Last news in Fakti

28 Ноември, 2013 14:23 975 0

Опозицията в Сирия все пак сяда на масата на преговорите

  • сирия

Официалната власт в Сирия потвърди своето участие, но даде ясно да се разбере, че няма да преговаря за предаване на властта.

Опозицията в Сирия все пак сяда на масата на преговорите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегация на основната опозиционна сила в Сирия ще присъства на планираната през януари 2014 г. мирна конференция в Женева, на която се възлагат надежди да сложи началото на края на бушуващата над 2 години и половина гражданска война в страната, съобщи арабската редакция на Си Ен Ен.

Лидерът на Сирийската национална коалиция Ахмад Джарба заяви, че разговорите в Женева са стъпка към „ промяна на лидера“, което е ясен намек за оттеглянето на Башар Асад.

Освен това формацията настоява да обособят хуманитарни коридори и да се освободят политическите затворници като първи стъпки за спиране на геноцида.

Официалната власт в Сирия потвърди своето участие, но даде ясно да се разбере, че няма да преговаря за предаване на властта. Външното министерство в Дамаск отбеляза, че мирният процес е немислим без изкореняването на тероризма.

Бунтовническите групировки, които водят през последните месец интензивни сражения, обявиха, че няма да преговарят.

Най-малко шестима души бяха убити при сражения северно от Дамаск и в района на Голанските възвишения на северозапад. Над 100 000 души са убити от началото на гражданската война в Сирия през март 2011 г. 9 милиона души са принудени да напуснат своите домове, което е две пети от предвоенното население на Сирия.

През последните месеци САЩ, ООН и Русия се опитваха да поканят двете страни на конфликта на масата на преговорите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА