Last news in Fakti

5 Април, 2023 14:25 7 894 69

Изгодно! Турция купува огромни количества дизелово гориво от Русия, което вече не може да бъде продадено в ЕС

  • турция-
  • дизел-
  • петрол-
  • русия-
  • опек

Макар че се очакваше Анкара да увеличи доставките на руски горива след налагането на европейските санкции, мащабите на това увеличение са впечатляващи

Изгодно! Турция купува огромни количества дизелово гориво от Русия, което вече не може да бъде продадено в ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Турция купува милиони барели дизелово гориво от Русия, което страните от ЕС вече не могат да купят след налагането на санкции срещу износа на руски петролни продукти, съобщава Блумбърг, цитирана от БТА.

Доставките на дизелово гориво от Русия за Турция през миналия месец са достигнали до най-високото си равнище от поне седем години насам, показват данни на консултантската компания „Вортекса“ (Vortexa Ltd.), анализирани от Блумбърг. Това се наблюдава след като в началото на февруари ЕС спря покупките на руски горива по море в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Макар че се очакваше Турция да увеличи доставките на руски горива след налагането на европейските санкции, мащабите на това увеличение са впечатляващи. През март доставките за Турция достигнаха до 10 млн. барела или почти 50 процента повече от февруари. Тези количества са достатъчни да задоволят потреблението на страната за поне няколко седмици. Освен това доставките са потенциално изгодни за Анкара, защото най-вероятно са направени на изгодни цени.

„Турция се облагодетелства най-много, защото получава достъп до затруднените доставки на руски дизел и газьол“, казва Юджийн Линдъл, ръководител на отдела за рафинирани петролни продукти на консултантската компания „Фактс глоубъл енержди“ (Facts Global Energy). Той допълва, че това означава също, че Русия намира купувач за своите продукти.

Доколкото Турция все още може законно да купува горива от дизелов тип от Русия, търговците могат потенциално да внесат евтини количества за собствените нужди на страната, а същевременно собственото производство на Турция може да бъде продавано на по-висока цена в ЕС. В каква степен това се случва не е ясно. Докато сумарният внос на Турция се е увеличил през март заради доставките от Русия, износът ѝ остава сравнително постоянен.

Картината може да е усложнена и от ремонтни дейности в турските рафинерии. Това може да обоснове необходимостта от по-голям внос за посрещане на вътрешните нужди, които през декември се изчисляваха на 560 хиляди барела дневно.

„Единственото логично заключение е, че системата от рафинерии на Турция работи с много по-нисък капацитет. Дали това е свързано със земетресението (от 6 февруари) тепърва ще става ясно“, казва Линдъл.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 5 Отговор
    Украйна гълта всичко.
  • 2 Анти-маймуна

    15 51 Отговор
    Малкият Ротшилд 2 дни след началото на войната написа, че Путин ще изтрие всичко постигнато от Русия за последните 30 г. Ядоха, пиха, крадаха и грабиха като за последно от доларите от двете тръби... хора неграмотни, прости, шофьори, милиционери, случайно попаднали във властта. Сега почват игрите на глада... България с пелмени

    Коментиран от #21, #67, #69

  • 3 Хаха

    22 34 Отговор
    Продавай на безценица на турците

    Коментиран от #13

  • 4 Теле

    34 14 Отговор
    Нафтата за ес ще е блгословена ит имам, и ще става за тъпия ес

    Коментиран от #7

  • 5 турците

    60 2 Отговор
    не са като нас, не им се ходи пеш още
  • 6 ГОЛЯМ СМЯХ

    63 9 Отговор
    като го демократизира турция ще го продаде на европа демократично

    еврпа е леко изнасилена жена , вече се усетиха

    ще има ли нов пакет санкции , питам урсула ха ха ха хааааа

    Коментиран от #16

  • 7 Жеко

    45 9 Отговор

    До коментар #4 от "Теле":

    Тъпия ЕС, ама 85% гласуват за партии подкрепящи тъпия ЕС

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 8 Ал Бунди

    24 44 Отговор
    Ха..ма не казват на каква цена са тези доставки. А братчедите са играчи. За тях да се пазарят е умение, издигнато в култ. Та съм сигурен, че цената е поне с 2/3 надолу.. Русия седна от трън та на глог. При това със свалени гащи. Добре се хранеше от ЕС, ама ...както и да е..сами си избраха да рупат глухарчетата...
  • 9 Теле

    9 25 Отговор

    До коментар #7 от "Жеко":

    Краставите магарета се надушват, бг поговорка
  • 10 Иван

    69 9 Отговор
    Турският президент е велик лидер. За съжаление у нас не се е раждал такъв поне от 100 години. Нямаме такъв държавник като Ердоган. У нас едните са подлоги на руснаците, другите на американците,а народа ще се избие помежду си за чуждите избраници
  • 11 Некой си

    12 37 Отговор

    До коментар #7 от "Жеко":

    Имаш проблем с това ли? Ами като не ти(ви)изнася, дигай дисагите и отпарай за Сибир. Там те чакат с отворени обятия да поработиш безплатно в колониите .. Съветът ми е към всички от тия 15%, които мечтаете за руский мир..е, видяхте ли кой-какво иска...и на всеки избори ще е така..

    Коментиран от #15, #63

  • 12 Некой си

    26 3 Отговор

    До коментар #7 от "Жеко":

    Драги, 80% не гласуват или не подкрепят никого.
    85% от останалите 20% можеш ли да сметнеш колко е общо?

    Коментиран от #35

  • 13 Хихихи

    30 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Еми като Урсула е проЗДа и не се възползва, а ни набутва, така ще кажеш от няма и къде.
  • 14 Рико анаграмата.

    44 9 Отговор
    Не знам дизел, мизел ,ама снощи на клип в реално време руснака зареди литър бензин на 49Р,нещо под 1.20лв за литър,а пък Ганьо тариката, дървен философ си зарежда на 2.70 лв за литър и си свирука от кеф.

    Коментиран от #17, #61

  • 15 Абе

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    Не казвай хоп преди да си скочил.Пилците се броят на есен.

    Коментиран от #19

  • 16 Мако Наков

    10 24 Отговор

    До коментар #6 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    И кое ти е смешно, а? Че при основна заплата16800 рубли, краставиците са по 1128 рубли ли..я да видим какъв е курсът рубла/евро за деня и да видим колко струва кило краставици днес--я, днес за едноевро купуваш 86,93 рубли.. 1128/86,93=12,97 евра за кило краставици..малеееиииййй..че аз агнешкото купувам по-евтино бре..ми да е честито на печелившите... и да си рупат краставиците..имат много витамини ..и водичка...

    Коментиран от #18, #51, #66

  • 17 Да питам..

    7 24 Отговор

    До коментар #14 от "Рико анаграмата.":

    Ами да си го пие тоя бензин...аз пък видях в друг клип, че същия този руснак купува краставиците по 1128 рубли/килото..кой сега е номер 1..а?Постскриптум- при основна зарплата - 16 800рубли..колко кила краставици ще си купи с нея и ще му останат ли пари за бензин отлеви дваесе литъра? Питам аз...?

    Коментиран от #20

  • 18 ДакоМаков

    21 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мако Наков":

    Стига си ръсил ъкъл философ дър вен.Ако искаш да видиш цени на продукти има на тубата блогъри англичани,американци жиевещи в Русия,един австралиец Ръсъл който редовно показва супермаркети и цени на продукти.Но клиповете искат познания по английски,кото се съмнявам ,че изобщо притежаваш.

    Коментиран от #22

  • 19 Мако Наков

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    Т и па ко ше броиш бе--броихме ги и есента, броихме ги и пролетта..и все едно и също ...ми наместо да се праиш на умен(щот не си) стягай бохчичките и отпарай докато е време , со кротце и со благо...в Бахмут Пирожкин та чака ...

    Коментиран от #24

  • 20 Ами

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Да питам..":

    Една късоплодна краставица от тези но с по голямо фи си я постави ,където слънце не огрява Мако.Ползай лиqi моли ,ако задира.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мако Наков

    10 19 Отговор

    До коментар #18 от "ДакоМаков":

    Хахахаха..умен си баш колкото е умна една родопска гайда..за разлика от теб, освен английски, ползвам писменно и говоримо руски. Така че предпочитам оригиналът ..сладурчо..искаш ли клипче, а? Освен това имам много познати и приятели в Русия..и те друго казват. То и в Северна Корея има представителни магазини..ама защо ли са все в санитарен полуден..хахахахах!!!!

    Коментиран от #27

  • 23 иваило

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ами":

    и без лики-моли ще е поеме късоплодната с голямо фи

    Коментиран от #29

  • 24 Абе

    13 8 Отговор

    До коментар #19 от "Мако Наков":

    Заминавай ти нали си укрофил,с еднопосочен билет.Сигурно и на никой няма и да липсваш.Едно полезно дело поне ще свършиш 2 мизе рния си живот.Доста растения ще се възползват.РИП.

    Коментиран от #26, #64

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мако Наков

    4 18 Отговор

    До коментар #24 от "Абе":

    Ами не, аз съм от ония 85% които не иската руский мир..а мнозинството винаги тежи над малцинството и командва парада..капиш? Дисагите и отплууувай..нещо ти е терсене, за това меташ къчове..нищо..ше слегнеш в карането..
  • 27 ДакоМаков

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мако Наков":

    Абе ясно че си гоуема работа,върха на сладоледа.Хайде сега ближи си сладоледа и ни ме занимавай със " много специауната си персона.Па щом и руски знаеш надявам се да ме разбереш : пошол нах...

    Коментиран от #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Маникюристката

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "иваило":

    Блонди..пак се опитваш да развързваш ръкавите на ризата..Я ела да ти лакирам ноктите, че нещо ти се е ожулил лака..имам страхотни нови цветове..баш кат"за тебе..Па после шта пуснем на Джугардя малко да си поиграете на римски императори..хахахахаха...г.ак!!!

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ивайло

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "Маникюристката":

    Подготви се Муцка,актуална игричка според сезона,ще цъфтиш.Ще играеме на пролет,аз ще.. ..а,а ти ще цъфтиш мила.

    Коментиран от #36

  • 32 Мако Наков

    5 13 Отговор

    До коментар #27 от "ДакоМаков":

    Ясно-неясно, пАли матора и беж при Пирожкин. Чака такива като тебе..а и паспорт за рускии мир дава Пу..посмъртно..хахахаха!!! Абе..пичуи..разбираема е мъката ви че нямате никакъв шанс, даже в далечно бъдеще да го играете нашинисти, за това чемодан- вокзал- Масква..а от там..кеф ви да калявате стОманата..кеф ви да орете разораната целина, кеф ви да доите мажките олени..избор имате на богато..па нас ни оставете да умираме от глад и ст уд в проклети я Запад. Не раб ирам , защо не се пог р ижи те жа себе си а ревет е на ч ужд и гроб ища..

    Коментиран от #37, #44

  • 33 ИНЖ

    7 8 Отговор
    РФ "заобикалят санкциите", като продават на 1/2 цена. Да им е честито! А санкциите не работели....
  • 34 Да ви кажа

    5 7 Отговор
    Чета коментарите на един-два екземпляра и разбирам колко мъка броди по руската земя..гоговци, иванчовци и тем подобна пасмина, дето зорлем са изкарали до четвърто отделение..маргинали и лузъри, които се опитват да прокарват тъпи кремълски опорки. Ами, колкото и да се напъвате, все слепи ги раждате..та така. Не съм сигурен да ли ме разбрахте с компота, дето се плацика в главите ви. Ама варненското Копанарче ще ви обясни ситуацията..

    Коментиран от #40

  • 35 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Ти му зададе толко сложен въпрос че хич не чакай отговор хахаххахаха

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ивайло

    4 3 Отговор
    С такива като теб естествено ползвам латекс но с логото Z.Действа възбуждуждащо. Нямаа са прррритесняваш цял патрондаш имам

    Коментиран от #43

  • 39 Некой си

    6 8 Отговор

    До коментар #35 от "хахаха":

    Ами те русофилчетата са така..едва-едва го избутват до осми клас, а от там нататък стават волни души- кой гъски пасе, кой тухли на строежите влачи--нали виждаш какво им е нивото- гого, иваило..даже имената не могат си написа като хората..ма скоро ще ги товарим на вагоните. Пломбите на вратитеи да си ги прибира Пу... даже и ми тн ическ и сб ор ове не искаме за тях.. даром ще ги дадем.. хахахах
  • 40 Абе

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да ви кажа":

    πе ндел ,не разбрали,че става въпрос за компютри ,а не компоти.

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Да питам..

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Абе":

    Я па ти..ма верно ли бе..и откъде се включват тея компютъри барем разбра ли??? А един орка завива мазни вестници..хахаха

    Коментиран от #45

  • 43 Маникюристката

    2 4 Отговор

    До коментар #38 от "ивайло":

    Аааа бдсм обичаш . Споко..имаме всичко, за всекиго по нещо. Ще си доволен от обслужването. Топчетат а и разширители те са безплатни..въпреки че толкова си разшлякан, че май няма да имаш нужда от тях..ама все пак са в цената и са подарък..

    Коментиран от #46

  • 44 Ранърса

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Мако Наков":

    Абе ТИР бушоне,кажи че си ти бе ,6вест ер,може ли с такива комунистически имена да се прикриваш.Я си викам,туй ще дае,някоя комунистическа по д лога,а той нащо момче.Как е отърва ли панделата в Австрия за се кс.извра ще ния с дя дов ци.Знам,че изкара няколко месеца там за антисемитизъм.Даже Киро Жарта викаше,ей що не го върнат тука да ги лежи,ша си изкараме весело.Та така батка.
  • 45 Абе

    8 1 Отговор

    До коментар #42 от "Да питам..":

    Правилно е да се казва оркра.Да не се чудиш,от Оркрайна произлиза,корен,демек коренно населиние на тази руска провинция.Нещо като нашите римляни,но руски.

    Коментиран от #50

  • 46 ивайло

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "Маникюристката":

    Плащам екстра,като преключа работата,да цун каш логото и да викаш слава Росии.Мисля че ще се договорим мила.

    Коментиран от #48

  • 47 Само статистика

    5 8 Отговор
    Разходи за живот в Русия- най-скъпи са градовете от крайния Север- Агадир, Магадан- 55000рубли месечно за тричленно сенейство- само за храна. Следват Москва-Питер, Хабаровс-около 48000рубли. По днешен курс87рубли за евро всеки може да си направи сметката. Разходи за жилище -наеми, битови услуги и данъци- пак най-високи са в крайния север, -около 50 000рубли. Почти на същото ниво са и големите градове/столици на съюзни републики. Качеството на храните е също много ниско, имайки предвид високото съдържание на торове в земеделските продукти, без които добри добиви в Русия са немислими. Данните са от Русйи статистически институт към 1.о2.2023 година( защо се учудваме черуската глубинка приютява все повече бомжи и алкаши)

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Мишел

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мако Наков":

    Ъхъ, 1128 рубли кило краставици😃😃😃😃
    🎃, фантазии, чукча, в Москва, където заплатите са по-високи, а цените са най високи, кило краставици днес е от120 рубли в магазини Магнит, до 299 рубли в най скъпите.
    В Русия природният газ остана евтин , имат огромни парникови комплекси и техните парникови зеленчуци са с най ниски цени в Европа. Полша , която изнасяше големи количества , сега купува от Русия домати, краставици, чушки, тиквички...

    Коментиран от #56, #59

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ТръмпЛин

    5 2 Отговор
    ТИРбушоне,зас мучи тирбошона и замълчи,Бе се н ми се виждаш нещо,да не ползваш същия прах за пране като Джууленски.Имам успокоително.Специална инже кция.
  • 55 щом купува

    4 2 Отговор
    Значи цената на дизела ще пада
  • 56 ТръмпЛин

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Мишел":

    Кво му обръщаш внимание,този е един пс ихо герон тофил,известен като ТИРбушон. Лу1 умора няма.Сигурно се е напушил яко.Ти си тръгнал с доводи да му обясняваш.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 пенко

    6 2 Отговор
    ТУРСКОТО НАТЮ КУПУВА -- ЕС - С БАЛЕРИНОВА ПОЛИЧКА !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Алооо

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "Рико анаграмата.":

    Анаграмов , даже трябва да е без пари горивото в Раша умник .
    Чудят се къде да го продават ?
    Хаха
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Иванчо 11

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    Никой не ти иска съветите...!
    И не си ти, този който ще определя какво да правят хората с различно мнение...!
  • 64 българин

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Абе":

    Какъв си, че да определяш кой българин къде да живее? Демократите зачитат чуждото мнение, а ти се правеш на диспечер.

    Коментиран от #65

  • 65 Абе

    4 5 Отговор

    До коментар #64 от "българин":

    Да ти кажа ,падам си автократ.Радвай се ,че нямам власт,иначе бих ви изпратил на едно спа в Сибир,тийм билдинг,за изграждане на характера.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Онзи бе коня

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Анти-маймуна":

    А не казали че Китай е книжен Дракон . Книжен но ,,пуделите ,, макарон и лайнера спешно тичат към Пекин, щото Си май ще фалира още пет банки . Пък и НФТАТА от Турция си я взима Есо като топъл хляб с щурци.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Да дааа

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анти-маймуна":

    Те игрите на глада започнаха.В Лодон рафтовите по магазините са празни а малкото останало на двойни цени и ограничено количество което ти позволяват да закупиш.Това лято и в Европа ще е такава липсата на зеленчуци. Откраднатите Руски торове ще свършат.
Новини по държави: