Last news in Fakti

25 Ноември, 2013 23:08 1 152 0

Кери: Преговорите в Женева са най-доброто за Сирия

  • сирия-
  • женева-
  • преговори

Допълнително интригата се заплита от факта, че през 2014 г. в Сирия трябва да се проведат избори за държавен глава

Сирийските мирни преговори, планирани за януари, са най-добрата възможност за формиране на преходно правителство, но предстоящите трудности не трябва да бъдат подценявани, заяви държавният секретар Джон Кери. Той не пропусна да отбележи, че пречките пред мирния процес са много, но това не пречи на американската администрация да подкрепя открилата се възможност за постигане на политически изход от кризата, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Неговото изказване стана факт минути след като генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че сирийското правителство и опозицията ще се срещнат на 22 януари догодина в Женева.

ООН, САЩ и Русия от месеци се опитват да накарат двете страни от гражданската война да се съгласят да търсят политическо решение на конфликта. Допълнително въпросът се усложняваше от питането кой ще е домакин на разговорите в Швейцария. Белият дом все пак е против участието на Техеран в мирния процес в Сирия.  

От своя страна сирийската опозиция е разделена кои ще са нейните представители. Все пак тя е единна, че президентът Башар Асад трябва да се оттегли преди започването на мините разговори. От своя страна официален Дамаск категорично настоява да няма предварителни условия за началото на преговорите.

Допълнително интригата се заплита от факта, че през 2014 г. в Сирия трябва да се проведат избори за държавен глава.  Анализатори се опасяват, че гражданската война ще се използва за претекст за отлагането или отмяната на гласуването за президент. Това ще позволи на Башар Асад да остане на власт и ще задълбочи кризата. От своя страна самият Асад преди седмици в опит да успокои духовете заяви, че е готов да приеме всеки изход от гласуването.

Продължаващата над 2 години и половина гражданска война в Сирия е причинила смъртта на 100 000 души, от които 11 000 деца. Няколко милиона живеят като бежанци в чужбина и още толкова са били принудени да напуснат родните си домове и да живеят по лагери в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА