Last news in Fakti

3 Юли, 2023 18:50 1 834 20

Нови проблеми! Растежът на производствената активност в Русия се забавя

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • икономика-
  • инфлация-
  • елвира набиулина

Цените на суровините са продължили да нарастват със забележимо темпо през юни, свързано с неблагоприятни движения на обменните курсове, недостиг на материали и скокове на цените на доставчиците

Нови проблеми! Растежът на производствената активност в Русия се забавя - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Активността на промишления сектор в Русия се е разширила, но с по-бавни темпове през юни, тъй като ръстът на новите поръчки и произведената продукция е отслабнал на фона на инфлационния натиск. Това показват данните от най-новото проучване на "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), отчитащ настроенията сред руските промишлени производители, е спаднал до 52,6 пункта през юни спрямо 53,5 пункта през май.

Числата над 50 пункта показват разширяване на активността, а под това ниво - свиване.

Продукцията на промишления сектор е нараснала за единадесети пореден месец през юни, макар и с по-бавни темпове. Подемът се дължи на притока на нови поръчки и привличането на нови клиенти. Ръстът на новите поръчки обаче леко се е забавил през юни.

Подобреното вътрешното търсене и подновено увеличение при новите продажби на външните пазари са подкрепили растежа като цяло.

Що се отнася до инфлацията, цените на суровините са продължили да нарастват със забележимо темпо през юни, свързано с неблагоприятни движения на обменните курсове, недостиг на материали и скокове на цените на доставчиците.

Въпреки това ценовият натиск донякъде се смекчи през май.

Руските производители са увеличили броя на служителите си за осми пореден месец през юни, въпреки че темпът на създаване на нови работни места се е понижил спрямо 22-месечния връх, достигнат през май.

Руската промишленост е останала уверена по отношение на очакванията си през следващите 12 месеца. Бизнес нагласите са подкрепени от планирани инвестиции в нови продуктови гами, надежди за по-силно клиентско търсене и разширяване на присъствието на новите експортни пазари.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакайте бе, другари!

    20 15 Отговор
    Нали Русия беше икономически рай?
  • 2 фен

    21 18 Отговор
    Ха ха ха! Тя Европа се срина в канала, остана без суровини и без производство, вие за Русия се притеснихте... Не я мислете Русия, целият незападен свят е с нея, явно или открито.

    Коментиран от #14

  • 3 Майна

    14 9 Отговор
    Вижте всъщност какво става:
    ,,Президентът Зеленски назначи американския инвестиционен фонд BlackRock, най-големият в света, да управлява „ Фонда за развитие на Украйна “, за да улесни частните инвестиции.

    Фондът събира милиарди евро преди всичко от европейски правителства, плащани пряко и косвено от европейски граждани, които ще бъдат предоставени при лихвени проценти под пазарните на мултинационални компании, инвестиращи в Украйна. Освен това, отново с парите на европейските граждани, е създадена „ застраховка срещу военни рискове “, за да компенсира мултинационалните компании за всякакви щети, които техните инвестиции в Украйна могат да понесат от войната.,,
    Харесвали ви, а...

    Коментиран от #15

  • 4 Путинодебил

    16 16 Отговор
    Само производството на помперси бележи ръст, но то е разбираемо. Много ушанки имат нужда.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофилос Булгарикос

    11 14 Отговор
    Колеги и Колежки Копейкаджии.
    Курса на рублата изобщо не върви добре.
    Какво ще правим оттук нататък?
    Май Мутрофанова трябва да вдига мизата.
    Или греша .
  • 7 Васил

    13 8 Отговор
    Ама как така нали произвеждат без аналогови лопати???
  • 8 видял

    11 14 Отговор
    Руските пристанища се задъхват от кораби , и чакат по 10 дена за ред на котва !!

    Коментиран от #10

  • 9 Путиноид

    12 10 Отговор
    Важно е водка да има.
    Блатника не го интересува разстеж или фалит.
    Водка има ли всичко е Ок .
  • 10 И аз видях

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "видял":

    Чакат по 10 дена и повече.
    Няма какво да товарят.
  • 11 ЗАКРИВАЙ

    10 6 Отговор
    Никой няма нужда от тия боклуци
  • 12 Развеселен

    5 4 Отговор
    Много милиционери, малко индианци!
  • 13 Варненец

    13 4 Отговор
    Евро има юбилей, едно евро-100 рублей. Плачете ли рашки тролчета, копейки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Варненец

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Майна":

    Кого да назначи , бе , копейко, путлер ли? Естествено ще назначи развита икономика, не рашко блато. Те себе си не са оправили, тръгнали да асвабаждават, ушанките нещастни, дето кен.зат в дупка на двора.
  • 16 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Готвача и великия пълководец с токчетата само постановки върнят, сега пак ще свалят няколко самолета и вертолета и Полша и Нато ще умрат от страх!
  • 17 ТаУмВзе

    7 2 Отговор
    Няма по проскубани и продажни от блатниците и бегекопейките.
  • 18 Хи Мен

    0 3 Отговор
    козеците стават откровено жал ки в тяхното безсилие
  • 19 Браво

    0 0 Отговор
    Невероятно е как след близо две години война руската икономика върви макар и бавно нагоре. Германската и без война върви също бавно, но надолу. Браво на руснаците: “Подобреното вътрешното търсене и подновено увеличение при новите продажби на външните пазари са подкрепили растежа като цяло. …… Продукцията на промишления сектор е нараснала за единадесети пореден месец през юни, макар и с по-бавни темпове. Подемът се дължи на притока на нови поръчки и привличането на нови клиенти. Ръстът на новите поръчки обаче леко се е забавил през юни.

    Подобреното вътрешното търсене и подновено увеличение при новите продажби на външните пазари са подкрепили растежа като цяло.”

    Коментиран от #20

  • 20 Мишел

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Браво":

    Брутният вътрешен продукт на Русия за май 2023 е с 5.7% по висок от този за май 2022. Има отрасли със 7-8-9% нарастване на продукцията.
    За м. юни 2023 Русия е единствената държава в Европа с дефлация (1.2%) при хранителните стоки.