Last news in Fakti

7 Септември, 2023 14:18 1 058 0

МВФ и регулатори разработват пътна карта за ограничаване на рисковете с криптоактиви

  • биткойн-
  • криптовалута-
  • уолстрийт

ЕС е одобрил първия в света набор от правила за криптоактиви, но е налице по-нееднороден подход в глобален план в един сектор без граници, където преобладават измами и манипулации

МВФ и регулатори разработват пътна карта за ограничаване на рисковете с криптоактиви - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световните финансови регулатори и Международният валутен фонд (МВФ) представиха днес пътна карта за координиране на мерки, които да не позволят крипто активите да подкопаят макроикономическата и финансова стабилност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Подобни рискове се изострят заради неспазване на съществуващите закони в някои случаи, обявиха Бордът за финансова стабилност, който е контролен орган на Г-20 за рисковете и МВФ в документ.

Много от обявените преимущества на криптовалутите като по-евтините и по-бързи трансгранични плащания и повишаване на финансовото приобщаване все още не са се материализирали, според документа.

"Широкоразпространеното приемане на крипто активи може да подкопае ефективността на паричната политика, да заобиколи мерките за управление на капиталови потоци, да задълбочи данъчните рискове, да отклони ресурси, които са достъпни за финансиране на реалната икономика и да заплаши глобалната финансова стабилност", сочи докладът.

Документът определя сроковете, в които членките на МВФ и Г-20 трябва да приложат неотдавнашните препоръки за регулиране на крипто активите от Борда за финансова стабилност и Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO), която обединява организации, регулиращи световните пазари на ценни книжа и фючърси.

Този ход свидетелства за по-нататъшната еволюция в нагласата на регулаторите към сектора, който оставаше под радарите в последните години, но мерките се укрепиха след срива на борсата за криптовалути (FTX) миналия ноември, който разтърси пазарите и доведе до загуби за инвеститорите.

"Комплексната политика и регулаторния отговор свързан с крипто активите е необходим, за да бъдат посрещнати рисковете, които те поставят за макроикономиката и финансовата стабилност". Това се посочва в документа, който ще бъде представен на лидерите на Г-20 на срещата на върха в Делхи този месец.

ЕС е одобрил първия в света набор от правила за криптоактиви, но е налице по-нееднороден подход в глобален план в един сектор без граници, където "преобладават" измами и манипулации, допълва Ройтерс.

Други момент в документа включват препоръка за избягване на големи дефицити от правителствата, които могат да доведат до инфлация и да се отразят отрицателно на курсовете на фиатните (традиционните, бел. ред.) валути, като по този начин насърчат преминаването към заместители в лицето на криптоактивите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА