ 316 i

    3 12 Отговор
    Дреме ми, аз съм на газ

    Коментиран от #16

  • 11 Софиянец

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Така е, трябва да благодарим на ППДБ-лите и всички атлантически подлоги! Благодарим Ви!
  • 12 стоян георгиев

    17 3 Отговор
    Ефекта от санкциите се вижда само в педалските мечти на запада :)
  • 13 УРА,, Ура

    16 1 Отговор
    Споко,Бойко пак е на власт и очакваме бензина да стане като по неговото старо време - лев и седемдесет! Нали така лъжеше послушното си стадо.
  • 14 Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО

    13 1 Отговор
    Ама как така?
    Тиквата каза,че като спечели ще стане 1.50лв...

    Коментиран от #22

  • 15 Икономист

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Ти не ги мисли арабите - нито житото, нито ориза, нито пък другите работи им идват от европейския пазар и на цените в Европа че да си правиш сметките без кръчмар.

    Петролът е стока и запада до сега даваше напечатани хартийки срещу него но уви нещо взеха да не им ценят хартийките - арабите взеха да продават петрола в юани и да пазаруват с юани. БВП на БРИКС надмина този на Г7 а СА и Мексико искат да се присъединят към БРИКС - ще станат също 7 но с много по-голям БВП.

    "Богатия" запад вече не е толкова богат.

    Коментиран от #19

  • 16 Запознат

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "БМВ 316 i":

    Ами той газа за таралясника ти пак идва от петрол бе - да не мислиш че няма да се вдигне.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Европеец

    16 1 Отговор
    Заглавие на предишна статия:

    "Санкциите работят! Русия официално намалява добива на нефт и газ"

    И сега олеле:

    "Нагоре! Петролът продължава да поскъпва"

    И аз така казвам - санкциите работят но против Европа която се самозакопава за да угоди на САЩ.
  • 19 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Икономист":

    "...арабите - нито житото, нито ориза, нито пък другите работи им идват от европейския пазар и на цените в Европа"

    Ти престани да живееш в средновековието. В 21 век всичко е глобално и цените на петрола, и цените на храните... Тези които според теб продават храна на арабите, защо да продължават да я продават на ниска цена на арабите. Като може да продават храна на няколко пъти по-висока цена в Европа. Примерно цените на ориз, жито, соя ... навсякъде по света са почти еднакви. Никой не е луд да продава евтино, когато Европа плаща скъпо за къщата храна.

    Коментиран от #24

  • 20 Американец

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "Зевзек":

    "Да евтия е в РФ, само че и заплатите и пенсиите са евтини в РФ"

    И колко според пропагандата са "евтини" заплатите и пенсиите в РФ - в столицата им средната заплата е два пъти по-голяма от средната в нашата столица а познай колко им е бензина, газта и тока. До не говорим че в Сибир (макар че са лоши условията) средната заплата е над 3000 долара. Е Русия е голяма и има и бедни региони както и навсякъде по света - защо не се поинтересуваш каква е средната заплата в щата Индиана или пък Мейн.

    Пък и заплатата преведена в долари нищо не значи - важна е покупателната способност защото с 1000 долара в САЩ ще умреш от глад а в България можеш да живееш сносно.
  • 21 Смех 😆🤡🤣

    9 1 Отговор
    Не е изненадващо досега арабите служеха да заместват Русия и затова Западняците ги натъпкаха с пари.Русия намали и останаха на Арабите тъй като търсеното количество е същото като зятвори единият магазин ще отидат на другия.Ама тоя арабският и той пусна кепенците ами сега
  • 22 Зевзек

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дядо ви КуРтИ От Село ПиПеРкОвО":

    "Тиквата каза,че като спечели ще стане 1.50лв..."

    Така ти се пада като след толкова години л.. от Тиквата продължаваш да му вЕрваш.

    Аз предлагам, да обърнем малко нещата, първо политиците да вдигат заплати и пенсии да намалява цените на храни, петрол, електричество ... И тогава да ги избираме. А не като сега първо да ги избираме и те после да не си изпълняват предизборните обещания и да замразяват заплати и пенсии и да увеличават цени на храни, петрол, електричество ...
  • 23 Знайко

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мишел":

    "Високите лихви на ФЕД в САЩ"

    Безумното десетгодишно печатане на долари и доскоро петгодишните отрицателни лихви в САЩ. Ще доведат до там, че в близко бъдеще никой в двета няма да иска долари, старчоците Тръмп+Байдън съсипаха САЩ. Който и да седне догодина на президентския стол няма да спаси САЩ.

    Последиците от "отрицатолните лихви", няма да се разминат на САЩ, следва челна катастрофа с бетонната стена на реалноста, не само за САЩ, но и за целия останал свят.
  • 24 Икономист

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    "Тези които според теб продават храна на арабите, защо да продължават да я продават на ниска цена на арабите. Като може да продават храна на няколко пъти по-висока цена в Европа"

    Ами така ще е ако има пазарна икономика и свободен пазар - уви отдавна няма такова нещо. Има санкции, протекционизъм, ембарго и други измишльотини на запада. Ти си мислиш че всичко е глобално и така ви се иска но уви светът е многополюсен вече. Даже и в статията пише че цената на петрола сорт Брент и Американския не са еднакви (да не говорим за руския или арабския). Също не са еднакви цените на соята от Южна Америка и Китай. Не са еднакви цените на руското жито за Европа и за СА. Всичко вече е политика и най лошото е че и икономиката стана политика.

    Ако не беше така можеше да си купуваме евтин петрол от Русия (ама има санкции) или от Венецуела (ама има ембарго). Можеше да продължаваме да продаваме домати и краставици на Русия и да печелим а не да се съобразяваме европейците колко криви ги искали.
  • 25 аре у ляво

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "КОТарАК":

    не давай акъл кой къде да ходи бе изтърсак
  • 26 паси предателят

    3 0 Отговор
    Къде са нашите лицемерни предатели малоумници когато се радваха ,че повече няма да получаваме евтини Руски енергоресурси. За тези безмозъчни същества не е важно цената на природният газ или петрол важното е мнението на господаря им .
  • 27 дфгхйхуй

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Знайко":

    Лееекичко издишаш в частта как арабите гладуват като нямат петродолари- на прага стои и вече почти го е прекрачил петроюана...
    А и арабите много хитро си изтеглиха валутните резерви от лапите на фащ- понеже не става да ги теглят у кеш (ще сринат системата) те просто си накупиха няколко особено интересни бизнеса. Общо взето изкупиха посредниците които се ползваха при сделките с фащ... И ги платиха дори с надценка... И докато краварите се радваха, че хем са взели парите, хем бизнеса и работните места остават при тях (в общия случай) арабите тихо и кротко изместиха седалището на фирмите на домашните си адреси (логично), а заедно с новият адрес "случайно" се смениха и банковите сметки на компаниите които вече са в арабските банки... Тези арабски банки не от вчера работят и по внедряването на китайският аналог на СУИФТ- случайно бе, няма общо с фалита на фащ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.