Last news in Fakti

28 Август, 2023 21:22 995 16

Помагаме на Словения за развитие на атомната енергетика

  • българия-
  • словения-
  • аец-
  • ядрена централа

По време на форума в Блед

Помагаме на Словения за развитие на атомната енергетика - 1
Снимка: МС

Словения се готви да увеличи мощностите на своята атомна енергетика и може да почерпи опит от България, която е по-напред от нея в плановете си за разширяване на АЕЦ "Козлодуй". България е готова да помогне и за квалификацията на специалисти в тази сфера. Това стана ясно на двустранна среща в словенския град Блед в понеделник между премиера Николай Денков и неговия своя колега Роберт Голоб.

Денков предложи Словения да се включи в проекта за новите реактори в "Козлодуй" или като купувач на енергия, или като инвеститор.

Срещата им се проведе в рамките на 18-ия Стратегически форум, съобщи правителствената пресслужба.

"Ние обвързваме този проект с дългосрочна прогноза за потреблението на енергия, която обхваща периода поне до 2050 г. Тя показва, че двата нови реактора, съчетани с удължаване на живота на вече съществуващите, ще са достатъчни да осигурим базовите енергийни мощности, докато решим как да развиваме енергетиката си след средата на века", обясни българският министър-председател.

Словения проявява интерес към сътрудничество с България и във военната промишленост. Там вече развиват системи за борба с дронове и работят върху разширяване на пазара за своята продукция.

Премиерът изрази готовност за осъществяване на контакт с български предприятия в тази и сходни сфери.

Словенският министър-председател за пореден път изрази пълна подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Според него членството на двете страни ще подсили Европейския съюз (ЕС).

По време на форума в Блед българският премиер проведе двустранни срещи също със своя колега от Косово Албин Курти и със Светлана Тихановска - лидер на беларуската опозиция в изгнание.

Припомняме, че Денков, прие участие в 18-ия стратегически форум в словенския град Блед, където представи предложения за сътрудничество с корейската икономика. Основният акцент в поканата му бе върху инвестиции в трите въглищни региона в страната, а именно Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Премиерът подчерта значимостта на тези региони, които са най-силно засегнати от енергийния преход и затварянето на въглищните централи и мини. Той посочи, че тези райони разполагат с добра инфраструктура и са близо до столицата София. Денков изрази желание за привличане на нови инвестиции и създаване на нови работни места, които да компенсират загубите от затварянето на въглищните индустрии.

На форума той се срещна с министъра на външните работи на Република Корея, Парк Джин. Те са обсъдили възможностите за сътрудничество в различни сфери, включително производството на батерии за съхранение на електрическа енергия, сглобяване на електромобили, високотехнологични хидроенергийни системи и селско стопанство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Г Бар

    27 2 Отговор
    явно и на Словения ще подарим някой реактор...на ганя му трябват само гъби
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 денкуф

    14 1 Отговор
    ти имаш проблем в кухата глава
  • 5 Помак

    14 0 Отговор
    ..и зашто..нии благотворително дружество ли сме ..иначе..словенките ...ох котио...
  • 6 Киро Канадския кристал

    16 1 Отговор
    Дайте гламавия академик на ромейците от село Прилеп, сторете едно добро дело.
  • 7 Мда

    6 0 Отговор
    Правителството работи!
  • 8 ХА ХА

    2 1 Отговор
    Тоя с първите 6 коментара не е много умен май.
  • 9 пешо

    6 1 Отговор
    факти , напишете нещо с акъла си
  • 10 Хохоф

    18 1 Отговор
    Абе тия хора верно работят за закриването на българската нация и за жълти стотинки,нека да помнят че и в Кейптаун не могат се спаси
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 айде бе

    9 1 Отговор
    това майтап ли е!? Ако словенците се вържат да вземат акъл от нашите кратуни, това може да бъде само: "Как се унищожава енергетика?"( и ядрена, и каквато още искаш).
  • 13 Булпсихопатъ

    7 1 Отговор
    Ще им помогнем да дигнат цените на тока и да стигнат до просешка тояга.
  • 14 дядото

    4 0 Отговор
    и с какво ще им помогнем.с пример как се унищожава нашата ядрена енергетика.пфу,наглеци
  • 15 Леле мале

    3 0 Отговор
    След като Запада, с любезното съдействие на нашите продажници, унищожи енергетиката ни, сега ще им помагаме!!! Това е вицът на годината!
  • 16 Факт

    1 0 Отговор
    Явно ще ги научим как да си сринат енергетиката и после и икономиката - заради грандиозната цел - да се охрянят няколко "г@за"!